MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCCLXXXVII)



FOTOGRAFIJE GRČKOG MONAHA TEOLOGA LAVRIOTISA.
PECINA PREPODOBNOG ATANASIJA ATONSKOG

o.Gavrilo Ovi snimci prikazuju svet neobičan, svet kao u bajci, čija je glavna odlika neprolaznost kulture, a uslov – napori u vremenu. Kultura i opstaje zahvaljujući podvižnicima.

U onome što mi smatramo običnim, fotograf vidi još mnogo toga i obratno, u konkretnom liku može da spoji nespojivo i da vidi ono, što niko ne može ni da primeti... Kako to on može da stupi u komunikaciju sa svetom, ako govori drugačijim jezikom? Kako da spoji umetnost i veru? Ovo večno pitanje poprima novu dimenziju.

Zapravo, mi ovde vidimo da između religioznog i svetskog jezika nema ambisa. Ne, oni se ovde dodiruju. Spaja ih ideja l e p o t e ... Stvar je, dakle, u nama. Mi moramo da pokušamo da sebe vidimo u drugom svetlu, u podvigu vere, podvigu svakodnevnih obaveza, rada i milosrđa.

Ako se duboko zagledamo, likovi na fotografijama govore razumljivim ljudskim jezikom. Po mom mišljenju, monahu Teofanu iz Velike Lavre uspelo je da stupi u dijalog sa svetom, i da prikaže takav svet u kome religiozna vera određuje misli i način života čoveka.

Izvor: http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/
Prevod: Tankosava Damjanović
29.juni, 2011.


(ova tema  ima 10845 poseta )



o.Gavrilo NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.

Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"

Ovde je mesto samo za komentare na postavljen tekst. Molim Vas da poštujete ovu napomenu.

o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovima.



Smilja Mihajlovic
Pomaže Bog o. Gavrilo. Ovo je božanstveno. Kad ovo gledam iamam osjećaj da je ova pećina blizu Bogu i anđelima.



Spomenka Sladoje Petrovic
U svakom slucaju impresivna fotografija. Hvala o. Gavrilo sto nam omogucujete da vidimo ove prizore imedju "ovozemaljskog" i "nebeskog" carstva. Slava i hvala Bogu za sve!



Mirjana Novakovic
o.Gavrilo ovo je prelepo,sve me poseca na Manastir Ostrog,tako lepo je da bi svaki komentar bio suvisan,zahvaljuje vam se na ovakim darovima jer to i jeste kako kazete "svet kao u bajci".



Milena Puaca Sve je lijepo.



Saša Lazić
Koje su to vrleti, koja lijepa mističnost...



Natasa Ilic Milovac Putujuci u manastir Kaona u pre dva dana po ko zna koliko puta smo suprug Stojan i ja komentarisali kako su svi manastiri na divnim mestima, po Bozjoj promisli prvo nam mesto zaustavi dah a onda se sveto mesto prikaze u svoj svojoj lepoti. I ova slika oduzima dah.


Lana Vasovic
Zahvaljujući fotografovom objektivu, mi žene koje ne možemo pohoditi (cak ni u svojim snovima) u ovu svetu zemlju, imamo tu mogućnost da zavirimo u ovaj beskraj ljepote!


 

Pročitano: 3663 puta