MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLJENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXXIII)



SAVREMENA TEHNOLOGIJA: Šta je vebinar?

Otac Gavrilo >>> Webinar - učenje preko interneta
Vaša sposobnost da učite i delate brže nego vaši konkurenti jeste vaša krajnja prednost.

Bez obzira gde u svetu se nalazili , ostanite u toku dešavanja sa vašim Vebinar-om.

Šta je Vebinar?

Vebinar se koristi za održavanje sastanaka, obuke ili prezentacija putem Interneta, uživo. U web konferenciji ili vebiner-u , svaki učesnik sedi kraj svog računara i povezan je putem Interneta sa drugim učesnicima. Učesnici pristupaju sastanku klikom na link koji im je poslat putem i-mejla (e-pošte), kako bi pristupili diskusiji za koju su se prijavili.

U većini slučajeva i u zavisnosti od teme razgovora, nudimo mogućnost da se diskusiji pristupi putem telekonferencije. Učesnici dobijaju telefonski broj koji mogu pozvati kako bi pristupili Vebinar-u.

Ovo može biti od pomoći, jer kao poslovni vlasnik ili profesionalac ponekad ćete se naći u saobraćajnom zastoju ili ste upravo završili u „poslednji minut“ zakazan sastanak, ili ste imali problema sa svojim računarom, ili ste izgubili vezu sa Internetom. Ovo je odličan način da imate pristup Vebinaru bez obzira šta se dogodilo, samo pozovite broj sa vašeg mobilnog ili kućnog telefona. (Ova opcija nije dostupna ako Vebiner zahteva onlajn saradnju tj. saradnju na mreži).

Želite li da znate kako Vebiner funkcioniše?

Prijavite se na dnu ove stranice kako biste dobili snimak jednog Vebinara.

ŠTA JE VEBINAR? WEBINAR – UČENJE PREKO INTERNETA

Poslednjih godina, gotovo sve edukativne organizacije u svetu nude webinare – seminare preko Veba (bilo plaćene, bilo besplatne). Svako od nas, preko svog umreženog računara, ima pristup tom sadržaju - ako razume jezik na kom se održavaju. Ali, sada možemo da učimo uživo preko Interneta i na našem jeziku. Vebinari su postali ravnopravan deo ponude na našem tržištu obuke.

Neke strane kompanije već preko Neta obučavaju zaposlene u svojim domaćim ispostavama, a učestali su i oglasi za javne vebinare domaćih profesionalnih edukatora. Vebinar je kraći, jednostavniji i ekonomičniji vid obuke nego celodnevni grupni treninzi na posebnoj lokaciji. Stoga učenje putem vebinara ima nesumnjive prednosti, naročito u vreme smanjenih budžeta za edukaciju.
Kome su vebinari namenjeni?

Učesnici vebinara ne moraju da budu ‘kompjuteraši’, ‘gikovi’, niti hakeri, već samo prosečni korisnici računara. Svako ko ume da koristi e-poštu i da obiđe svoje omiljene veb stranice, može bez ikakvih teškoća da učestvuje u vebinaru.

Koje načine prenosa sadržaja obuke omogućuje vebinar?

Softveri koji se u svetu koriste za vebinare prvenstveno omogućuju održavanje sastanaka i konferencija, pa utoliko služe i za onlajn predavanja. Njihov smisao je dakle da omoguće interakciju učesnika, a ne monolog predavača. Stoga najbolji softveri sadrže veoma raznovrsne elemente:

- Prenos prezentacije uživo - kretanje napred i nazad kroz slajdove, duže zadržavanje na svakom slajdu ili preskakanje slajdova prema potrebi;
- prenos uživo audio/video signala, najčešće jednog ili dva govornika, koje učesnici jasno vide na svojim monitorima, putem veb kamere ili digitalne kamere sa zvukom;
- prenos glasa (glasova) preko Interneta (VoIP) (telefonska konferencija sa više učesnika je alternativno - mnogo skuplje - rešenje)
- grupni obilazak veb stranica i interakcija na njima - popunjavanje obrazaca, gledanje videa, čak i igranje igrica itd.;
- ankete i glasanja
- grupni rad “na tabli” - na praznoj površini, na kojoj svi učesnici mogu da pišu ili crtaju po želji;
- razmena i grupno anotiranje dokumenata;
- grupni pristup jednom desktopu - obično predavačevom;
- četovanje (chat) – privatno (između dva učesnika) ili javno (za sve);
- delegiranje uloge predavača/voditelja drugom učesniku;
- audio/vizuelni snimak održane sesije.

 Šta su prednosti vebinara?

Učenje putem vebinara je veoma ekonomično.  Ušteda i vremena je velika - polaznik odvaja najviše sat ili dva na sesiju, a može da se uključi u vebinar između svojih redovnih obaveza, ne napuštajući svoj računar. Ne odvaja ni vreme, a ni troškove na odlazak do obuke, odnosno povratak s nje. Kako su vebinari znatno kraći nego celodnevna obuka, i njihova cena je srazmerno niža od cene klasične obuke (koja iziskuje salu, opremu, osveženja u pauzama i slično).

