MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KAZIVANJE O ŽIVOTU NA SVETOJ GORI



I MENE BOLE NOGE, I JA SAM UMORAN, ALI KAKO DA SE NE POKLONIM MAJCI BOŽJOJ
 
o.Gavrilo
(Inok Partenije, Saga o putovanju, deo drugi: Po Turskoj i Svetoj Gori)
 
Posle ručka, monah zadužen za trpezariju odveo nas je do salona za prijem gostiju, na trećem spratu, i preporučio nas monahu gostoprimcu. On nas je uveo u salon, ne takav kao u Rusiji i Moldaviji, već u veliki, sa mnogo prozora, obojen raznim bojama. Pod je prekriven predivnim šarenim tepisima; pored zidova madraci i jastuci od raznih materijala. Bojali smo se da gazimo po njima svojim prašnjavim nogama. 
 
Gostoprimac nam je rekao: „Idite, ne bojte se, oni su zbog toga i postavljeni da bismo po njima hodali“. Sa strahom smo pošli i seli na madrace: bilo nas je sramota da hodamo obuveni po tako skupim tepisima, pa smo se izuli. Zatim su nas na poslužavniku ugostili raznim napicima, slatkom i kafom. 
 
Šta smo mogli, popili smo, a za ostalo smo zahvalili. Bratstvo u gostoprimnici ide u čarapama, a cipele skidaju kod ulaznog praga. I veoma su nam se radovali, kao rođena braća ili roditelji i svi su sedeli s nama i ljubazno razgovarali i tešili nas. 
 
U manastiru Hilandaru sva braća govore slovenskim jezicima, Bugari i Srbi, Grka nije bilo nijednog. Sedeli smo veselo i od radosti su nam suze išle i jedan drugom smo govorili: “Neka se zna, ljubljeni brate, da nismo došli na Svetu goru, niti smo došli k ovozemaljskim ljudima, već smo zapravo došli u nebeski Jerusalim, na rajske dvore, Samoj Carici Nebeskoj i nebeskim anđelima”.
 
Posle su se čuli pozivi na večernju službu. Rekao sam svom bratu: “Pođimo u crkvu: tamo ćemo videti još nešto neopisivo”. On mi je odgovorio: “Neću poći: veoma sam umoran i noge me bole”. Ja mu odgovorih: “I mene noge bole i umoran sam; ali kako da se ne poklonim Majci Božijoj i ne vidim crkvu”?
 
Prevod s ruskog: S. M.
 
(Napomena: na crtežu je lik starca Atanasija Monaha, sabrata starca Josifa Isihaste (1907-1983))

Nenad Badovinac
Manastirsko posluženja kafe, slatkog i vode, može dati snagu svim umornim nogama...
Zlata Bogdanovic
... kao u snu, prelepo.... +++
Milena Puaca
Dom Gospodnji nista sladje od njega.
Saša Lazić
Starac na slici je crtan rukom, ali ljepše od bilo kog aparata, umilnost i toplina se vidi u koraku njegovu...Svetogorski cvijet...
Jelena Kovac
Jer pod "još nešto neopisivo" podrazumevao ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice?
 
 
(ova tema ima 3890 poseta)

Pročitano: 4255 puta