MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCC)



MATI MIHAILA: ETO ŠTA MLADIMA TREBA SAVETOVATI!

o.Gavrilo Jednom nam je u crkvu došao mladić. Kaže da je hteo da se ubije. Razišao se sa devojkom, jer su njeni roditelji branili da se uda za njega. I, naravno, potražio “spas” u porocima. Kad je odlučio da se ubije, sve je dobro isplanirao, trebalo je da sačeka da se svi u kući smire; posle dužeg čekanja na pogodan trenutak, izmoren mislima i tako teškom odlukom, on za kratko zaspi. I šta mislite, šta mu se dogodilo? U snu mu se javi Presveta Bogorodica.

Kad se probudio, on skoči i tako uznemiren od sna krene u šetnju, ali mu je san više okupirao misli nego dotadašnja njegova odluka o samoubistvu. U jednom trenutku on čuje crkvena zvona i krene za zvukom. Tako po zvuku nađe kapiju našeg manastira. Kako je Gospod veliki! Kad je već ušao u crkvu, uzeo je sveće da upali i kad je hteo da se pomoli pred ikonom, odjednom shvati da stoji pred ikonom Bogorodice koju je video u svom snu. Naravno da je tek tada shvatio da ga je samo Presveta Bogorodica spasila od najstrašnijeg greha, greha samoubistva. Treba da znamo da ništa što je prljavo i grešno neće ući u Carstvo Nebesko. Pokajanje Gospod prima samo u ovom, grešnom, zemnom životu. A svi smo grešni, samo je Gospod bezgrešan. Posle smrti nema pokajanja. Ovaj mladić ne samo da je odustao od samoubistva, već je redovno počeo da dolazi u crkvu i postao pravi vernik, oženio se i decu dobio, Bogu hvala.

Eto šta mladima treba savetovati. Neka priđu svetoj Pravoslavnoj Crkvi. Neka u Crkvi potraže spasenje. Tu će sigurno naučiti kako da steknu čvrstu veru, ljubav i nadu u Gospoda. Kad nema vere, ljubavi i nade, srce nigde nema mira i spokoja. Samo istinska ljubav - prvo prema Bogu, pa onda prema bližnjem svom, umiruje srce i uliva u njega svetlost i radost. Tek će tada da shvati taj mladi čovek kako mu je, ustvari, sve što je zemaljsko, a što mu je potrebno u ovom prolaznom životu, samo darovano. Ali, Gospod je veliki. On sa velikim strpljenjem čeka da se pokajemo.

Treba mladima reći da ne čekaju predugo, da bi im se duša što pre ispunila ljubavlju Božijom. Srce moramo očistiti od pomisli sujetnih, nepravednih i nečistih i želja pohotnih. Sve je to, ustvari, od zlih duhova, koji caruju kad ljubavi Božije nema. Moramo uvek da stražimo od napada demonskih. Zar možemo da pomislimo da će nas demon ostaviti na miru? Pa on je iskušavao i Gospoda Isusa Hrista! Zato moramo stalno da se molimo Gospodu: - “...i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od lukavoga.”

(iz razgovora sa mati Mihailom iz manastira Vavedenja, objavljenog u časopisu „Put, Istina i Život“)
10.3.2011.godine

o.Gavrilo NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.

Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"

Ovde je mesto samo za komentare na postavljen tekst. Molim Vas da poštujete ovu napomenu.

o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovima



Sanja Vujovic Predivna prica Oce Gavrilo.Nema zivota bez Boga.Sto je veca ljubav nasa i vera u Gospoda, to nam je zivot mirniji i lepsi.Mozda ne laksi uvek ali lepsi svakako jeste.



Biljana Ostojic Blagoslovite oče Gavrilo
Ova priča je poučna,mada ja mislim da sve potiče od kuće.Treba slušati roditelje i savetovati se.Sa blagoslovom roditelja i za brak sve ide lakše.
Presveta Majka Božija je ovog mladića izvela na prav put,i u teški momementima se treba moliti,molitva isceljuje dušu.

Milojka Maksimovic ‎...i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od lukavoga.”Amin!



