MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLJENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXLV)



Visoke kazne za lažno prebivalište

o.Gavrilo Oni sa lažnom adresom, kao i oni koji je kriju, plaćaće kazne do 150.000 dinara. MUP će pooštriti kontrole, pišu Novosti.

Svi koji ubuduće prijave lažno prebivalište ili privremeno boravište, ili promene adresu a to ne prijave, kao i svi ilegalni podstanari i stanodavci, suočiće se sa rigoroznim kaznama.

Po novom Zakonu o prebivalištu i boravištu, koji bi Skupština trebalo da usvoji sredinom meseca, kazne se kreću od 30.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica i do pola miliona.

MUP će ubuduće i pooštriti kontrole, pa će policijski službenik moći rešenjem da odbije prijavu stalne adrese ako ne može da utvrdi da građanin zaista ima nameru tu da živi. Nepoznato je, međutim, kako će policajac otkriti nečiju ”nameru”. A polemika oko toga da li se ovako krše ljudska prava - već se razvila.

Građani, inače, mogu da prijave prebivalište po osnovu prava svojine na stanu, ugovora o zakupu ili drugom pravnom osnovu. Ako ne može da prijavi adresu ni po jednoj od ovih stavki, policija mu određuje prebivalište na adresi supružnika ili vanbračnog druga, roditelja, ustanove u kojoj je trajno smešten (starački dom) ili centra za socijalni rad.

To će omogućiti desetinama hiljada građana koji žive u Srbiji, a nemaju lična dokumenta, da postanu ”pravno vidljivi” - dobiće ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu, moći će legalno da se zaposle i pošalju decu u školu.

Novina je i da će policija, ako utvrdi da osoba ne stanuje na adresi koju je prijavila, ili ako je dala neistinite podatke, moći da ”pasivizira” njenu adresu. Kako za ”Novosti” objašnjavaju u MUP, to znači da će mu se dostaviti rešenje da u određenom roku mora da prijavi pravu adresu. To rešenje će ujedno biti uneto u sistem, pa osoba, pored toga što će platiti kaznu, neće moći da vadi druga dokumenta, niti da registruje kola dok ne prijavi stvarno prebivalište.

subota 5.11.2011
Izvor: Večernje novosti

o.Gavrilo Ovo što je gore napisano vredi i za državu Hrvatsku. Iz tog razloga sam stavio ovaj tekst, da bi oni koji žele da dođu u manastir Lepavinu s namerom da tu konače, unapred se raspitali za mogućnost prenoćišta. Ima primera da su gosti znali da na svoju ruku prespavaju neprijavljeni u okolini manastira, ali ako se nešto, ne daj Bože, dogodi, manastir snosi moralnu odgovornost. Neki su tražili smeštaj nasumično po kućama u selu, međutim najsigurnije je ako se boravi u objektima predviđenim za putnike. U Križevcima ima hotel (e-mail: hotel@ktc.hr, tel.048/682-593), u Vrbovcu motel, pa se tamo može prespavati i sve je osigurano.



(ova tema ima 7131 poseta )

Pročitano: 3365 puta