Učenje putem vebinara je i jednostavno i udobno - polaznik može da boravi na bilo kom mestu na kom ima pristup Internetu - na plaži, u vikendici, u hotelskoj sobi, može da bude čak i u papučama, ili za baštenskim stolom, u ležaljci, sa sladoledom u ruci – ukoliko je u stanju da održi koncentraciju u tim uslovima.

Učenje putem vebinara je i vrlo efikasno – da bi temu obradio u najviše 100-ak minuta, predavač mora da održi potpuni fokus na tematsku jedinicu, nema vremena da se zanese u digresije. Kako bi u kratkom roku učesnici savladali sve što treba da saznaju na tu temu, predavač mora da radi po čvrstom scenariju. Zbog tehničkih okolnosti, priprema vebinara mora da bude znatno temeljnija nego za seminare koji se održavaju uživo. Uslovnosti prenosa preko Veba čine da kroz dobro pripremljen vebinar korisnici prime samu suštinu sadržaja, bez ukrasa.
Šta su rizici vebinara?

Rizici su vezani za tehnički i ljudski faktor. Praksa je razvila rešenja za svaki od njih.

Šta ako je veza loša?

Pre svega, za uspeh vebinara neophodna je stalna veza lokalnih računara sa Internetom – kako kod predavača, tako i kod svakog polaznika. Kako je nju nemoguće garantovati, rešenja se kreću u rasponu od ponavljanja sesije, do nadoknade uplaćenih sredstava – zavisno od ozbiljnosti i trajanja prekida. Najjednostavnije rešenje je redovno snimanje vebinara, za učesnike kod kojih eventualno dođe do smetnji na vezama.
Šta ako je predavač loš?

Moguće je i da predavač nije dovoljno vešt u ovoj vrsti nastupa, u kojoj mahom ne vidi i ne čuje slušaoce. Zamislivo je čak i da predavač gnjavi, monopolizuje tok vebinara, nije dovoljno spreman i ne omogućuje dovoljno interakcije učesnicima. Za taj rizik nema pravog leka, no on nije vezan isključivo za vebinare – takvih predavača ima i na celodnevnim ili višednevnim sesijama. Kod vebinara su u tom slučaju gubitak vremena i investicija učesnika znatno manji, a može se i neuporedivo lakše odustati od praćenja takve sesije – jednim klikom miša.

Šta je potrebno za praćenje vebinara?

Za učešće u vebinaru dovoljni su računar sa zvučnicima i prosečno brza veza sa Internetom. Mikrofon i slušalice čine učešće u sesiji lakšim i udobnijim, ali nisu neophodni. Kod boljih tehničkih rešenja, nije neophodno ništa instalirati na svoj računar, jer se čitava sesija odvija samo preko Veba, putem uobičajenih veb brauzera (Firefox, Chrome, Safari, Internet Explorer itd.)

 I na našem tržištu se sada pojavljuju i besplatni vebinari, pa je to sjajna prilika da se bez ikakvih rizika testira iskustvo učenja preko Interneta.

Dimitrije Komadara Pomaze Bog! Blagoslovite!!! Sto se mene licno tice ja sam protiv pretjerane upotrebe savremene tehnologije ,prosto iz razloga sto u tome vidim jednu vrstu prevare. Naime ono sto se istice kao najvaznije u tome jeste da covjek koristeci sva ta silna dostignuca kojih je danas zaista mnogo dobija na vremenu...mislim da se on zapravo samo vise i vise zatrpava sa svim time i tovari na sebe svasta nesta a time i zapravo sve manje i manje ima vremena za sebe...! Ali na zalost svijet ide kako ide i covjek mora sve to da prati ,jer ako nece danas to da prihvati onda ce morati to sve sutra da savlada zajedno sa onim sto ga i sutra ceka.

Dusica Zivojinovic Pomaze Bog, oce blagoslovite. Ucenje preko interneta je fantasticno. Tu imamo sve sto nas interesuje i razmenu iskustva drugih ljudi u tom polju znanja. Imamo citave biblioteke, recnike, i sta jos sve, i to je sve besplatno i ne trosimo vreme. Ovo je kao neki lep san! Sada ostaje na nama da organizujemo vreme kada cemo i sta raditi!


Otac Gavrilo Brate Dimitrije pametno rasuđuješ. da se potrudimo da savladamo gradivo iz ove vrste tehnolpgije međusobne komunikacije pa kad se tome naučimo onda organiziaćemo duhovne razgovore. Moja virtualna parohija broji na moja dva fejsbok profila na prvi Otac Gavrilo 4940 drugi profil o.Gavrilo 7612 plis skajp 1500 sveukupno sa dva profila i skajpa 14052 registrovani članova i svakodnevno u porastu novih članova.

