MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

POLOŽAJ ČOVEKA U MODERNOM TEHNOLOŠKOM I INFORMATIČKOM DRUŠTVU



Sloboda matriksa

Društvo se danas u celini nekritički odnosi prema novim tehnologijama i taj problem uviđaju stručnjaci iz raznih oblasti. Imali smo prilike o fenomenu moderne kulture, čitati i slušati sociologe, teologe, informatičke stručnjake... i mnoge druge stručne analitičare i svi se slažemo u jednom: potreban je kritički zdravorazuman stav prema aktuelnoj ponudi pretežno potrošačkog društva. Internet je plod nauke i istraživanja iz perioda sredine 20. veka i nema načina da ne primetimo gotovo civilizacijske promene koje je i sam internet pokrenuo. Internet danas upravlja  modelima poslovanja, komunikacije, međusobnim odnosima između ljudi i time "pokriva" mnoge svakodnevne sadržaje savremenog čoveka. Tako je internet postao i deo globalističkog i trendovskog društva.

Osnovni problem nastaje u reči "upravlja", a treba da je zameni reč "služi". Čovek mediokritetskih svhatanja dozvoljava da služi tehnologiji umesto da je upotrebljava. Dozvoljava da menja odnos prema društvu jer mu tehnologija nameće način komunikacije, dozvoljava sebi da bude nemisleće biće i da ignoriše osobinu svojsvtvenu čoveku i jedinstveni poklon od Boga.

Iz tog razloga su i nastali mnogi redovi tekstova koji analiziraju tehnologiju i odnos čoveka prema njoj, a u suštini je sve veoma jednostavno. Mi danas u nama moramo da nemisleće biće preobratimo u misleće i nećemo imati probleme vaspitanja, komunikacije, zavisnosti. Pred nama će stojati mnogo manje izazova i lako ćemo ih uočavati. Nedavno je moj prijatelj teolog (Igor Đurčik ), prokomentarisao pojam interneta kao medija i ukazao na njegovu neuređivačku politiku, samim tim je postavio pitanje posmatranja interneta gde on nije više medij nego bezlična struktura u kojoj obitavaju informacije i kritički stav je sada više nego potreban. Sa druge strane imamo Fesjbuk i slična "sajber" mesta  za "okupljanja" koja pružaju nešto korisno ali i uvode nametnute "slobode" korisnika. Praktično nas uokviruju u njima potrebne šablone. I opet se otvara mnogo pitanja i premalo odgovora.

Izraz naše ljubavi prema drugom biću ne može biti šabloniran, jedinstven je sam po sebi i možemo ga preneti jedino ličnim odnosom bilo da je to usmena ili pisana reč, pogled ili pokret. I tu je suština naših odnosa. Moderna komunikacija je sve pomenute karakterisitke svela-ogolila na samo preko potrebne informacije i danas imamo ogroman nedostatak emocija u On-lajn komunikaciji ali to je dozvolio nemisleći čovek dopustivši da tehnologija upravlja njime zapostavljajući pri tom emociju.

Nedavni dvougao  cenjenog oca Gavrila  i stručnjaka u oblasti "tehno-teologije" i prezvitera Olivera Subotića  je odlično pokazao obe strane On-lajn komunikacije. Ponovo ću fokus postaviti na korisnika! Dok mi određujemo pravila ponašanja kao svesna bića i ne podležemo idealizaciji tehnologije na pravom smo putu. Na žalost, strasti prema tehnološkim pomagalima su razbuktana, a u tome nas i mediji podstiču. "Kojem modelu telefona pripadaš?" - pitanje za ne mislećeg čoveka upućeno od strane globalističko-potrošačko-komformističkog društva. Dok pripadamo programerskim egzibicijama interneta ili dizajnu telefona, nismo "svoji" niti možemo imati emociju za drugoga, ako smo po strani, pružićemo je i SMS-om, i Fejsbukom, I-mejlom... to je stvar izbora.

Sve je stvar našeg izbora dok ne pripadamo nikome osim Bogu, a emocije, koliko god se trudili suprotno, možemo pokloniti samo živom biću.

Aleksandar Arsenin

Konsultant za bezbednost elektronskih sistema
Kontakt: 060 336-27-98, kancelarija 021 66-22-968
www.internetservis.co.rs, kontakt@internetservis.co.rs

Pročitano: 4397 puta