MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCXCV)



GRCI GRADE SVOJU CRKVU NA ALJASCI

o.Gavrilo Ovoga leta, prvi put u istoriji grčkog prisustva na Aljasci, pravoslavni Grci dobiće svoju crkvu u Enkoridžu, u najvećem gradu na Aljasci. Kako saznaje “Glas Amerike”, crkva je u potpunosti izgrađena od priloga vernika, kao i od prihoda koji su sakupljeni organizacijom grčkih skupova. Oko 50 porodica, od kojih se većina bavi ugostiteljstvom, dobiće svoj sveti hram. Crkva, podignuta u vizantijskom stilu, služiće potrebama ne samo Grka, već i potrebama drugih pravoslavnih useljenika u regionu (Francuza, Srba, Arapa, Jermena, Rumuna, Ukrajinaca i Amerikanaca).

Nakon nedeljne Svete Liturgije, otac Lav Ščefe, sveštenik ovog svetog hrama, za “Glas Amerike” je izjavio: “Služim već osam godina i volim svaki trenutak ovde proveden. Naša Sveta Liturgija po mnogo čemu podseća na američku državu. Pravoslavni ovde dolaze iz raznih krajeva sveta. Kada tokom Svete Liturgije dođe trenutak da se pomolimo sa Oče naš, mnogi ovu molitvu izgovore na svom maternjem jeziku. Crkva je ta koja nas sve ujedinjuje. Verujem da svaki hrišćanin, ma gde se nalazio, razume potrebu za ovom pravoslavnom zajednicom, i da će, na bilo koji način, pomoći da se ovaj sveti hram dovrši.”

Istorija zajednice seže u 1953. godinu, kada je, u nastojanju Grka toga vremena da zadrže svoj grčki i pravoslavni identitet, prva Sveta Liturgija održana sa ruskim sveštenicima, u podrumu jednog stana. U početku nazvana Zajednicom Spasitelja, kasnije, te iste godine, dozvolom Arhiepiskopije, preimenovana je u crkvu Svetog Preobraženja. Sve do ove godine bogosluženja su vršena u jednoj sali, koju su kupili članovi zajednice.

Preveo s grčkog: Džon Sanidopulos
Prevela s engleskog: prof. Bojana Popović

7.mart 2011. godine

Izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/search/label/Greek%20Archdiocese%20of%20America%20%28GOA%29

o.Gavrilo NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentato...rima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.

Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"

Ovde je mesto samo za komentare na postavljen tekst. Molim Vas da poštujete ovu napomenu.Prikaži više

o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovima



Sandra Aleksic Neka Bogu hvala,da nas ima svugdje i u sto vecem broju!



Dunja Neda Pomaže Bog! Blagoslovite Oče.
Srećna sam da je još jedna Svetinja podignuta uz volju Božiju - ovoga puta na Aljsci.Nadam se i verujem da ćemo svi pomoći,kako i koliko budemo mogli.Neka narodu tog regiona,uz i onako teške uvete života,Sve...ti Hram osvetli i ispuni njihova srca i domove,a Put Gospoda našega neka im bude večita zvezda vodilja. Amin! Bože daj!

Tihomir Ilic jedna od najvećih muka crkve u Americi je kako prevaziči etnofiliju zarad sabornosti. Molitvama sv.Germana Aljaskog nek Gospod utvrdi ovu zajednicu



Milica Bacic Rusi na Malti pokusavaju ali jos nemaju dozvolu...



Saša Lazić eto pravoslavlja i prema strogim polovima svijeta, još malo pa i na "vječnom ledu"...zaista nema više mjesta na planeti gdje se ne propovjeda Evanđelje...eventualno još novootkriveno pleme u Amazoniji koje je nedavno otkriveno i živjelo odsječeno od svijeta do nedavna nije čulo ali će uskoro i do njih misionari...raduje činjenica da Riječ Božija dotiče sve i svakog...


Nenad Badovinac
Jedva čekam da se crkva završi i osveti, pa da odem tamo i napravim reportažu :) Reportaža će započeti rečenicom.. Prešavši hiljade kilometara da dodjem do ove crkve na Aljasci, primećujem da ovde imam isti onaj osećaj kao da sam u svom dvorištu.


Milos Kovac
Slava Bogu ,! Prelijepo Aljaska je nesto najljepse na planeti ta priroda i zivotnjiski svjet divota jedna , Jos sada crkva :) :) :) :) :) :) :) :)



Zoran P. Dodig Mene su vazada učili da pravoslavlje ne delim na naše ili njihovo.
Bogu hvala na zajedništvu u pravoslavlju!
Orthodox brothers .o)

Slavica Blanusa Nenade, kad krenes tamo, zovi me:)))idemo zajedno ako bude Volja Bozija

Pročitano: 3272 puta