MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLJENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXVIII)



VEZA MEĐU MONASIMA I MISIONARIMA

o.Gavrilo Nažalost, mi razdvajamo nosioce blagodati, monahe i misionare. Neki misle da monasi svojom molitvom ne doprinose društvu, dok drugi potcenjuju misionarski trud drugih hrišćana. Ipak, stvari nisu tako jednostavne. Mnogi su darovi koje Sveti Duh daje za nazidavanje Tela Hristovog. Mi moramo da prihvatimo i cenimo darove koje nam je Sveti Duh dao. Sveti Simeon Novi Bogoslov smatra da je hula potcenjivati svoj dar.

Sveti Simeon takođe govori da mnogi ljudi smatraju usamljenički život blagoslovenim, neki smatraju život u zajednici blagoslovenim, a neki smatraju za blagoslov da rukovode, propovedaju i osnivaju Crkve: „Ali ja ne želim da dam prednost jednom načinu životu u odnosu na drugi ili da potcenim neki način života. Šta god da radimo, blagosloven je život koji se živi za Boga i po Bogu“. Nije stvar u tome šta radimo u Crkvi, već da li smo inspirisani Svetim Duhom, da li radimo u strahu Božjem i da li nam je cilj slava Božja. Onda, šta god radili biće blagosloveno i imaće večne rezultate. U suprotnom naš trud će sagoreti (usp. 1. Kor 3,12-15).

Mitropolit Jerotej Nafpaktoski

Prevod s engleskog: mr Vladimir Srbljak, 6. oktobra 2011.

Izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/2011/09/relationship-between-monastics-and.html

o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovima.



Alexandar Kos
pomaze Bog oce,sve sto radimo treba da radimo u strahu Bozijem i sa strahom Bozijim,jer sve je djaba,djaba je ako pridobijemo cijeli svijet ,a svojoj dusi naudimo.



Aleksandra Saška Gordić
Pomaže Bog, blagoslovite oče Gavrilo. Važno je da se molimo iskreno i sve što radimo da radimo u strahu božijem i sve što radimo da bude kako treba i u slavu Božiju.



Jovan Hrnjakovic Monasi molitvenici za svet + + +



Saša Lazić
Kada čovjek radi za slavu Božiju i za Boga? Kada za vrijeme rada izgovaraju umnu molitvu Sine Božiji pomiluj me i kada šta god radili to rade sa strahom Božijim i osjećanjem da to rade za Boga, da je On poslodavac i gospodar imanja i sveg na njemu...a ničiji posao se ne smije omalovažit jer je sve u jednom sinkroniziranom ustroju, kako bi do manastira da prometa nije, kako bi do kruha da ratara nije, kako bi do mlijeka da stočara nije......Slava Bogu..

Snezana Bosnjakovic Sta god radili dobro ili lose odslikava se ili reflektuje na nebesima . Ako imamo dobre misli , ako se molimo Bogu uz rad bice nam blagosloveno . Ali nas um cesto se zavara i okrene misli nase svetskim stvarima . Da li ste primetili kako onda postaje tesko to sto radimo sta god to bilo ? Zato brzo vratimo nase misli na duhovne stvari , pustimo rasejani svet , potrazimo utehu u molitvi , nastanimo u srca nasa ljubav , oprostimo bliznjima . Nama ce se po zakonu privlacnosti za dobro vratiti dobro , za osmeh , osmeh ...

Slavica Radjevic Na provokativno pitanje profesora,ciji je deda,pokoj mu dusi,i sam bio svestenik,da li si ti kao vernik videla Gospoda,na njegovo veliko iznenadjenje odgovorila sam da i to svaki dan,pitao je,ali kako,lepo,u smirenosti ljubavi u svakom njihovom pokretu,pogledu,u obracanju,davanju,razumevanju drugih,ako jednog dana budes ispunjen takvim osecanjem,ja ti od srca zelim,znaces da je Gospod u tebi!


Jovan Hrnjakovic Ko vidi Gospoda u drugima ima Gospoda u sebi (blgaodat Božiju, jer bez nje nemože da se pozna Gospod) + + +



Nenad Badovinac
Kada dobijemo pokon ili dar obično se za njega zahvalimo prijatelju darodavcu. Taj poklon stavimo na najvidljivije mesto u kući, jer je od zlata i mnogo vredi. Za manje vredne poklone obično se manjim intenzitetom zahvalimo našem darodavcu i stavimo poklon u ladicu, a kada nam neko donese neki poklon koji nije od zlata ili dragog kamenja, neretko se na njemu uopšte ne zahvalimo našem bratu, a poklon stavimo pod krevet da "ne smeta". A što učinimo kada dobijemo poklon od Duha Svetoga u obliku "dara Božjeg"? Kao prvo, ne zahvalimo se Darodavcu jer poklon naravno nije od zlata, ni nemože biti, jer bi tada bio manje vredan. Mi to naravno ne mozemo da shvatamo, pa poklon bez puno dvoumljenja zakopamo.

LJiljana Botić Vilotić
Pomaže Bog oče Gavrilo! Divan je osjećaj imati Hrista za prijatelja. Gospod je svakome čovjeku dao dar ,bitno je samo prepoznati taj dar i upotrjebiti ga na najbolji mogući način, naravno sve u Slavu Gospoda. Blago onome čovjeku koji ima Gospoda u sebi , taj čovjek je uvjek obasjan tom Božanskom radošću i smirenošću.Molitva Gospodu svaki dan je radost duše.


Mirjana Jovicic Blagodarim o.Gavrilo i vama i bratu Vladimiru za prevod ovog divnog teksta. I komentari su veoma lepi.



Snezana Petkovic
Da da divan tekst i divna pouka.Bože daj da ne zalutamo s tvoga puta i od tebe



Natasa Ilic Milovac Svako ima svoj zadatak dat od Boga i vazan je Bogu zato je na nama da se trudimo da opravdamo dato nam poverenje, sluzimo Bogu i molimo za oprostaj gresaka nasih.




(ova tema ima 9588 poseta )


 

Pročitano: 4427 puta