MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ODGOVOR ARHIMANDRITA GAVRILA NA PORUKU SA FACEBOOK



Zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora, 22.01.2010.

 
PITANJE BRATA BOŽIDARA: Pomaže Bog, oče Gavrlo, Zamolio bih Vas da se Vi i Vaše bratsvo pomolite za Vladiku Artemija. Ja sam poreklom iz Kosovske Mitrovice, pa mislim i znam da je vladika Artemije mnogo potreban srpskom narodu na Kosovu, i da ga mnogo voli,  Bogu hvala! 
 
  
 Zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora, 22.01.2010.
 
 
ODGOVOR OCA GAVRILA : Bog blagoslovio, brate Božidare! Kada je Vladika Artemije svojevremeno bio iguman manastira Crna Reka, s njim je tada bio iskušenik, brat Miroslav, sadašnji episkop Justin. U to vreme Patrijarh Pavle je bio vladika Prizrenski.   
 
Par puta je tadašnji otac Artemije od Vladike Pavla tražio da posle smrti oca Justina ide u manastir Ćelije, jer su mu Šiptari pretećim pismom tražili da se iseli ili ga čeka sigurna smrt. Vladika Pavle nije prihvatio njihovu molbu, te je tada brat Miroslav otišao po milost od Vladike Pavla, koji mu tom prilikom odgovori: “Ti možes da odeš, ali tvoj starac će ostati u manastiru Crna Reka, jer su nama potrebni mučenici”. Otac Artemije je tada rekao da nije spreman da bude mučenik, ali je ipak ostao u Crnoj Reci…I, šta se dogodilo? Gospod ga je za njegovo smirenje i trpljenje nagradio, tako da je on stvorio veliko bratstvo i uspeo da obnovi srpsko monaštvo, te je nakon toga postao Episkop. Nikada se ne zna zašto su dobra iskušenja, koja mu Gospod daje, i koje ga još nagrade očekuju od Gospoda ako uspe, i  pored svega, sve to da primi sa smirenjem? 
 
Brate Božidare, mi ćemo se moliti za Vladiku Artemija kao i za sve Arhijereje Srpske Pravoslavne Crkve, da bude mir i sloga, te duhovno jedinstvo u našoj Crkvi, kako među Episkopima tako i među vernim srpskim narodom. Molićemo se i za one monahe, koji pripremaju mitinge, da se malo smire, jer Crkva nije politička stranka.  
 
Čuo sam da je organizator tihog mitinga ispred Partrijaršije pozvao jednog igumana sa Kosova, ali je dobio odgovor da on neće ići, upravo iz razloga što Crkva nije politička institucija. Kao što nije briga samo Vladike Artemija za srpski narod na Kosovu, već je to briga svih Arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve na čelu sa Patrijarhom Irinejem, tako isto u Crkvi treba da bude jedna duhovna harmonija i jedinstvo, te da on upravo kroz smirenje dobije mir i nagradu od Gospoda za večni život.  
 
Isto tako monasi, da ne bi izlazili “na ulicu”, bolje je da se mole Bogu u svojim manastirima ili da sa blagoslovom Patrijarha Irineja i ostalih vladika organizuju veliko svenoćno bdenije u Hramu Svetog Save na Vračaru kako za mir i slogu i za dobro cele naše Crkve, tako i za verni narod. Nikakav bunt nije dobro da se pravi, jer se tako smućuje narod, a i daje se povoda široj javnosti za razna nagadjanja. A to nije dobro za našu Crkvu, jer na taj način dajemo povoda neprijateljima jedinstva naše Crkve, koji traže da razore njen organizan, tako da pored jedne nevolje, odnosno dugogodišnjeg stradanja našeg naroda, pravimo još nevolja, čineći tako uslugu onima,  koji nam ne žele dobro.     
 
 
 

Neposredno posle izbora Patrijarha Irineja u kapeli Svetog Simeona Mirotočivog  
 
 
Arhimandrit Gavrilo (Vučković) nastojatelj manastira Lepavine.
13.02.2010.

Pročitano: 7983 puta