MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Jedite ribu, piletinu i orašaste plodove i spriječite razvoj Alzheimera




Najnovije su studije pokazale da je povećana konzumacija ribe, piletine i orašastih plodova, koji obiluju omega-3 masnim kiselinama, povezana s nižim razinama beta- amiloid proteina u krvi. Riječ je važnom otkriću, obzirom da se velike količine tog proteina u mozgu povezuju s pojavom Alzheimerove bolesti. Prema NY Timesu, kod ispitanika koji su konzumirali samo jedan filet ribe tjedno primijećeno je smanjenje razine beta- amiloid proteina za čak 30%, u odnosu na ispitanike koji nisu konzumirali ribu, neovisno o njihovoj dobi, spolu ili genetskoj predispoziciji za obolijevanje.

 
U svijetu 43 milijuna oboljelih

Istraživanja provedena tijekom 6 mjeseci pokazala su da se oboljelima od Alzhaimera, a koji su jeli više ribe doli ostali( losos, skuše, sardine, pastrvu i škampe, hranu koja sadrži masnu kiselinu DHA), znatno su se poboljšale memorija te kognitivne funkcije. DHA mogla biti, drže stručnjaci, biti ključ za prevenciju Alzheimerove bolesti, najčešćeg oblika demencije koji se često povezuje sa starijim osobama. Od demencije boluje otprilike 570 000 ljudi u Engleskoj, dok je Alzheimer odgovoran za 60 % oboljelih. Najnovije znanstvene procjene govore da bi do 2020. godine u svijetu moglo biti 43 milijuna oboljelih, do 2040. godine čak 81 milijun oboljelih, a do 2050. godine preko 115 milijuna oboljelih od demencije.

 
Hrvati su populacijski star narod

Procjenjuje se da u Hrvatskoj danas ima oko 80.000 oboljelih od demencije i da će ta brojka dakako rasti, kao i drugdje. Spomenuta brojka temelji se na činjenici da je hrvatska populacija jedna od najstarijih u Europi i izračunato je da ova bolest zahvaća 10% osoba starijih od 65 godina, a prema podatcima (od 04.12.2006. godine) u Hrvatskoj je tada bilo 806.070 osoba starijih od 65 godina s pravom na zdravstvenu zaštitu, govore podaci  Hrvatske udruge oboljelih od Alzahimerove bolesti.
 
 
(ova tema ima 2904 posete)

Pročitano: 3989 puta