MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUDO SVETITELJA LUKE



arhimandrit Nektarije (Antonopulos)

Da je ovu priču ispričao neko drugi, ja ne bih rizikovao da je prepričavam, jer ona zaista zvuči toliko neverovatno. Ali arhimandrit Nektarije (Antonopulos), nastojatelj Preobraženjskog manastira u Sagmati je čovek visokog autoriteta i bezuslovne čestitosti. On je napisao knjigu o arhiepiskopu Luki, postavivši tako osnovu njegovom rasprostranjenom poštovanju u Grčkoj, darovavši našu eparhiju sa srebrnim kovčegom za svetiteljeve mošti, i organizovavši veliki broj pokloničkih putovanja za decu u Grčkoj…

Danas je arhimandrit Nektarije došao u svoju redovnu posetu u Simferopolj, i evo šta nam je ispričao.

U Atini se teško razboleo jedan dečak. Bolest je bila toliko teška, da su lekari odustali od operacije, predlozivši njegovim roditeljima da se obrate jednom od najboljih medicinskih centara u Nemačkoj, koji je opremljen po poslednjoj reči tehnike.
Oni su tako i uradili.

Dečaka je ispratio i otac Nektarije. I posle višečasovne, najkomplikovanije operacije hirurzi su izašli i rekli:

- Ne shvatamo zbog čega ste dečaka doveli u naš centar, kada i vi imate tako izuzetnog specijalistu!

- Kojeg specijalistu? – začudio se otac Nektarije.

- Pa tog, koji nam je govorio šta da radimo, davao vredne savete, rukovodio operacijom. Profesionalac najvišeg stepena! Možemo da kažemo, da je zahvaljujući njemu operacija prošla sjajno.

- Čudno, nikakav specijalista nije bio s nama, vi ste tu nešto pogrešili…

- Pa takav – u lekarskom mantilu kakvih više nema, sa sedom bradom…samo što je izašao iz operacione sale, kako ga niste primetili?..

Začudjeni otac Nektarije je zamolio da mu pokažu registracioni list. Naspram potpisa dečakovih roditelja stajali su potpisi hirurga, koji su ga operisali i poslednji u nizu je bio potpis, napisan na ruskom: „Arhiepiskop Luka“.

Divna su dela Tvoja, Gospode!

A sam dodajem: odista od dečije, neposredne vere Grka, prositiče i rasprostranjeno poštovanje svetitelja Luke u blagoslovenoj Grčkoj! I kako je ta vera kontrastna u odnosu na našu začudjujuću ravnodušnost i hladnoću, kada većina ljudi, koji žive u Simferopolju, ni pojma nemaju o tome, ko je arhiepiskop Luka. Time se delimično može objasniti toliki veliki broj čuda koja je Svetitelj učinio u Grčkoj i relativno “zatišje” kod nas, u njegovoj rodjenoj zemlji.

Prevod sa ruskog dr Radmila Maksimović

Izvor: http://www.pravmir.ru/
 

Pročitano: 4435 puta