Velibor Milivojević Upotreba savremenih tehnologija u svrhu duhovne misije prijeko je potrebna i obavezna misija jednog svestenosluzitelja , kao sto Otac Gavrilo kaze virtuelnoj parohiji.Iako je virtuelna parohija ona je itekako stvarnom iz cinjenice preiopterecenosti radnim obavezama pastve i naravno prisutnosti istih u drustvenim mrezama ...Ono sto Otac Gavrilo radi je plodonosno djelo i smatram da bi se svestenici sa fb profilom trebali ugledati na O Gavrila i njegovo djelo...Upitajmo se sta bi bilo da su apostoli i apostolski ucenici imali mogucnost koristenja savremenih informacionih tehnologija...Rec bez djela je glas nijemog covjeka ,sve je dobro kad se dobrim misli i djela!!!

Eleonora Smakoska Oche,ja nasuprot svima mislim da savremena tehnologija kvari ljude:kad uzmesh knjigu u ruke ili enciklopediju je sasvim drugo:ili kad chujesh glas preko telefona onoga koji ti utaj trenutak treba:shta je falilo Resavskoj shkoli-najlepsha dela su sachuvana preko nje,a tehnologija-jedan haker i sve nestane...


Otac Gavrilo Jeste tako sestra Eleonora ali ako negde u svetu ili u nekoj regiji naiđe kuga i pokosi smrću taj narod na tim podrućijama kad to porođe i pokopaju taj narod i nestane ta bolest a zar se ne treba nastaniti opet narod da bude kao što je bilo da se ljude rađaju i množe tako i sa hakerima bude i prođe ali se opet nastavlja da se radi kao što se radilo.


Eleonora Smakoska nemam komentara na vashu istinu



Natasa Ilic Milovac
Ne kaze se badava da je to virtuelni, neki drugi zamisljeni svet i jesu savremene tehnologije neki paralelni svet sa mnogo prednosti i jos vise zloupotreba i zamki. Svako bira po svome. Ja evo kao veliki protivnik FB u realnom zivotu jedva cekam da pridjem kad god mogu izvoru zive vode u radu Oca Gavrila i svima pricam o Vasem radu Oce i o Vasoj pozrtvovanosti i ponekad pomislim da sam postala zavisnik o komunikaciji sa Vama i bracom i sestrama pa me cak i to uplasi. Predivno je sto toliko toga mozemo nauciti, sto tako nenametljivo menjate nase zivote i privodite nas Gospodu Bogu. Sto se mene tice, mene zaista vodite i jako sam srecna zbog toga. Hvala Vam. Ovde sam spoznala Svetu Goru, mnoge svete ljude, mnoge divne poucne price, nahranila i oko i dusu i trudim se da uzvratim svojim ponasanjem i molitvama svojim.

Nenad Badovinac
Koristimo u firmi vebinare, najviše u slučaju kada nam parteri iz inostranstva žele predstaviti nove ideje i poslovne planove. Kada želimo jedni drugima prezentirati poslovna rešenja Vebinar je najbolji alat za to. U suprotnom da nema vebinara bilo bi vrlo skupo organizirati česte seminare ili radionice. Bilo bi to nefunkcionalno i sigurno nerentabilono. Posledica toga bi bila da ne bi nikada dovoljno dobro bili upoznati sa proizvodom koji nam je suštisnki važan za poslovanje. Vebinari su vrlo korisni za timski rad ljudi. Trenutno najbolji način za usavršavanje timskog poslovanja. Pitanje je samo vremena kada će i crkveni velikodostojnici da organiziraju ovakav vid međusobne komunikacije ili komunikacije sa parohijanima.

Izvorinka Lazarevic
Najbitnije je znati da je ceo fb napravljen za americke studente radi lakseg pracenja nastave ...


Snezana Bosnjakovic
To jeste virtuelni ili zamisljen svet , ali opet tako stvaran i realan . Moze svako da ga koristi kako hoce . Mi volimo da ga koristimo druzeci se u duhovnoj parohiji oca Gavrila .Za nas je to mirna oaza gde se napajamo sokovima zivota i hranimo oci i dusu ...


o.Gavrilo Moramo se koristiti savremenijm informatikom u protivnom tapkaće se u mesto, svaka nauka svakim danom ide napred ako se to neprihvata odraziće se na ličnu životnu egzistenciju.
 
 
Mirjana Jovicic Blagodarim o.Gavrilo, veoma lepo je objašnjen pojam webinara i njegove višestruke prednosti sa aspekta uštede prostora, vremena, novca, energije...
 
 
Saša Lazić Naravno, kako napreduje računalna tehnologija tako se usklađuju i poslovna napredovanja, do nedavno su kandidati polagali test za vozača pisanjem testa, teorijski dio, a sada je to mogućnost na računalu uz brojna olakšanja, prijavi se na računalu i dobije u momentu online test i čim riješi odmah mu na računalu piše dali je ili nije položio...to je jedan primjer samo...
 

(ova tema ima 5474 posete )
 

Pročitano: 4072 puta