MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Pod Klinom, u stanu bogoljubivih domaćina, je zakrvotočila ikona Kazanjske Majke Božije




U vreme Velikog Posta, 2002 godine, zakrvotocila je ikona Kazanjske Majke Bozije.

Leta, 2001 godine sam celivao krvotocivu ikonu Spasitelja iz sela Derzavino. Ali to, sto smo videli na teritoriji vojnog gradica raketne oblasti, prevazislo je sva ocekivanja. U sobi, gde vec vise ode godinu dana mirotoce sve donesene ikone, pricvrscena je na vratima papirna ikona Majke Bozije Kazanjske zakrvotocila. Oci Presvete Bogorodice su ulepljene gustom zgrusanom krvlju.

Po rukavu i dalje na Mladencu Isusu Hristu, nalaze se mrlje zgrusane krvi velicine kopejke i mozda malo vece. Osecaj je takav da to nisu samo obicne krvave suze, vec rasprsena krv iz otvorenih rana zbog nasih neraskajanih grehova. Ispod ikone je pricvrscena vata. Na vati se vidi sveza krv. S nama je bio vojni lekar-pukovnik, sluga Boziji Aleksandar. Kasnije smo iz telefonskog razgovora saznali da su uradjene biohemijkse analize, koje su naucno potvrdile postojanje ljudske krvi na ikoni.
image
Slavna Ruska istorija sa Kazanjskom ikonom Presvete Bogorodice povezuje stranice spasenja nase Pravoslavne Domovine za vreme poljsko-svedskog jarma. Tada, smutnim, teskim vremenima spisak ikona Kazanjske Majke Bozije, sa blagoslovom svetog patrijarha Ermogena je predat iz Kazanja Nizegorodskoj narodnoj vojsci pod rukovodstvom D.M. Pozarskog i K.M. Minina, posle cega je narodna vojska uvek pobedjivala. Pobedjeni drugi narod je bezao, zadugo pamtivsi surovu lekciju iz istorije. Kazanjska ikona Majke Bozije je vodila ruske vojinke u pobedu u Poltavskoj bitki, nadahnjivala Kutuzovu armiju 1812 godine, a 1941 godine je spasla Moskvu, dok je Lenjingrad bio spasen posle pronosenja Kazanjske ikone oko grada. Medju monasima vlada misljenje, da sa severa Svetu Rusiju cuva Tihvinska ikona Majke Bozije, sa juga – Iverska, sa zapada – Pocajevska, a sa istoka- Kazanjska ikona Majke Bozije. Sa Kazanjskom ikonom Majke Bozije su povezane i politicke kataklizme, koje su doneli bogoodstupnicki vetrovi gorde svetske istorije.

Ti istorijski vetrovi su doneli samo nevolje i smrt. 1904 godine, kada je ukraden skupocen ram cudotvorne ikone Kazanjske Majke Bozije, Rusiju su potresali revolucionarni «zemljotresi» i rat sa Japanom. Danas, se Bozije upozorenje preko ikone Kazanjske Majke Bozije odnosi pre svega na nas, ruske pravoslavne hriscane za nase bogoodstupnistvo i rukovodjenje drzave od strane drugih naroda. Nasi ruski preci nisu vekovima prolivali krv, da bi njihovi potomci tek tako predali Pravosalvnu Rusiju neprijateljima, dozvoljavajuci i dalje obmanjivanje «stanovnika» nekada Velike Pravoslavne Drzave. O dogadjajima, koji slede posle ovog Bozijeg znaka, nama, gresnima ostaje samo da pretpostavljamo i zbog nasih greha samo da smutno naslucujemo. Ali svako pravoslavno srce zna, da je krvotocenje znak za poslednje urazumljenje i ukrepljenje Vere Hristove. Za utehu nam je dobra Valentina, domacica u ovom neobicnom stanu, gde je Blagodat Bozija ocigledno prisutna, dozvolila da fotografisemo krvotocivu ikonu. Koliko je bilo nase odusevljenje, kada smo na fotografija videli Presvetu Bogorodicu sa otvorenim ocima. P.S. Na Vaskrs je zakrvotocila Iverska ikona Majke Bozije, koja je jos pre krvotocenja Kazanjske ikone Majke Bozije slabo krvotocila prosle zime, a u Podmoskovlju, na drugom mestu odmah posle Vaskrsa je zakrvotocila Vladimirska ikona Bogomajke.

A. Pavlov, grad Klin Moskovske oblasti

Pročitano: 9526 puta