MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXLXXV)



PROSEČAN KORISNIK INTERNETA U SRBIJI JE...

o.Gavrilo Prosečan korisnik Interneta u Srbiji je muškarac, do 29 godina starosti, visoko obrazovan i iz Beograda ili neke druge urbanije sredine, pokazalo je najnovije istraživanje međunarodne neprofitne organizacije IREX Srbija koje je danas predstavljeno novinarima.

Predstavnik istraživačke agencije Ipsos Stratedžik Marketing Predrag Kurčubić je kazao da glavni izvor informisanja za 71 odsto građana Srbiji i dalje predstavlja televizija, a Internet svega 18 odsto.

U odnosu na godine starosti, mladi od 12 do 29 godina takođe više koriste televiziju za informisanje - 49 odsto, dok Internet koristi 43 odsto, 82 odsto populacije između 45 i 65 godina se radije opredeli za televiziju u odnosu na šest odsto onih koji se odluče za internet, dok stariji od 66 godina u 87 odsto slučajeva koriste televiziju, a svega osam odsto dnevne novine.

Kurčubić je kazao i da socijalne mreže mogu biti uticajne, ali ne i presudne u narednim izborima, jer je veliki broj stanovnika starijih od 66 godina koji ne koristi Internet i društvene mreže.

Internet se jedino može iskoristiti među neopređeljenima i onima koji tvrde da neće izaći na izbore, a to su uglavnom mladi kako bi ih "probudili" i motivisali da izađu na izbore, dodao je Kurčubić.

Kada je reč o učestalosti upotrebe Interneta, 41 odsto opšte populacije svakodnevno koristi ovaj medij, dok ta cifra među mladima iznosi 81 odsto što pokazuje da je Internet kod njih postao duboko ukorenjen medij za prikupljanje informacija, kazao je Kurčubić.

Internet koristi 3,6 miliona ili 56 odsto građana starijih od 12 godina, naveo je Kurčubić i dodao da gledano u odnosu na starost - od 12 do 29 godina Internet koristi 95 odsto, 76 odsto je korisnika među populacijom od 30 do 44 godine, dok stariji od 66 u samo sedam odsto slučajeva "idu" na Interent.

U pogledu dostupnosti Interneta u domaćinstvima, 60 odsto ima pristup netu, najčešće putem ADSL - 40 odsto, dok je dial-up prisutan u samo četiri odsto slučajeva.

Oko 12 odsto korisnika internetu pristupa putem mobilnih telefona, dok se ta brojka među mlađom populacijom kreće oko 54 odsto.

Prema njegovim rečima, istraživanje je pokazalo da je 30 odsto građana kupilo nešto putem Interneta, što je rast od oko 10 odsto.

Kada je reč o društvenim mrežama, Kurčubić je naveo da dve trećine korisnika interneta ima profil na Facebooku, a svega sedam odsto ima nalog na Twitteru.

Gledano po godinama starosti, među populacijom od 12 do 29 godina Facebook ima 88 odsto korisnika, a Twitter 11 odsto, potom slede građani od 30 do 44 godina sa 60 odsto na ovim mrežama, 28 odsto korisnika je između 45 i 65 godina, a starijih od 66 godina je 15 odsto.

Članica agencije Ipsos Stratedžik Marketing Jasna Milošević, predstavljajući drugi deo istraživanja o navikama mladih na Internetu, navela je da pola ispitanika tvrdi da je Internet promenio njihove životne navike. Ovo može biti posledica i činjenice da 69 odsto ispitanika ostaje na mreži duže nego što je planiralo.

Internet se najviše koristi u večernjim časovima, nema razlike u njegovom korišćenju između radnih i slobodnih dana, a najviše se posećuju društvene mreže Facebook, MySpace i Twitter - oko 70 odsto ispitanika, potom se šalju mejlovi -66 odsto, a pet odsto manje se koristi za informisanje, uglavnom o vremenskoj prognozi i aktuelnim dešavanjima u gradu, dok najmanje o političkim ili ekonomskim dešavanjima u zemlji i svetu.

