MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCCXCVII)



Novi Pazar: ulica kojom se „šeta” duh Foto S. Bakračević

I POLICIJA DEŽURA ZBOG DUHA

o.Gavrilo Jedni Novopazarci veruju u neprirodnu pojavu, drugi ismevaju noćna okupljanja, a gradske vlasti navode da je reč o snimanju filma

Novi Pazar – Opet Novi Pazar u udarnim vestima. Niko nije pucao, muftija (Zukorlić) nije ništa rekao, Amela Terzić nije osvojila novu zlatnu medalju. Ništa od toga ovozemaljskog. Novi Pazar je u vestima jer se po ovom gradu, odnosno po krovovima kuća – šeta duh ili, kako se u islamskoj religiji zove neprirodno biće – džin. Odomaćio se ili nameračio, ko zna, na dom izvesnog Vrujčanina, na Hadžetu, u Sandžačkoj ulici. Nestvarno, ali kad to objave svi značajniji mediji i novine u državi, onda...

I prošle noći su vernici, vraćajući se iz džamija (mesec je Ramazan), prolazili, češće nego obično, Sandžačkom ulicom. Jedni da vide da nečeg stvarno ima, drugi da se uvere da ničega nema.

– Dosadio mi je narod, pa sam zvao policiju. Hoće svi da uđu u kuću, više nemamo mira – žali se Almir Vrujčanin.

On je, navodno, prvi, pre tri nedelje na nezavršenom potkrovlju svoje kuće video duha.

– Bio je onako visok, dva-tri metra, u belom, glavu mu nisam video. Bilo je iza ponoći. Mislili smo da je lopov. Ja sam krenuo gore ka njemu, on je čudno nestao. Drugi put kad je došao, opet sam krenuo da ga teram ili da vidim šta hoće, gađao me saksijom, nije me pogodio, a mogao je, pa sam to shvatio kao upozorenje – priča Almir i navodi svoju braću od stričeva, koji žive pod istim krovom, kao svedoke.

Zvao je Almir posle neke svoje učene drugare koji znaju molitve iz Kurana – da dovama (molitvama) i učenom vodom oteraju duha. Zvao je, kaže, i neke iz BiH „što stručno znaju sa džinovima”. Oni su mu telefonom dali upute šta da radi.

Ovdašnjim hodžama se nije obraćao, jer, veli, „njima treba da se plati”. A policiju je zvao kad više nije znao kako da zabrani ulaz u kuću radoznalom svetu. Zato je prošle noći ispred kuće bilo policijsko vozilo.

– To je isuviše neozbiljna tema da bi se o njoj Islamska zajednica u Srbiji zvanično oglašavala – kategorični su bili u Mešihatu ove verske zajednice. Ni u Rijasetu Islamske zajednice Srbije za ovu temu nije bilo zvaničnih sagovornika, jer džamija kojoj pripada porodica gde svraća duh pripada suprotnoj islamskoj zajednici.

Ipak, od nekih imama, kojima je priča o džinu bliska, saznajemo da islam poznaje ovu pojavu, da džin kao biće postoji i da ima mogućnost utelovljenja (neka vrsta useljenja) u druga bića, da su to bića koja nas vide, ali koje čovek ne može da vidi. Čitava priča o navodnoj šetnji džina po Hadžetu, prema shvatanju ovih imama, jeste sumnjiva, jer „duh nikad neće kod ljudi”, citiraju poslanika Muhameda da „ko je rekao da je video džina, on je slagao”. Duh je, dakle, nevidljiv i nema ljudski oblik, vele imami.

Daleko od teološke rasprave, veliki broj Novopazaraca priču o duhu tretira kao ne baš ubedljiv vic. Žitelji Hadžeta se šale ko je prvi komšija džinu. Gradska uprava Novog Pazara, povodom „medijske senzacije”, oglasila se i objasnila da su na Hadžetu, zapravo, proteklih dana snimane neke scene za film „Most”, nemačke rediteljke Mihaele Kezele. Filmska priča se bavi ratnom 1999. godinom i situacijom na Kosovu. Kako se tvrdi, kostimirani glumci se u scenama snimljenim u ovom delu grada penju po krovovima kuća i igraju oko lokalne džamije, kaže se u saopštenju gradske uprave Novog Pazara. Od onih kojima lokalna vlast nije baš po volji, može se čuti da je priča o duhu, možda, baš odatle potekla, jer je kažu, bolje da narod priča o duhovima nego da protestuje što nema vodu.

Slavka Bakračević
objavljeno: 10.08.2011
----------------------------------------
KOMENTAR :
Muradin Rebronja, ugostitelj | 10/08/2011 08:47

Pošto Novi Pazar ima ambiciju da postane poznati turistički centrar, evo dobre prilike da u svojoj turističkoj ponudi doda još jedan "adut", pored manastira Sopoćani, Đurđevih stupova, Altun-alem džamije.. i duha, odnosno džina.

