MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

OBAVEŠTENjE O PROGRAMU INTERNET RADIJA BLAGOVESTI



Sve prijatelje na Fejsbuku i posetioce sajta manastira Lepavine obaveštavam da program na Radiju Blagovesti mogu od sada slušati tokom celog dana. Sadržaj programa čini, po mom uredničkom izboru, pravoslavna duhovna muzika te propovedi, besede i duhovne pouke koje govore naši duhovnici, teolozi i sveštenici (patrijarh Pavle, mitropolit Jovan, mitropolit Amfilohije,episkop niški Jovan, episkop Atanasije Rakita, episkop Porfirije, o. Tadej Vitovnički, o. Julijan Studenički, o. Stefan iz Velike Remete, o. Vitalij, duhovnik manastira Gradca i učenik o. Julijana…). 

U izboru duhovnih pouka rukovodio sam se pitanjima koja meni često postavljaju vernici u međusobnom kontaktu, tako da će kroz te pouke i mnogi slušaoci moći da dobiju odgovore i učvrste svoje znanje o veri. Tokom dana će se pouke u radijskom programu nekoliko puta ponavljati, da bi svi koji se uključe u emitovanje mogli da ih čuju i lako zapamte. Birao sam one pouke koje su izgovorene jednostavnim jezikom i zato shvatljive i početnicima u veri. U izboru duhovne muzike su liturgičke, crkvene i bogomoljačke pesme i monaško pojanje iz manastira širom pravoslavne vaseljene. 
 
U novoj programskoj shemi ostaje, kako je bilo do sada, čitanje akatista Presvetoj Bogorodici, s početkom u 21 čas. 
 
Slušajući Radio Blagovesti, u duhovnoj vezi sa lepavinskim manastirom možete ostati tokom celog dana i na kraju emitovanja, u 22 časa, primiti blagoslov iz naše svetinje.
 
o.Gavrilo
_______________


Stana Meseldzija
Slava i hvala Bogu za sve ! Divno zaista hvala Vam oče dragi Gavrilo za ovu radost i tako korisno i za dušu spas.To smo se danas mogli uvjeriti slušajući divno duhovno pojanje i pouke.
Vladan Mašić
Prelepo Oce...
Tankosava Damjanovic
POMAŽE BOG, OČE, BLAGOSLOVITE! Hvala Vam za ovo obaveštenje i objašnjenje. Sjajno je što će radio "Blagovesti" moći da se čuje tokom celog dana, pri čemu će se duhovne pouke u toku dana ponavljati. Izuzetno je dobro zamišljeno emitovanje programa na ovaj način, jer će tako mnogi slušaoci moći da organizuju svoje vreme i da ipak uspeju da odslušaju mnoge pouke. Kažete da ste se pri izboru duhovnih pouka rukovodili pitanjima, koje Vam najčešće postavljaju vernici. To će, dakle, zaista biti ono za čim naša duša čezne. Hvala Vam, oče. Da Vas Gospod nagradi za vaš veliki trud. Amin!
Otac Gavrilo
Da, sestro Tankosava, takva je bila moja zamisao - da izaberem bisere duhovnih pouka od naših bogonadahnutih učitelja i da se one višekratnim ponavljanjem kao "uzidaju" u pamćenje slušalaca. U istinski duhovnim rečima možemo uvek iznova da otkrivamo nova, sve dublja značenja, a kad ih dobro zapamtimo i usvojimo, onda ih lako i primenjujemo u životu. Sećam se jednog primera dok sam bio sabrat u Pećkoj patrijaršiji, još kao mlad monah. Otac Dimitrije, u velikoj shimi Dionisije, uvek je ispisivao na uramljenom staklu i kačio po zidovima kratku misao: "Šta ko radi, veruj, tako je." Kad sam ga jednom upitao zašto to piše i šta to znači, odgovorio je da te reči svuda ispisuje zato da bi svako mogao da ih vidi gde god pogleda, a da bi se podsetio na istinu da čoveku biva onako kako radi. Ako radi dobro, biće mu dobro, ako radi zlo, i to će mu biti po delima.

