MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

INFORMACIJE ZA HODOČASNIKE NA SVETU GORU



o.Gavrilo
Sveta Gora, ili Atos na grčkom jeziku, je poluostrvo na Halkidikiju, Sjeverna Grčka. Na ovoj svetoj zemlji nalazi se 20 manastira, uključujući jedan srpski, jedan bugarski i jedan ruski manastir. Iako poluostrvo pripada Grčkoj, ono ima određenu autonomiju. «Sveta zajednica» pod Vaseljenskom patrijaršijom iz Istanbula upravlja regionom. Ovo administrativno tijelo sastoji se od predstavnika manastira koji održavaju kancelariju u Kareji, gdje se registruju svi posjetioci po njihovom dolasku na Svetu Goru. 
 
Samo odraslim muškarcima i dječacima u pratnji svojih očeva dozvoljeno je da uđu na Svetu Goru. Ovo pravilo, koje je poznato kao "avaton", zabranjuje pristup ženama na Svetu Goru i sprovodi se prema zakonu. Štaviše, mladi muškarci u pratnji čuvara ili sa vođom grupe koji su došli na Svetu Goru u obrazovne svrhe moraju imati pismenu saglasnost roditelja ovjerenu od strane zvaničnog organa svoje zemlje. 
 
U skladu sa procedurama uspostavljenim od strane grčke Vlade, stranci moraju dobiti pismenu dozvolu za posjetu Svetoj Gori izdatu od strane «Svetog izvršnog biroa za hodočasnike na Svetu Goru» koji se nalazi u Solunu. Rezervacije se vrše 6 mjeseci unaprijed putem telefona (+30 2310 25 78), faksa ( +30 2310 22 24 24) ili e-mailom (piligrimsbureau@c-lab.gr).
 
Izdavanje dozvole vrši «Kancelarija za hodočasnike» ogranak u Uranopolisu. Kako bi se dobila dozvola neophodno je lično doći sa pasošom ili ličnom kartom. Više se ne traži pismo preporuke. Kancelarija u Solunu otvorena je od ponedjeljka do subote (9:00 – 16:00). Kancelarija je zatvorena nedjeljom i na zvanične praznike. Kancelarija u Uranopolisu je otvorena od ponedjeljka do nedjelje od 7:30 do 13:00.
 
U principu, «Sveti izvršni biro za hodočasnike na Svetu Goru» izdaje samo 10 dozvola dnevno za nepravoslavne posjetioce (strance) i 100 dozvola za Grke i pravoslavne posjetioce. Ove dozvole vrijede za posjetu od 4 dana za tačno određene datume. Produžavanje četverodnevne dozvole može se izvršiti na Svetoj Gori u Kareji. Sveštenici trebaju unaprijed dobiti pismenu saglasnost (Evlogia) od strane Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu obraćanjem na adresu: "The Ecumenical Patriarchate", Fnari, Istanbul, Turkey, telefon ( +90 21 25 34 90 37).
 
Po dolasku u Uranopolis, luka iz koje isplovljavaju brodovi za Svetu Goru, posjetioci moraju dobiti boravišnu dozvolu «Diamonitirio». Ova dozvola omogućava posjetiocima da posjete i ostanu u manastirima po njihovom izboru i košta 30 evra. Studenti koji dokažu indeksom svoj studentski status plaćaju samo 10 evra. Posjetioci bi trebali biti u Uranopolisu najkasnije do 9:00 ili na pristaništu Akant (Ierissos) najkasnije do 8:30. Brod isplovljava u 9:45 (iz Uranopolisa) i u 8:40 (iz Akanta). Imalac dozvole može pristupiti Svetoj Gori bez ikakvih drugih formalnosti. 
 
