MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCCXLVIII)



ODSLUŽENA BOŽANSTVENA LITURGIJA U CRKVI POKROVA U HARBINU

o.Gavrilo Dana 11. aprila 2010. godine na Tominu nedjelju, otac Majkl Vong Kvanšeng, sveštenik kineske autonomne pravoslavne Crkve, koji živi u Šangaju u penziji, odslužio je Božanstvenu Liturgiju u crkvi Pokrova za pravoslavnu zajednicu, uz odobrenje državnih organa.

Otac Majkl Vong rukopoložen je u sveštenoslužitelja od strane šangajskog episkopa Simeona (Du) 1958. godine. Ocu Majklu, koji sada ima 86 godina, sasluživao je čtec Papias Fu Ksiliang, učenik starješine 20. Ruske pravoslavne misije u Kini, pekinškog arhiepiskopa Viktora (Svjatina). Fu Ksiliang studirao je Bogosloviju u Moskvi prije nekoliko godina.

Negdje oko pedesetak kineskih građana prisustvovalo je Liturgiji, kao i Rusi koji žive ili borave u Harbinu. Mnogi od njih su se tom prilikom pričestili. Nakon Liturgije koja je odslužena na crkvenoslovenskom jeziku, išlo se u Litiju oko crkve. Neke molitve su očitane na kineskom jeziku. O. Majkl je takođe pročitao vaskršnje pozdrave na kineskom jeziku. Za vrijeme Liturgije objavljeno je ime njegove svetosti patrijarha moskovskog i cijele Rusije, Kirila, koji će voditi kanonsku brigu o stadu sve dok se ne izabere primat kineske autonomne pravoslavne Crkve.

Ova Božanstvena Liturgija je prvo bogosluženje koje je obavio kineski sveštenik u Harbinu nakon smrti posljednjeg nastojnika crkve Pokrova, oca Grigorija Šipa 2000. godine.

Dana 4. aprila 2010. godine, na praznik Vaskrsenja, odslužena je Liturgija u crkvi Pokrova u Harbinu. Više od 100 sunarodnika učestvovalo je u molitvi, od kojih su se mnogi ispovijedili i pristupili Svetoj Tajni Pričešća. Uz dozvolu Odjeljenja za vjerska pitanja pokrajine i zahtjev pravoslavnih ruskih državljana koji žive u Harbinu, Božanstvena Liturgija odslužena je u crkvi Pokrova od strane člana Odsjeka za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, jeromonaha Stefana (Igumnova), koji je došao u Kinu sa blagoslovom mitropolita Ilariona volokolamskog, predsjednika Odsjeka za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve.

Deset godina su pravoslavni vjernici iz Harbina, uključujući i ruske državljane ujedinjene u „Ruskom klubu Harbina“, pokušavali dobiti odobrenje za bogosluženja. Ovo pitanje je razmatrano i od strane Odsjeka za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije i Državne uprave za vjerske poslove Narodne Republike Kine, i bilo je predmet razgovora arhiepiskopa (sada mitropolita) Ilariona volokolamskog sa rukovodstvom uprave za vjerska pitanja pokrajine i grada Harbina, 19. novembra 2009. godine, za vrijeme posjete delegacije Predsjedničkog savjeta za saradnju sa vjerskim udruženjima i Odsjeka za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije Narodnoj Republici Kini.

Prevod s engleskog mr Dragana Pećanac
10 april 2011 god.

http://orthodox.cn/contemporary/harbin/20100413harbinpokrov_en.htm

o.Gavrilo NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.

Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"

Ovde je mesto samo za komentare na postavljen tekst. Molim Vas da poštujete ovu napomenu

o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovima.



Milena Madzar
Slava nek je Bogu.



Dusan Stojkovic Harbin je bio velika raskrsnica i veliki trgovacki centar izmedju USA i Rusije pocetkom 20 veka. Tamo danas zive 2 porodice Petrovic koje su srpskog porekla ali su kineski geni preovladali. 2 brata su krenula iz Crne gore da pomognu revoluciju i kasnije su po kazni dobili mesto u Sibiru, a onda su pobegli iz Sibira i dosli do Kine i do grada Harbina. Tu su se ozenili i zasnovali porodice. Tako u Harbinu potomci sada vec kinezi nose i dalje njihovo prezime. U Harbinu je i najvece uzgajaliste sibirskih tigrova kojih na svetu ima oko 600 a u Harbinu uvek oko 34,5. Video sam tu crkvu ali kad sam bio u Harbinu bila je magacin. Bas lepo sto se vratilo. Divna vest

Saša Lazić Put Pravoslavlja ne zna granice, zemlja sa izraženim komunističkim režimom ali Božanstvena Liturgija odzvanja sa zvonima nošena...
 

Pročitano: 3024 puta