Trubarac Branko hvala vam za ovu lijepu priču oče GAVRILO.Kada se srce ispuni ljubavljU Božijom,onda sve druge stvari koje su nas do tada vezivale postaju nebitne



Brankica Banjac Dragovic Gospode, pomiluj nas gresne !



Ivan Stefanović Došli su mi u goste dve prijateljice iz Rusije, jedna od njih je i monahinja. Iz manastira u Samari odakle je ta monahinja, nalazi se i jedan naš isušenik iz Srbije koji je jako poštovao mati Mihailu. On je zamolio te dve moje gošće da joj prenesu pozdrave. Kada smo prvi dan po njihovom dolsaku rešili da obiđemo beogradske svetinje, pokušali smo i nju da nađemo. Međutim u manstiru Rakovica, rekli su nam da je upravo otišla u svoj manastir Vavedenje na Senjaku, a kada smo otišli tamo, rekli su nam da je upravo otišla ka Rakovici... I tu se naša potraga prekinula, vratili smo se kući jer smo već ujutro morali da krenemo put Ostroga. Ujutro oko 6 smo krenuli ka Ostrogu ispred muzeja u Mladenovcu, moje dve gošće i ja smo ušli u omanji kombi i dok smo ulazili primetio sam na zadnjem sedištu jednu mlađu i stariju monahinju. Tokom puta sam uspeo sa njima da se upoznam, starija mi se predstavila kao Mihaila, a mlađa kao Fatima. Međutim, ja u tom trenutku nisam znao ime monahinje koju prijatelji iz Rusije traže i jednostavno smo nastavili put i u večernjim satima smo stigli na Ostrog. Neznanje sa kime sede u kombiju tj da sede upravo sa tom monahinjom koju smo pređašnji dan tražili po celom Beogradu, trajalo je sve dok me nisu pitale: "Ivane mi smo gladne, gde možemo jesti?", ja sam im na to odgovorio: "ne znam, pitajte mati Mihailu" i tada su one shvatile, da od 7 putnika u našem kombiju sa sve vozačem, jedna od njih je upravo monahinja koju smo tako uporno tražili po Beogradu. Na Ostrogu smo proveli 3 dana. Svako ko poznaje mati Mihailu zna kakvi su tih tri dana mogli da budu... Eto to je bio jedan zanimljiv primer Božije promisli

Dubravko Popovic Topli pogled Mati Mihaile nikog nije ostavljao ravnodusnim kad bi dolazio u Manastir Vavedenje, ponekad je pruzao i vecu utehu od reci...



Mirjana Jovicic Blagodarim oče Gavrilo za divno odabran prilog, primeren naročito zbog Vaskršnjeg posta i divnih pokajnih molitvi koje su u svim hramovima u toku svakodnevno.Priča i pouke mati Mihaile je izrečena tako razumljivo, jasno, odmereno, da je svako može upamtiti, pa pomoći sebi i bližnjima.
 

Milenka Pašalić Blagoslovite oče Gavrilo.Čitajući ovaj tekst prisjeti se jedne rečenice kada se Gospod obraća čoveku i kaže "...ti nisi sposoban da nosiš teret ovozemaljskog života i zato se osloni na mene ..."



Dunja Neda Pomaže Bog,oče Gavrilo! Pomaže Bog,braćo i sestre! Blagoslovite oče Gavrilo. Mater Mihaila je prelepo predala svoje iskustvo nama kojima je svaka nova pouka draga i ona postaje deo našeg`srca,deo našega bića.
Mi svi verujemo,a i decu ćemo privoleti da veruju " da ga je Presveta Bogorodica spasila,da ga je sam Gospod spasio od najstrašnijeg greha..."i da će i nas sve spasiti samo ako se iskreno pokajemo i Njemu se srcem predamo.Zadatak svih nas je ljubav prema Gospodu svakodnevno pokazivati pred decom - živeti stom ljubavi,s ljubavlju je prebacivati na decu - uvek to činiti - i onda kada nas vređaju i slamaju... A molitva je nešto što mora uvek da bude deo nas, Ona je naše disanje,naš vazduh za dušu. Amin! Bože daj!