Manastiri ne naplaćuju gostoprimstvo, ali se primaju prilozi. Većina manastira i skitova traži prethodnu najavu za smještaj. Posjetioci Svete Gore trebaju biti pristojno obučeni. U slučaju neprimjerenog ponašanja dozvola može biti oduzeta. Stroge kazne se primjenjuju protiv onih koji pokušaju otuđiti vjerske predmete iz svetogorskih zbirki. Dok je fotografisanje dozvoljeno, upotreba video i filmskih kamera je strogo zabranjena. Takođe, obzirom da je lov na Svetoj Gori strogo zabranjen, lovački psi i puške su takođe strogo zabranjeni. 
 
Ispod možete naći informacije o rasporedu autobusa i brodova, i neke korisne telefonske brojeve (preporučuje se provjeriti raspored prije polaska zato što je podložan promjenama):
 
Autobuska stanica za Uranopolis: «KTEL CHALKIDIKIS» tel.  +30 2310 316 555,web stranica www.in-ktel.gr
 
Dnevne autobuske linije: Solun - Uranopolis (148 km, 3 sata). Prvi autobus polazi u 5:30.
 
Polasci brodom iz Uranopolisa za Dafne, Sveta Gora:
Uranopolis - Dafne: (2 sata) u 9:45
Dafne - Uranopolis (2 sata) u 12:00.
 
Postoji brodska linija povezana sa autobusom u 6:15 iz Soluna, kao i lokalni autobus Dafne - Kareja (12 km).
 

Sveti izvršni biro za hodočasnike na Svetu Goru
http://wwwilioudoron800.blogspot.com/2012/06/blog-post.html


o.Gavrilo
NA SVETOJ GORI OPADA BROJ STANOVNIKA







SVETA GORA ATONSKA, 29. jula - Poslednji popis stanovništva pokazuje da se broj stanovnika na Svetoj Gori znatno smanjio u poređenju sa prethodnim popisom. U popisu koji je obavljen od 10. do 24. maja preliminarni rezultati govore da na Svetoj Gori sada živi 1830 žitelja, da u prosjeku na jednom kvadratnom kilometru živi 5, 45 stanovnika.







Radi poređenja možemo navesti podatke popisa stanovništva iz 2001. godine, koji pokazuju da je tada na Svetoj Gori bilo 2262 stanovnika. 1991. godine njihov broj je bio manji i iznosio je 1536.







Sada opet opada broj žitelja monaške Republike. Međutim, po riječima guvernera Svete Gore Aristida Kasmirglu, neophodno je sačekati konačne rezultate popisa da bi se vidio tačan broj stanovnika Atona. Na prethodnom popisu su vjerovatno bili popisani ne samo monasi nego i radnici koji su učestvovali u restauratorskim radovima.







Konačni podaci popisa će biti poznati u drugoj polovini 2012. godine.







Objavljeno od strane Svetigora na 29. jul 2011.
Simke Simić
kako je hilandar dobio ime
Saša Lazić
Bez obzira na broj, kvalitet je ispred kvantitete...Gospod bi poštedio Sodomu i Gomoru da je samo jedan pravednik pronađen, a čim čujem o Svetoj Gori i njenim žiteljima, zaigra srce, makar i samo jedan bio...
o.Gavrilo
Hilandar je dobio ime po svome obnovitelju, vojvodi Hilandariosu. Kasnije to ime je potvrđeno kao Bogougodno sledećim događajem:







Naime, na mestu gde se nalazi današnji Hilandar, međusobno su se poubijali vojnici jedne te iste vojske, koja je poslata da orobi manastir:







"Neprijatelj beše krenuo sa dve strane na ovu Svetu obitelj i to u dva suprotna pravca. U tom pade gusta magla. Napadači, ne videvši da prolaze manastir, naiđu jedni na druge i ne razaznajući se u tmini, poubijaše se tako da ih je od hiljade jedva troje ostalo. Ovo troje videvši u ovome prst Božiji, odu u manastir, ispričaju kaluđerima celu stvar i sami prime obraz monaški." Reč hilias znači hiljadu, a andara - magla.
Dane Vasić
sviđami se,xvala oče ,Gavrilo!
 
 
(ova tema ima 2491 posetu)

Pročitano: 11438 puta