Osim pouka, u programu će biti pravoslavna muzika, znači neće biti instrumentalne muzike, klasične ili akustične, ni izvorne narodne ili etno muzike, pošto nisu u duhu pravoslavnog predanja.
Spomenka Majstorovic
BOGU HVALA, OCE GAVRILO, DOBRA, HUMANA I POUCNA IDEJA I DOBRA ZAMISAO RADI NAS KOJI SMO ZAPOSLENI TOKOM PREPODNEVA, DA TO MOZEMO U VECERNJIM CASOVIMA SLUSATI. HVALA.
Vesna Jovanovic
Pomaže Bog, oče, blagoslovite! Bogu hvala za ovu divnu zamisao i dobro delo koje činite za sve nas. Pouke su izvanredne. Izbor duhovne muzike je divan. Bilo mi je divno zadovoljstvo i radost u srcu jednog jutra kada se u sedam sati ujutro odjednom pojavi emitovanje sa radio Blagovesti. Naime, rano sam ustala da odradim još neke obaveze na kompjuteru pre polaska u školu, kada je posredstvom radija došao blagoslov u moju kuću i ispuni se srce moje radošću i molinom. Hvala, dragi, oče. Hvala i za ovu divnu pouku od oca Dimitrija, Dionisija u velikoj shimi: "Šta ko radi, veruj, tako je!". Zaista čoveku biva onako kako radi. Više puta sam govorila i zahvaljivala Bogu za sve dobro koje nam daje, govorila da znam da će nam biti dobro uvek, bez obzira kakva god da naiđu iskušenja, jer dobro seme sejati znači da će i dobar rod roditi. Ne može čovek da čini zlo a da očekuje da če mu biti dobro. To nikada nije bilo- na kraju je uvedk Božija pravda iznad svega. Treba se uzdati u Gospoda i njemu poveriti sve svoje. Gosopod nam je rekao da je njegov jaram blag, i da nije težak... Molim se za" čisto srci i duh prav" da Gospod uvek obnavlja. Slava Bogu za sve. Hvala, oč,e za Vaš trud, nagrada će uslediti u Carstvu nebeskom. Amin!
Olivera Danilović-Rađa
predivno i opuštajuće
 
 
Aleksandar Aca
Hvala Bogu i vama oce na trudu! Bog vam dao dobroga!
Mira Gosnjic
Blagodarimo dragi oce.
Milanka Pandurevic
Svako dobro dragi Oce. .. Hvala vam Oce Gavrilo na svemu sto cinite za nas. ..
Snjezana Grabovac Ljubicic
Hvala Oce Gavrilo!
Jagoda Grahovac
Hvala Vam Oce Gavrilo.
Mirjana Jovicic
Blagodarim o.Gavrilo što ste uspeli da "Radio Blagovesti" budu na raspoloženju tokom celog dana, pa kad god ko želi i ima mogućnost - duhovnu paša je pristupačna i dovoljno velika za sve koji su željni tumačenja Božije reči, il žedni "vode žive".Ako nam nešto ne bude jasno, ostaje mogućnost da Vas kontaktiramo.
Branka Krneta
Hvala vam oce Gavrilo. Neka vam je sretan praznik i neka vas cuvaju Presveta Bogordica, Sveti Jovan Krstitelj Gospodnji i svi Sveti.Svako dobro.
Saša Lazić
Eto kako se sve razvija i napreduje, blagodarim oče...
Vesna Zrnic
Hvala Oce i blagoslovite! Puno nam znaci, slusanje radija Blagovesti unosi mir u duse nase!
Dusica Zivojinovic
Radio Blagovesti bi trebalo da se objavljuje i na radiju i televiziji, kao i Besede i Pravoslavna predavanja nasih duhovnika, bilo bi blago nasim dusama, i ne bi bilo ovakvih strasnih stvari, samoubistva i poroka.
Radojka Savić
Pomaže bog, oče gavrilo! Blagoslovite!Hvala vam na trudu da nam duhovna hrana bude dostupna u svako doba,...Živi bili!
Nenad Badovinac
U svoje dnevne aktivnosti na poslu prinašam blagu duhovnu muziku sa Radio Blagovesti koja se tokom dana stapa sa mojim obavljenim radnim zadacima.
Vladislava Vasic Thiel
Hvala oče Gavrilo ! Moram da se zahvalim javno i brau Nenadu koji nam je pomogao da možemo slušati Radio Blagaovesti, nakon što smo imali problema sa našim računarom.
Natasa Ilic Milovac
Postovani brate Nenade, kad se prikljucim na radio Blagovesti dobijem obavestenje da nesto nije u redu i da zatvorim prozor. Kad zatvorim, iskljucim i sam radio. ja sad pustim radio, a to obavestenje ne diram. Sta je problem? Isto mi se pojavljuje i kod kuce i na poslu.
 