Džin bi trebao, ako smo ravnopravni, da bude izjednačen sa vampirima, grofom Drakulom, ali i Gospom u Međugorju, u Hrvatskoj. Ako narod hoće da veruje, neka veruje. Zašto mu braniti to.

Šalu na stranu, zaista verujem da Novi Pazar, i ceo Sandžak, imaju velike mogućnosti za razvoj turizma. Pod turizmom se ne podrazumeva samo dolazak turista, nego i doprinos ili logistika drugim turističkim mestima. Mnoga turistička mesta, a bogme i države, kao što je Kanada, oskudevaju u ljudskim resursima (nema ko da stručno kuva i uslužuje goste, na primer), pa su prinuđeni da ih uvoze. Kad već moraju da ih uvoze, izabraće najbolje koje mogu da angažuju i plate (dobri kadrovi mogu da biraju). Njih ne interesuje ko su i odakle su, samo da su pošteni, odgovorni i stručni.

9.8.2011.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/I-policija-dezura-zbog-duha.lt.html


Milan Velickovic Oce sta Vi mislite o ovome ?



o.Gavrilo Kako misite ša ja mislim pa to je realna pojava i ništa neobično to je česta pojava na mnogim mestima i u svim religijama sveta.



Milan Velickovic cesto sam u Manastir Ilinje kod Oca Isaije blizu Sapca, selo Petlovaca i gledao sam vise puta isterivanje demona, zlih duhova, ne cudi me, nego sam pitao posto cenim vase misljenje.



Ivana Jakovljevic i ja sam videla ... i to na ikoni se ocrtalo kao odraz iza mene ... nekako sam i osetila .... da ce se to desiti nikad do tad nisam isla u crkvu i krenula sam da kupujem ikone prvu ikonu sam dobila pa sam onda krenula da kupujem naglo i kandila i Bibliju i sve moguce knjige da bi na kraju uslikala mobilnim telefonom u odrazu ikone svetog arhagela Mihajla ... pre toga sam se tesko razbolela ... onda sam sama otisla na ispoved i plakala sam kao dete , nije bilo lako videti te stvari a posebno kada se alarm koji sam ja rekla majci da postavi na stepenicama senzor sam nocu ukljucivao ... i onda sam morala molitvom da se odbranim ... ubrzo zatim nas je posetio svestenik nekoliko puta... prvi put sam trazila slavu svetog arhagela Mihajla , drugi put osvestenje kuce , treci put smo slavili slavu ... bilo je prelepo ... od tada imam mir , ne mogu da opisem budjenja u tri ujutru u sest ujutru itd kad god pogledam na sat 2 oo 3 oo 4 oo to je igranje palih demona ... ni moj otac nikada nije slavio slavu pa je onda uzeo slavu iz crkve i poceo i on da slavi sv Nikolu ... i pritom smo napravili neke velike greske u hodu za vreme tih desavanja ... jer moze svako da skrene sa puta ako nije upucen u sopstvenu religiju moze svako da mu prica svakojake neistine ... ali samo je jedan pravi put lepo se ode i ispovedi najbolja pomoc u takvim desavanjima je ispovest i savet oca a onda molitva i samo molitva , sada se nasmejem svojoj gluposti cesto i bude me stid kako nisam verovala toliko kao sto sada verujem ... zar mora ovako nesto da se dogodi da bih verovala ... ali onda je i to imalo svoju drugu stranu stalno sam osecala krivicu strah itd jer se nisam do tad molila pa sta ce reci Gospod ako ovo ako ono , morala sam da se opustim . Jer ni strah nije zdrav ako dolazi u toj meri i iz strahpostovanja ... Ne mogu da budem savrsena , gresim iz dana u dan ali se molim da manje gresim , to je u ljudskoj prirodi da su nesavrseni bar tako sebe umirujem .... Moj tata sada i ne priznaje da se sve ovo dogodilo... Zna on dobro da se dogodilo ali za mali ljudski mozak je to nepojmivo... i onda je lakse da o nekim stvarima cuti... ja se ne stidim da kazem nekome sta mi se dogodilo mozda neko i nauci nesto na mojim greskama... ali jedno je sigurno nikada Gospod ne da na nekog veci krst nego sto on moze da ponese... nisam mogla da zalazim u detalje ali ono sto sam prozivela je kao sa filma ... sto je zalosno pitala sam svog svestenika zasto mi se to dogodilo imao je samo kratak odgovor PO BOZIJEM DOPUSTENJU i kraj price . On zna zasto ...


 

Pročitano: 3910 puta