MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Dobar znak



Četvrta ruka na ikoni Majke Bozije «Trojerucice»se cudesno pojavila u Verhne-Trojickom zenskom manastiru grada Kurska. Ikona se nalazi na severnom zidu Sveto-Trojicke manastirske Crkve a na njoj se nalaze niske, kojima je ukrasen, a koje su doneli pravoslavni vernici u znak zahvalnosti za tu blagodatnu pomoc i isceljenja od bolesti, koja su se desila posle molitve pred starom ikonom. To je potvrdila nastojateljica manastira monahinja Nina (Bodak).

 

- Nama nije dato da pronicemo u Tajne Bozije, i mi ne znamo sta tacno predstavlja cetvrta ruka koja se pojavila na ikoni Trojerucice – rekla je mati Nina. –Ali je ocigledno da je to dobar znak. Moguce je da nas tim cudom Majka Bozija poziva da obnovimo taj stari i poznati manastir, u kome je nekada zivelo nekoliko stotina ljudi. U proslosti se u nasem manastiru neprekidno citao Psaltir 24 casa, iz dana u dan, u toku mnogih godina – sestre su se po redu smenjivale. Posle citanja su pominjana imena ne samo umrlih, vec i zivih i svih onih koji su se u nekoj nevolji ili tuzi obracali za pomoc. A danas nam dolaze zene u suzama, nevoljama, a mi im ne mozemo pomoci neprekidnom molitvom, jer nas, sestara ima malo za danonocno citanje Psaltira. Do sada u manastir nisu prodrela sredstva javnog informisanja i kulturne ustanove, koji su ranije bili rasprostranjeni u celom manastiru. U blizini Sveto-Trojickog manastira je bio sahranjen Isidor Masnin, otac Prepodobnog Serafima Sarovskog. Detinjstvo i mladost je veliki ruski Svetitelj porveo u gradu Kursku, i on se mnogo puta molio u tom starom manastiru. I desilo se tako da je na dan stogodisnjice proslave Prepodobnog Serafima celokupna manastriska teritorija vracena njenom zakonitom posedniku – Crkvi.A nije li cudo i to, sto vec i tri ruke, koje su naslikane na ikoni, nisu dovoljne Majci Bozijoj da pomogne, zagreje, spasi svakog ko Joj se obraca za pomoc u trenutnoj teskoj duhovnoj i materijalnoj krizi u Rusiji? Zajedno sa cudnom pojavom cetvrte ruke na ikoni Trojerucici u manastiru se cudesno obnovila ikona Majke Bozije Novgorodske, takodje poznata po cudima.

 


Na snimicima: Ikona Presvete Bogorodice «Trojerucica», Sveto-Trojicki manastir grada Kurska, deo ikone na kojem je izdvojeno mesto na kome se pojavila cetvrta ruka.

Evgenije Muravljev, grad Kursk

Pročitano: 4216 puta