MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SRBI NE MOGU DA BUDU GENOCIDNI




Mati Makarija, igumanija manastira Sokolica: Jezik Šiptara ipak nam nešto kaže - oni koji su udarili na naše hramove, oni su hteli da unište naše srce, ali ako se narod progoni, ako se preoravaju groblja, onda je to uništavanje duha i duše jednog naroda.

Stranci na Kosovu i Metohiji kažu za mati Makariju da je "jedan od najmudrijih pripadnika srpskog naroda". Za nju kao za malo koga važi da je znanjem, mudrošću i ljubavlju uticala na promenu lošeg stava o srpskom narodu i zato i ne čudi što je zahvaljujući baš njoj, ratne 1999. godine spasen jedan od najvrednijih manastira srpske i evropske kulturne baštine - Devič pokraj Srbice.

Dok je narod bežao, a srpska vojska i policija se povlačile, ona je išla u suprotnom smeru. Uspela je da se probije do najproblematičnijih delova Kosmeta, a u Srbici, gde su pripadnici UČK upali u srpsku svetinju iz 15. veka i držali danima u zatočeništvu sestrinstvo, palili, pljačkali... mati Makarija je ubedila francuske vojnike da štite manastir i ne sele sestrinstvo. Više puta pozivala je narod da ostane na rodnom ognjištu, a čini se da je tada znala ono što je većini tek danas jasno. Može se otići, ali je teško vratiti se... U vreme pogroma 17. marta 2004. sačuvala je i svoj manastir Sokolicu.

O gotovo neprestanoj seobi Srba, stradanju srpskih svetinja i budućnosti Kosmeta, mati Makarija govori s verom da "posle stradanja dolazi pobeda".

- Mi se u to duboko nadamo. Bez obzira što svi znamo da je nada posle ulaska NATO vojnika u naše drago Kosovo izigrana, i danas mi, koji tamo živimo, verujemo da će prestati teror Šiptara i da će doći do pravde. Međutim, da smo svi prevareni svedoči i činjenica da je i pored skoro 50.000 NATO vojnika, do maja 2002. godine uništeno 107 naših hramova, od čega je jedan bio iz 10. veka, drugi iz 11, tri iz 13. i 34 iz 14. veka. Da ne nabrajamo ostale. Zamislite samo, 900 i neke godine podignuti i naslikani, a onda pretvoreni u prah i pepeo.

Istinoljubiva, stroga, ali pravedna, kaže da je "rat velika nesreća, porug dostojanstvu čovekovom, gde je žrtva veliki paćenik, a počinilac još veći.

- Ovaj govor i jezik Šiptara nam ipak nešto kaže: oni koji su udarili na naše hramove, oni su hteli da unište naše srce. Nacija se uništava kada mu uništavate kulturu, što je činio Hitler u Drugom svetskom ratu bombardovanjem Narodne biblioteke. Ali ako se uništavaju crkve, ako se narod progoni, ako se preoravaju groblja, onda je to uništavanje duha i duše jednog naroda. To se danas dešava Srbiji.

U želji da kao Srpkinja da svoj doprinos u borbi da svetu dokaže da nismo genocidan narod, oslikala je deo krstionice Saborne crkve u Prizrenu, paraklisa Sabora srpskih svetitelja u Pećkoj patrijaršiji i narodne trpezarije u manastiru Žiči. NJene ikone nalaze se širom sveta. A poslednjom u nizu izložbi "Gračanica - zarobljena lepota angelska" u Americi, veruje da je u tome i uspela.

- Zbirkom fresaka iz kupole Gračanice pokušala sam da pošaljem poruku svetu, lepotu anđelsku, a to je Gračanica, da narod koji poseduje tu lepotu ne može da bude genocidan narod.

Nažalost, u velikom progonu Srba koji se dešava pred njenim očima već decenijama, nije uspela da zadrži ni na stotine hiljada Srba na svojim ognjištima, ali ni srpske svetinje koje su pretvarane u prah i pepeo.

image


HEMIČAR, UMETNIK, POLIGLOTA

Mati Makarija (svetovno Milica Obradović) ima 65 godina. Završila hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta, gde je i magistrirala, a doktorat hemijskih nauka stekla je na Univerzitetu u LJubljani. U svetogorskom manastiru Simono-Petra na Halkidiku provela je osam godina, gde je izučavala i vizantijsku umetnost. U međuvremenu, mati je diplomirala i na Teološkom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu.
Sa sobom ne vodi prevodioca jer govori savršeno engleski, francuski, grčki, a moguće je da govori i još neki jezik, mada ona nerado govori o tome .

ZA PRAVOSLAVNU IKONOGRAFIJU

Mati Makarija je prva reagovala na slike svetaca koje su se ranije nalazile u prodaji, a koje nisu bile po pravoslavnoj ikonografiji. Srpskoj pravoslavnoj crkvi ukazala je da se povede računa kakve se ikone nalaze i prodaju u crkvama. Obratila se Sinodu, crkvenoj vladi, a njen zahtev se potom našao pred Saborom, telom u kome su sve vladike SPC. Tražila je da se Srpska crkva odnosno njena ikonografija vrate kanonskoj ikonografiji.

image


- Čitava ta kosovska tragedija, koja se dešava pred očima 50.000 vojnika koji to nisu mogli ili hteli da spreče, odvela je više od 250.000 ljudi, Srba, sa Kosova i Metohije. To je velika seoba Srba. A znamo i da je više 800.000 Šiptara samo za mesec dana vraćeno na Kosmet. Počeli su da obnavljaju srpske kuće, ali ne možete vi da živite u četiri zida bez slobode i rada, a to je na Kosovu i Metohiji tako i danas.

Nije zaboravljeno da je mati Makarija, tokom spasavanja sestrinstva manastira Devič, u izveštaju vladici Artemiju, zapisala da se "prilikom prolaska kroz Srbicu molila Bogu da "nam oprosti grehe naše zbog kojih je dopustio da se sve ovo dogodi" i time jasno stavila do znanja da odgovornost za sve što se na Kosovu i Metohiji događa ne snose samo Albanci.

- Nisu to uradili Šiptari, to su uradili zli ljudi, a njih ima svuda. Oni misle na jedan pogrešan način i imaju iluziju da putem etničkog nasilja mogu da ostvare svoje ciljeve. Ali, posle stradanja dolazi i vaskresenje. Verujem da ako svi koji smo doživeli veliku tragediju, a nedo Bog da to iko doživi, pa ni Šiptari, u svemu tome potražimo poruku i istinski se obratimo Bogu, za nas će vojevati vojska cara nebeskog, a onaj za koga vojuje vojska cara nebeskog je nepobediv.
U vreme kada se srpski pregovarački tim bori za očuvanje Kosova i Metohije, mati Makarija poručuje da našem timu treba pružiti maksimalnu podršku.

- Treba da pomognemo pregovaračkom timu koji ide u ime Boga da brani srce svoje zemlje. A kako mi nismo narod koji vraća zlo za zlo, treba oprostiti našim ubicama jer ćemo samo tako pokazati da smo narod Božji.


Tanja Urošević
preuzeto iz "Glasa javnosti", 08.12.2006.

Pročitano: 3046 puta