Govoreći o korišćenju Facebooka, prosečna mlada osoba u Srbiji na njemu provodi 3,5 sati od čega su aktivni oko 2,45 sati, ima oko 422 prijatelja, 31 odsto za prijatelje ima javne ličnosti, među kojima su najpopularniji Novak Đoković i Marija Šerifović, kazala je Milošević.

Ona je objasnila da je prvi deo istraživanja sproveden telefonom među opštom populacijom na uzorku od 2.088 građana starijih od 12 godina, dok se drugi deo istraživanja odnosi na populaciju od 12 do 35 godina, a onlajn istraživanje o navikama i načinu upotrebe Interneta je vršeno među 207 ispitanika.

14. decembar 2011.
http://www.mondo.rs/s227413/Komunikacije/Prosecan_korisnik_Interneta_u_Srbiji_je_.html

Ivan Stefanović Generalno gledajući, mislim da je internet doneo više nevolja nego korisnih stvari ljudima. Tj većina ljudi dangubi na njemu. Možda je i bolje što Srbija u svim tim procentima kasni za zapadnim svetom...



Slavica Radjevic Sve zavisi od korisnika,njegovih potreba i htenja ,ličnog obrazovanja;internet pruža takve mogućnosti,da je brži od samih medija,mogućnost saznanja,u par sekundi !



Nenad Badovinac Čovek je čudo, on ako nema šta da radi, on će u slobodno vreme ili dangubiti pred internetom ili će dangubiti u kafiću. Mislim da nemamo pravo da osudjujemo niti internet niti kafiće, već samo naše neispravne odluke.


Snezana Miljkovic Ništa nije samo po sebi ni dobro ni zlo. Bitne su naše namere....



NemanjaiDanijela Mladenovic Ako čovek nema alternativu, on će svakako odabrati da svoje slobodno vreme(koje je isključivo stvaralački usmereno na razvoj ličnosti) provede uz računar. Ako uz to nije zrela ličnost da razluči i razdvoji dobro od zla, eto mu,kako voli da kaže o.Gavrilo, priključka za virus lenjivitis...a njegove posledice su mnogobrojne i na različitim poljima ljudskog života. Pročitala sam rezultate jednog istraživanja koje navodi da se količnik inteligencije kod današnjih mladića drastično smanjio u odnosu na predhodnih desetak godina, a koji su korisnici računara od malih nogu...Ne mogu da se setim tačnog izvora podataka. Poruka "između redova" je da se dete otuđilo od prirode i igara u prirodi koja mu pomaže da prikuplja mudrost za život.

Dusan Milosavljevic Mene više zanima ko li daje pare ovim agencijama da prave ovakve ankete ...



o.Gavrilo Onaj ko ima taj daje.



Jovana Čonjić S obzirom da su mladji narastaji u vecem broju konzumenti interneta i svega vezanog za njega,moze se reci da je u Internetu buducnost ( a sto i nije neko novo saznanje ). To i tableti,onda mobilni telefoni nove generacije, sve sto je mobilno i s cime se covjek moze prikljuciti na internet dok je u pokretu..Jer je Internet sastavni dio ne samo personalne ,vec i biznis komunikacije (poslovanje bez e-maila je danas nezamislivo).U Americi se preko interneta uveliko kupuju i prodaju stvari, ulaznice za sva kulturna i ostala desavanja, narucuje se hrana, placaju racuni, i sta sve ne..sve se preselilo manje vise na mrezu..tako ce biti i kod nas..svidjalo se to nekom ili ne

Teodora Milkov Manić Mislim da se više koristi internet nego gleda TV. barem je tako u mom okruženju.



Natasa Ilic Milovac
Suvise mali uzorak da bi se izvukli dobri zakljucci. Pogotovo je smesan opis osobe koja je najcesci korisnik interneta - muskarac do 29 godina iz Beograda. Molim Vas, pa ispitivali su uglavnom Beogradjane. Moj profesor statistike na fakultetu je davno rekao da je statistika odlicno sredstvo da dobijete analizu koja Vam je potrebna tj. razlicita tumacenja daju razlicite rezultate.


 

Pročitano: 4312 puta