*  *  *

ČESTITKA SESTRE ALEKSANDRE POVODOM CELODNEVNOG EMITOVANJA RADIO BLAGOVESTI



 Dragom, Visokoprepodobnom Igumanu Gavrilu i cjelodnevnom programu Radija Blagovesti na dar
 
 
Neka bi Duh Sveti Životvorni uvijek i iznova kao i do sada napajao i nadahnjivao sve nas jednako, da i dalje svijetlimo svjetlošću Hristovom koja prosvećuje sve i sva, da i dalje budemo kao Tavorski bedem i grad koji na gori stoji i svima biva uzdanje i radost,kao Hrišćani i kao ljudi i da budemo kao i tokom cjelokupnog našeg nesebičnog služenja Crkvi- blagosloveni, zdravi i radosni u Duhu Svetome Bogu Živome, kome se neprestano poklanjamo u Crkvi Božijoj.
 
Evo spasonosne riječi kako kaže Jevanđelje:
 
Jer Sin Čovječji dođe da spase izgubljeno.
Šta vam se čini? Ako neki čovjek ima sto ovaca pa zaluta jedna od njih, ne ostavi li devedeset i devet u planini, i ide te traži onu zalutalu?
I ako se dogodi da je nađe, zaista vam kažem da se njoj raduje više nego onim devedeset i devet što nisu zalutale.
Matej 18:11-13
 
"Zapali u srcima našim, čovekoljubivi Vladiko, neprolaznu svjetlost tvoga bogopoznanja, i otvori oči uma našeg da bismo razumjeli tvoje jevanđelske propovijedi. Usadi u nas i strah tvojih blaženih zapovijesti, da bismo, pobijedivši sve tjelesne pohote, živjeli duhovnim životom, misleći i tvoreći sve što je Tebi ugodno",mnogo nam govori ova molitva,prepoznajemo je,kao i ona zvona koja pozivaju na jedan mir i molitvu,da svoj um duboko spustimo u srce,da neba se držimo,a zemljom hodimo,a znamo i vjerujem svi ovu molitvu sa kojom počinje sveštenoslužitelj kada otvara Jevanđelje.
 
Držimo se Jevanđelja i Života u Hristu,a kako kaže Sv.Apostol Pavle i objavljuje hrišćanima,pa piše: "Naš je rat sa duhovima zla ispod neba, sa duhovima tame". Zato, veli Apostol, "obucite se u sveoružje Božije". A što je to? Šta Sveti Apostol naziva sveoružjem Božijim, jedinim oružjem kojim i ti i ja možemo pobijediti đavola, pobijediti svaki grijeh, svako zlo, svaku strast. To su svete vrline. Apostol veli: Naoružajte se u sveoružje Božije, obucite se u vjeru, u ljubav, u krotost, u istinu Božiju, opašite bedra svoja istinom, i molite se neprekidno, jer sa svih strana napada na vas nečastivi i hoće da vam otme - koga? Da vam otme sve sveto, da vam otme Život Vječni, da vam otme Vječnu Istinu koju nam Gospod daje. Jedino naoružani tim Hristovim oružjem: vjerom, ljubavlju, postom, molitvom, mi i možemo pobijediti duhove zla ispod neba, i samog đavola.
 
Često nas Bog, mudro promišljajući o nama, vodi po mukotrpnim, jedva prohodnim, životnim putevima, ali On dobro zna kojim putem nas vodi u Svoje rajske vrtove. 
 
Tako svakoga od nas prati Božiji Promisao na životnom putu od dana rođenja do dana ulaska u život vječni, samo ukoliko ostanemo vjerni Božijem rukovodstvu, na koje nam je naš Spasitelj ukazao u Svom Svetom Jevanđelju. 
 
Ako stalno upražnjavamo molitvu sami Gospod naučiće nas njoj,a vama, draga braćo i sestre u Hristu,da istrajete na putu spasenja i promjene dosadašnjeg života i da što prije nađete put Hristov i put radosnog života,a ništa nije u životu lako,neka si i pao,ustani i ne valjaj se više nego što trebaš,kažu sveti oci, metanoite na grčkom znači Pokajte se(=promijenite um-preumite se!).
Tim velikim i čudesnim riječima počeo je Sv.Jovan Preteča i Krstitelj Gospodnju svoju propovijed o Mesiji i Carstvu Njegovom pripremajući ljude za Njegov dolazak i sretenje sa Njim.Imajte pažnju za sve,pažnja je pola spasenja. Ona je pola čovjeka. Pažnja na misli, pažnja na djela, pažnja na riječi. 
 
Ako ne pazi čovjek na sebe i na druge, ne može da dostigne oboženje. Pažnja je jedan od osnova podviga hrišćanskog života.
 
"Prolij krv da bi primio Duha Svetoga!"- poručuju svetogorski oci.
 
Zato čovjek mora da pazi i da se trudi u podvigu-da bi primio Duha Svetoga.
 
