MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXLXXVI)



Da li znate šta je košer hrana?
"Jare nemoj kuvati u mleku njegove majke!"

o.Gavrilo Šta znači ovaj citat iz Tore, jevrejske Biblije? Po čemu je specifična jevrejska kuhinja? Šta znači košer? Odgovore daju Jevreji iz Minhena, grada u kojem živi druga po veličini jevrejska zajednica u Nemačkoj.

U Minhenu živi 10.000 Jevreja, a kada požele mogu da odu u četiri jevrejska lokala od kojih su dva košer. Samo Berlin još može da se pohvali brojnijom jevrejskom populacijom i većim brojem mesta na kojima i ortodoksni Jevreji mogu da nađu jelo za sebe.

Postoje pravila za sve

Kuvati, držati ili jesti zajedno meso i mleko je strogo zabranjeno u jevrejskoj kuhinji. Meso se ne sme pripremati u posuđu u kojem je kuvano mleko. Čak se meso i mleko ne smeju pripremati u istoj kuhinji. Svinjsko meso je zabranjeno, isto tako i zečevina i kamilje meso, što je u Evropi naravno od manjeg značaja.

Ograničenja se odnose i na hranu iz slatkih i slanih voda: "Mi ne jedemo sve ribe. Ribe koje imaju krljušti, te smemo da jedemo. Sve što dolazi iz vode, a nema krljušti, jegulje, školjke, rakove – to mi Jevreji ne jedemo".

To nam kaže Elik Ohana šef ekskluzivnog restorana „Ajnštajn“ koji je 2007. otvoren odmah pored sinagoge, u samom centru grada. „Ajnštajn“ je košer što se tiče mesa. Doduše, postoji i odvojena mlečna kuhinja, ali se ne koristi, jer je to vrlo komplikovano.

Rabinov izaslanik u kuhinji

U kuhinji ne rade samo kuvari i njihovi pomoćnici već i osoba koju je postavio rabin i koja nadgleda ceo proces. Nekog suvislog objašnjenja za ova pravila u kuhinji nema. Rabin, Stiven Langans kaže da o tome u Tori nema ništa, ali: "Ponekad nam dragi Bog daje propise i očekuje da ga slušamo i činimo što nam nalaže.“ Postoji 613 različitih pravila svakodnevnog života za Jevreje. Rabin kaže da pravog, religioznog Jevreja, odlikuje poštovanje pravila o ishrani.

Mlečnu košer kuhinju nudi Moše Šalom. Njegov kafić Braha je mešavina bistroa i radnje sa košer namirnicama. Kao i Ajnštajn i ovo mesto ima sertifikat od rabina – da je košer.

"U poslednjih 50 godina nije bilo nijednog mesta gde bi ortodoksni Jevrej mogao da popije kafu. Ovo je nešto novo za Minhen. Mleko koje dobijete u običnim kafićima nije košer. Ja imam košer mleko.“

Jevrejska hrana ne mora biti košer


Drugačije specijalitete nudi Žak Koen. Njegov restoran je u košer stilu: nudi tradicionalnu jevrejsku kuhinju, ali ne po strogim religioznim propisima.

"Da, mi smo jevrejski lokal u kojem se kuva jevrejski, ali ne i košer. Tipično jevrejska jela su gefilte fiš, i čorba koja se zove čolent. Imamo i humus, falafel i salatu od patlidžana. Odvojeno obrađujemo mleko i meso, ali ako hoćete kafu sa mlekom, onda ćete je i dobiti, jer mi nismo košer restoran. Jevrejsko ne znači automatski košer. Rabin misli drugačije, ali to nije tačno".

Izvor: Dojče Vele

Jovana Čonjić Bas me zanimalo sto je ova njihova-koser hrana posebna..ovdje imaju takvu hranu u prodavnicama,imaju i posebne restorane i pekare..ali imaju i posebne kvartove gdje zive :)) sami za sebe nekako..barem ovi ortodoksni,kao da ne zele i nece da se mijesaju sa ostatkom svijeta..to je moj utisak


Milos Krstic
Forma lišena suštine!



Irina Humski Pomaže Bog oče, ponešto sam znala o košeru, ali ne ovako detaljno, hvala Vam oče Gavrilo za ove informacije. Ja to ne bih nazvala formom lišenom suštine jer se Židovi drže Tore, odnosno Starog zavjeta i to je za njih isto kao za nas Novi zavjet. Židovi su poprilično zatvorena zajednica, puno ružnih stvari im se izdogađalo kroz povijest i ja ih razumijem zašto zaziru od drugih. Upalo mi u oči da ih ima u Munchenu samo 10 tisuća, to je stvarno mala brojka, ali očito je rat učinio svoje.I ne zaboravimo da je i Gospod Isus Hristos bio Židov kao i Presveta Bogorodica i apostoli tako da ja prema Židovima imam poštovanje, uostalom dijelimo dosta toga zajedničkog.

Natasa Ilic Milovac Hvala na jos jednoj lekciji.



Dimitrije Komadara
Ja nisam ni znao za to do ove godine kada sam se licno uvjerio kada sam radio u hotelu ciji je vlasnik jevrejin.Kada se spremao kosir za njega i njegove prijatelje u kuhinju je dolazila njegova supruga i spremala hranu.Poslije su mi rekli da to samo moze da radi neko ko je jevrej te da drugi nemogu. a sjecam se i toga da je mnogo bila spora :)


Saša Lazić A trebamo svakoga poštivat i njegove običaje, mi znamo svoje, a protiv drugih ništa nemamo...



 

Pročitano: 5717 puta