MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Iguman Gavrilo, stručnjak za internet



Iguman manastira SPC Lepavina u Hrvatskoj, arhimandrit Gavrilo, stručnjak je za internet komunikaciju. Njegovo prisustvo na društvenim mrežama je opleminilo internet prostor, donelo zanimljiv pristup, unelo malo duhovnosti u sajber živote, ali i brojne novine.
 
Arhimandrit Gavrilo je Svetogorac, učio se molitvi, duhovnom životu, smirenju, trpljenju, poslušnosti na Svetoj Gori Atonskoj, a onda se vratio u Srbiju. Poslednjih nekoliko godina, uz blagoslov nadležnog episkopa ljubljansko-zagrebačkog Jovana, stupa u internet prostor, privlači veliki broj, pre svega, mladih ljudi koji i na ovaj način tragaju za svojim životnim putevima i putićima. Prisutan je u društvenim mrežama, ima lepo dizajniran sajt. Iako su se mnogi crkvenoslužitelji bunili protiv interneta, ne razumevajući njegove mogućnosti za misionarenje, arh. Gavrilo prihvata izazov i nudi svoju opciju života i sveta. Njegova vizuara, ma o čemu pisao je duhovna, sve „propušta“ kroz veru, trudeći se da veru u Boga približi ljudima. Radi s puno ljubavi, nikoga ne odbija, ima vremena za svakog čoveka koji mu se javi preko društvenih mreža. Kao plod tih komunikacija, objavljene su i knjige, pa se sad kroz njihove sadržaje poučavaju ljudi, jer svi mi, ma koliko različiti, imamo slične probleme, nedoumice i pitanja.
 
Tretira otac Gavrilo na društvenim mrežama raznovrsnu problematiku, od one lične kroz pitanja i odgovore, pa do aktulenih zbivanja u crkvi, zemlji, svetu oko nas i u nama.
 
I taman kad pomislimo da je arh. Gavrilo iscrpeo ideje i teme, pojavi se s nekom novom. Ovih dana je arh. Gavrilo osmislio novu - to su prilozi o etnologiji, arheologiji i antropologiji. U prvom tekstu se objašnjavaju pojmovi, podseća da je etnologija specifična nauka koja se bavi proučavanjem kulture pojedinih naroda, a zatim donose zanimljivi tekstovi o novim knjigama, muzejskim postavkama, o značaju imena Srb, o jednom zanimljivom arheološkom nalazištu u Meksiku. Izdvajamo iz te rubrike, pored ostalog, tekst o elektronskom izdanju knjige arheologa i akademika Dragoslava Srejovića „Iskustva prošlosti“ koja pokušava da odgovori na pitanje u kom smeru će se razvijati arheologija, etnologija i antropologija.
 
Možda će se u budućnosti razviti nešto što će u nauci objediniti fiziku i metafiziku, navodi se na manastirskom sajtu iz knjige „Iskustva prošlosti.“ Zanimljivo je tim povodom i pitanje jednog čitaoca: Kuda nas vodi taj novi trend u antropologiji i da li to znači udaljavanje čoveka od Boga. U odgovoru arh. Gavrilo kaže: „ Sveto Pismo je knjiga nad knjigama u kojoj je objašnjeno stvaranje sveta i čoveka, ona je temelj svih knjiga. Mi hrišćani imamo hrišćansku antropogiju, dakle verujemo u ono što nam Biblija kazuje, a antropologiji kao ljudskoj nauci predmet istraživanja je čovek sam po sebi, bez Boga. Ipak, i pored toga vredi se upoznati sa saznanjima antropologije kao nauke o čoveku.“
 
Tako nam o. Gavrilo kazuje da, ma čime se čovek bavio, sve valja „osoliti“ Bogom i sve što se zbiva posmatrati kroz prizmu vere, nade i ljubavi.
 
Autor Ljiljane Sinđelić Nikolić
 
Čet, 09/08/2012
 
Izvor: http://www.glassrbije.org/

Pročitano: 10385 puta