Ono što je najbitnije u životu jeste da čovjek proslavlja Gospoda i da se raduje Gospodu i što je najvažnije da zna, da sve što nam se u životu dešava ima svoj smisao, ima svoj razlog, ima nešto što mi samo možemo dokučiti molitvom i životom sa Gospodom. Sva stradanja koja nam se u životu dešavaju imaju svoj smisao i treba da nas nauče nečemu i približe Gospodu.
 
Evo dana kada ćemo imati divan,cjelodnevni dušekoristan program,tako obavljajući svoje redovne obaveze,posebno za sve one koji su u kancelarijama itd.da slušaju Riječ Gospodnju i mnogo,mnogo toga,što uvijek trudoljibivo pripremi naš Otac Gavrilo.Znam i odgovorno tvrdim da je ikona Lepavinske Bogorodice koja je donijeta u Tuzlu,jedne davne godine,darovana rukom i desnicom Igumana ovog predivnog manastira mnoge domove,manastire i crkve okitila svojim blagoslovom i utješila mnoge potištne duše i donijela neviđenu radost života,svevidećeg utješnog Majčinskog pogleda.
 
Neka nas Gospod ukrijepi na tome putu svjedočenja jevanđelske istine u ovim vremenima koja traže velike podvige i velike svjedoke Hristove, da nam i uvijek zvuk Radija Blagovesti bude radost, utjeha i blagoslov Božiji na putu Gospodnjem kojim svi idemo, bivajući jedni sa drugima i radujući se jedni drugima.
 
Takođe želim reći da nam bude na duhovno i molitveno uzdizanje jednako svima nama cjelodnevni program Radio Blagovesti,zdravlja i neka Gospod obilato daruje veliki trud našeg Oca Gavrila i da svi nošeni blagoslovom Gospodnjim, koji nam daruje u toku programa živimo u radosti zajednice sa Njim.
 
Slava Bogu za sve!
Na mnogaja ljeta!
Amin,Bože daj!
 
U Hristu Bogu,
iz Tuzle,
Aleksandra Ibrišimović.
 
Na praznik Usjekovanja glave Sv.Jovana Krstitelja 2012.ljeta Gospodnjeg



 
PISMO BRATA STEFANA IBRIŠIMOVIĆA



Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite!
 
Želim da od srca pozdravim Vas i Vaše saradnike na polju pravoslavnog-pastirskog internet djelovanja i poželim Vam mnogo uspjeha u daljem trudu i radu na svjedočenju Tihoga glasa Gospodnjega i velike milosti Njegove prema mnogima i mnogima.
 
Ja sam sada četvrti razred Bogoslovije, ovaj i još jedan razred i kraj školovanja u bogosloviji. Sve su petice, najbolji rezultati, a sve radi divnih darova Božijih i velike milosti Njegove kojom je udostojio mene maloga, pa se pomalo trudim, a Bog daje mnogo i premnogo. Svaki raspust provodim kući i u Manastiru Tvrdošu, uz naše divne pastire, učitelje i oce, Vladiku Grigorija i Vladiku Atanasija i uz mnoge druge divne i dobre ljude svuda.
 
Pored obaveza i učenja, stignem da pratim Vaše jako vrijedno djelovanje, sajt i sada cjelodnevni program Radija čiji će me zvuk i prenos, u trenucima odmora ili rada uvijek posjećati na Vašu ljubav i dobrotu prema meni i na divne trenutke u mom životu provedene u Vašem društvu i u Vašem manastiru sa Vašom bratijom.
 
Kada Gospod udostoji, jako bih volio da se opet vidimo u svetinji i uz svetinju Božiju i da još više osnažim dušu svoju i oradostim srce svoje i um svoj.
 
Želim Vama i Vašoj bratiji svekolika dobra od Svemilostivog Spasa svih-Hrista Bogočovjeka!
 
Pomenite u Vašim svetim molitvama, pred jednom od najdivnih ikona Presvete Bogomajke,meni i svima nama posebno voljenom i dragom, pred Majkom Božijom Lepavinskom, sveopštom Majkom svih nas, Majkom najšireg majčinskog srca i najtoplijeg ljubeznog pogleda!
 
Vaš u Hristu Gospodu,
Brat Stefan Ibrišimović,
 
Uoči praznika Svetog Simeona Stolpnika i Načala Indikta-Blagoslovene Crkvene Nove Godine 31. avgusta/13. septembra 2012.godine dobrote i blagosti Gospodnje
 
Bogoslovija, Foča
 
 
(ova tema ima 4734 posete)

Pročitano: 5611 puta