Milos Kovac BLAGOSLOVITE OCE
Kad nema vere, ljubavi i nade, srce nigde nema mira i spokoja. Samo istinska ljubav - prvo prema Bogu, pa onda prema bližnjem svom, umiruje srce i uliva u njega svetlost i radost. Tek će tada da shvati taj mladi čovek kako ...mu je, ustvari, sve što je zemaljsko, a što mu je potrebno u ovom prolaznom životu, samo darovano. Ali, Gospod je veliki. On sa velikim strpljenjem čeka da se pokajemo. KAKO IIJEPO RECENO :) :) ::) :) :) :) Hvala na predivnim tekstovima iz dana u dan :) :) :) :) :)đ

Tatjana Kremenovic Jako lijep tekst.Nisam upoznala mati Mihailu.
Jednom smo , jos 93 godine sestra i ja zvale telefonom iz Banjaluke da nas prime u Manastir Vavedenje da budemo malo kod njih jer je sestra imala velike probleme..Ali rekli su da nas ne mogu primiti..A tad nam je bas trebalo da nas neko pouci u vjeri.

Vukasin Momcilovic O ovoj temi razmisljam vez duze vreme pre nego sto je i postavljena i jos uvek pravog odgovora nisam nasao u sebi.
Da nisam gresio, ne bi znao sta je pokajanje (bar za ono sto znam da je greh)
Da nisam probao deo loseg puta onda ne bi znao sta je dobar put.
Ide li to sa godinama ili treba opomena da se stvari i misli dovedu u red, jos uvek ne znam.
Neka bude kako Bog zapoveda.

Mirjana Manojlovic-Kukoleca Duboko žalim devojku,Mariju Kitanovsku,što ne imade ni oca ni majku,ni brata,ni drugaricu,ni razrednu,da uvide koliko pati i da su joj na vreme pokazali da im je stalo,danas bi ona bila živa! Svi su je ismevali,niko nije video njen bol.Digla je ruku na sebe,jadnica! A da joj je neko usadio ljubav prema Bogu,da je znala šta je ispovest,šta je greh,sigurno,to ne bi učinila! Molim se nemo,da joj oprosti Bog,jer niko joj nije ukazao ni na šta!!!!


Saša Lazić on je voljom Božijom imao tu sreću da ga je Presveta Bogorodica posjetila i vratila sa dušepogubnog čina ali nažalost mnogi mladi danas ipak završe sa namjerom, postotak je sve veći i zastrašujući, mislim da Novi Sad prednjači nad drugima često mnogi dotaknu dno i onda rukom Gospodinovom budu podignuti i spase se od tog čina, a neki ipak ne, mi ne znamo zašto ali opravdan razlog sigurno ima...no u svakom slučaju, spas je u preventivi, uhvatimo se za Bogorodicu i Gospoda čvrsto i držimo se danih nam uputa životnih pa nepomjanik neće moći naterat pojedinca da digne ruku na sebe..


Smilja Mihajlovic hvala dragom Bogu da se tom mladiću to dogodilo. I ja se uvijek molim Bogorodici i Sv. Petki da se ukažu mojem sinu, te da mu budu u pomoći. Dragi Bog je velik i nadam se pomoći uz moju svestranu molitvu da će i pomoći samo treba biti strpljiv. Jer poslovica kaže strpljen -spašen.


Aleksandra Saška Gordić Pomaže Bog, blagoslovite oče Gavrilo. Zaista je prelijepo što se spasila jedna duša. Dragi Bog nas nikad ne ostavi same samo mi ne znamo da vidimo putokaze koje nam ostavlja. Taj dečko je svati putokaz i spasio se. Slava i milost Boga je velika. Amin.

Natasa Ilic Milovac Apsolutna istina. Bez vere, nema nade, bez pokajanja i priznavanja sopstvenih grešaka nema spasenja. Današnjica je puna ljudi bez nade što znači bez vere. No svi smo mi u opasnosti da pogrešimo a da se ne pokajemo. Čuvaj nas Gospode zloga! Smiluj se nama grešnima! Jedini spas deci našoj je put ka Gospodu, učenje Hristovo i ljubav prema bližnjem, molitva i pokajanje. Bog nam pomogao da ih tako vaspitamo. Blagoslovite Oče, nedostajalo mi je da se napajam na izvoru koji ste Vi otvorili. Hvala Vam na svemu. Bog Vas čuvao. 




 
 
 

Pročitano: 5050 puta