MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCCLXVIII)



RUSKI SVEŠTENICI U RUSKOJ VOJSCI I MORNARICI

o.Gavrilo Sveštenici Ruske pravoslavne crkve uskoro će se pojaviti u ruskoj vojsci i mornarici da služe kao vojni sveštenici zato što ruskim vojnicima naročito treba duhovna podrška, saopštio je u nedjelju patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

„Odlukom ruskog predsjednika u Rusiji počinje da se razvija ustanova vojnog sveštenstva. Trenutno pravimo prve korake... Međutim, obzirom da su postavljeni pravni temelji ja se nadam da će se sveštenici uskoro pojaviti u vojsci i mornarici,“ navodi patrijarh Kiril.

Patrijarh se u nedjelju sastao sa osobljem 16. divizije Pacifičke podmorničke flote u Kamčatki, na ruskom dalekom istoku.
Prema patrijarhu, vojnici trebaju duhovnu podršku.

„To je zato što su rizici povezani sa vojnom službom tako veliki da ih ne može zamijeniti nikakva materijalna dobit“, ističe patrijarh.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, tvije trećine vojnika u zemlji smatra se vjernicima. Od njih negdje oko 83% su pravoslavni hrišćani, oko 8% su muslimani i 9% predstavlja druge vjeroispovijesti.

Prevod sa engleskog Mr Dragana Pećanac
30 maj 2011 god.
http://www.johnsanidopoulos.com/2010/09/russian-priests-to-appear-in-russian.html

o.Gavrilo NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.

Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"

Ovde je mesto samo za komentare na postavljen tekst. Molim Vas da poštujete ovu napomenu

o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovima.



Vesna Jovanovic Slava Bogu!



Biljana Ostojic Vojnici trebaju duhovnu podršku,ovo je za svaku pohvalu.A za pohvalu je i procenat83%.Blagodarim oče Gavrilo na ovom tekstu.I naši bi sveštenici trebali da se ugledaju na ruske.



Zoran Tufegdžić Pomaže Bog oče Gavrilo , mislim da samo prava , čvrsta i istinska vjera u čovjeka pa tako i kod vojnika je veoma potrebna kako bi u svakoj situaciji u kojoj se vojnik nalazi u miru , a naročito u ratu mogao da postupi onako kako je Bogu ugodno .


Natasa Ilic Milovac Nijedan rat nije Bogu ugodan, ali kad vec vojnici moraju tim putem duhovnik im je preko potreban. Raduje me sto je Ruska Pravoslavna Crkva tako aktivna na razlicitmi mestima i prizeljkujem da i mi smognemo dovoljno snage i sledimo takav put. Narod i zemlja nam tonu sve vise i strasno je sve to videti bez snage da se mnogo ucini. Cinim koliko mogu u svom okruzenju, ali to nije dovoljno. Molim se Bogu da nam da snage da se izvucemo iz ovog beznadja. Blagoslovite Oce! Puno Vas pozdravljam, raduje me ponovni kontakt sa Vama. Mnogo mi je nedostajao.

Milena Puaca Slava Bogu sto otvara pute da vjera bude svuda zastupljena .Vojniku je mnogo potrbna vjera ,u miru i ratu za spasenje . Boze pomozi da nebude vise proganjanja svestenstva , vernika, da bi manje stradali.



Mirjana Jovicic Blagodarim oče Gavrilo za ovu lepu vest.Bilo bi spasonosno za čovečanstvo, da sve vojske sveta slede primer Rusa, jer po Gosodu su dozvoljeni samo odbrambeni ratovi, a to znači da osvajačkih nebi ni bilo, niti potrebe za ratovanjem.


Milos Kovac Sveta Rusija !!



Stefan Igrutinović Pomaže Bog oče , 28,juna 2011 , biće u Nišu potpisan protokol o uvođenju sveštenstva u Srpsku vojsku. Potpisivanju će prisustvovati Patrijarh Irinej , Vladika Porfirije , ministar odbrane Šutanovac , Jeromonah Dositej Hilandarac. Drago mi je da se Ruska Federacija tj Ruska Pravoslavna Crkva odlučila na isti korak.


Radomir Vucic Interesantno je da je Njegova Svetost prvo otisao na daleki istok u Pacificko - podmornicku flotu.



Saša Lazić Ovo vuče ka postavljanju temelja za jednog vrhunskog vojskovođu koji će vojsku voditi za Nebeskim zaleđem i u ime Nebesa !!! Pa to da se čovjek naježi od sreće, Ruska vojska pravoslavnih sveštenika, aaaa.....Sad bih se prijavio u tu vojsku odmah!!!


Stana Meseldzija Slava i hvala Bogu za sve!A svi da su vojska Hristova- koja se bori protiv greha,mržnje, nepravde jednih prema drugima i svakog zla -najbolje da se pokaže i bude ČOVJEK ma gdje i na kom radnom mjestu bili-kad bi takav razum i ljubav prema čovjeku imali-rata nikad ni bilo ne bi-sva bi djeca radosna i vesela bila.


Vukasin Momcilovic ovde se postavlja pitanje: opravdati ubistvo ili okajati greh posle ubistva?



Mirjana Jovicic Radije bih bila sama osuđena, nego što bih dopustila da moj bližnji strada...Samo Bog zna po kakvim kriterijumima će nam oprostiti, ili nas osuditi.



Vukasin Momcilovic bas pokusavam da se stavim u ulogu vojnika koji mora ubiti ili biti ubijen ali iskljucivo u odbrani sebe, svoje porodice ili svoje zemlje. itekako bi mi bila potrebna duhovna rec a u kom smislu, ne znam. verovatno zbog duhovnog opravdanja sopstvenog dela a kad mi vec treba opravdanje onda vec osecam kajanje i potrebu za ispovest... mutno mi je to jos uvek za shvatiti.daj Boze da nikada ne saznam.

 
Ivan Zelić Pa duhovnik je ljudima potreban i u miru, a i vojnici su ljudi :) I sveta liturgija, svete tajne, molitva...



Vukasin Momcilovic
da, ali ovde je malo drugacije. zbog specificnosti posla.



Viktor Stanojević
Pomaže Bog oče Gavrilo!
Slava Bogu, 83% posto vojnika je pravoslavne vere. Treba i kod nas vrlo brzo da uvedu sveštenike u vojsku jer je to svakako jako specifično zanimanje


Milan Trkulja treba im svestenika jer rusi su izgubili dusu bas kao i amerikanci,,,treba neko da ih vrati u kolosjek.



Domnamore Chernogoriya
Dragi Milane, Rusi su mnogo veci vernici od nas, koliko mi se cini da smo mi izgubili kolosjek vise nego oni, u veru Rusa sam se uverila, jer kod nas postoji Ruska Pravoslavna Crkva, koliki su oni vernici a koliki smo mi vernici, no molimo Gospoda Boga, da ocisti nase duse od grehova kojih imamo i previse.
 

Jelena Kovac Sveti ruski kralj Nikolaj moli se za svoj i sav pravoslavni narod i zato se i vojska otvoreno vraća veri. I on je bio vojnik i vaspitavao je svoju vojsku hrišćanskim načelima. Najzad se Pravoslavlje vraća i u vojsku. Ceo ovaj život je rat, ali rat za VELIKU nagradu i protiv neprijatelja koji nikada ne spava i ima običaj da se oblači u jagnjeću kožu. Neka se sveti kralj Nikolaj II moli Gospodu i za naše duše, da Mu budemo dobri vojnic. Gospode blagoslovi grešne duše braće i sestara mojih, a na kraju i mene pregrešne+

Pročitano: 3409 puta