MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Dijabetes: Oboleće svako treće dete



Dramatično: Svake godine broj mališana obolelih od dijabetesa tipa 1 u Srbiji se uvećava za 3,2 odsto. Rođeni od 2000. kritična grupa, a predviđa se da ćemo 2030. imati 700.000 dijabetičara


Danijela Jelača
ishrana....
o.Gavrilo
SA dijabetesom tipa 1, koji podrazumeva zavisnost od insulina i javlja se kod mladih, u Srbiji trenutno živi 4.000 dece, od kojih je 1.500 mlađe od 14 godina. Broj obolelih u ovom uzrastu se, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut”, svake godine u proseku povećava za 3,2! A, ni ”prognoze” stručnjaka nisu ohrabrujuće: procenjuje se da će među generacijama rođenim od 2000. godine, svaki treći kad odraste oboleti od šećerne bolesti!



Doktor Ivan Rakočević, iz Odeljenja za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Institutu ”Batut” kaže, za ”Novosti”, da se u skadu sa trendom sve većeg obolevanja od dijabetesa u zemljama u razvoju, može očekivati da će u Srbiji do 2030. godine biti 700.000 obolelih. U više od 90 odsto slučajeva, reč je o dijabetesu tipa 2, sa kojim sada u Srbiji živi oko 500.000 ljudi.



- Svega pet do 10 odsto pacijenata, ili približno 30.000 obolelih u Srbiji, ima tip 1 dijabetesa - objašnjava dr Rakočević. - To nikako ne umanjuje njegov značaj, posebno ako znamo da je tip 1 dijabetesa jedno od najčešćih hroničnih oboljenja u detinjstvu. U pitanju su deca koja se od najranijeg perioda svog života leče insulinom. Prema podacima iz Registra za dijabetes, u našoj zemlji od tipa 1 dijabetesa godišnje oboli približno 158 devojčica i dečaka uzrasta do 14 godina. To znači da od 100.000 dece u ovoj starosnoj dobi dobije dijabetes.



U SVETU OBOLELO 366 MILIONA

SA 13,3 obolelih od dijabetesa na 100.000 stanovnika uzrasta do 14 godina, Srbija se svrstava u red evropskih zemalja umerenog rizika obolevanja od dijabetesa tipa 1. Šećerna bolest je, međutim, sve veći problem u čitavom svetu, a broj obolelih je dostigao 366 miliona. Većina obolelih je starosti od 45 do 65 godina, dakle u najproduktivnijem periodu života.

Kod dece i adolescenata nije više redak ni dijabetes tipa 2, iako se on najčešće pojavljuje u odraslom dobu. Stručnjaci kažu da je za to kriva sve prisutnija gojaznost kod dece i omladine.



- Svakih nekoliko decenija broj dece sa dijabetesom tipa 1, koji se doživotno leči insulinom, udvostruči se - kaže za ”Novosti” profesor dr Dragan Zdravković, endokrinolog u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta ”Dr Vukan Čupić”. - Sve češće se dijabetes otkriva u predškolskom uzrastu, pa i kod dece mlađe od dve godine.



Iako još nije definitivno dokazano šta uzrokuje dečji dijabetes, simptomi su karakteristični: stalna žeđ i često mokrenje.



- Činjenica je da od dijabetesa sve češće boluju i deca, ali taj porast obolevanja u najranijem životnom dobu, ipak, nije toliko alarmantan, kao što je to slučaj sa šećernom bolešću kod odraslih - kaže za ”Novosti” dr Vlade Veličković, predsednik Saveza društava Srbije za borbu protiv dijabetesa. - U Moravičkom okrugu, recimo, od ukupno 9.000 registrovanih dijabetičara, najviše 140 do 150 su deca.



BROJKE



158 dece do 14 godina godiŠnje oboli



4.000 dece u Srbiji trenutno je na insulinu



500.000 ljudi Živi sa dijabetesom tipa 2
Radio Kamčatka
one koji nam uvaljuju uvoznu hranu za bebe, tovne svinje, pilice i curke, vijetnamsku somovinu i slatkise to svakako ne interesuje...

srpski narod se hranio zdravije i bio dugovecniji pre 200 godina nego sada...
Drazenko Aleksic
nažalost što je tako, ali je to većinom zbog naših grašaka i Grijehova, kao i vremena u kojem živimo. Imam i jednu priču o tom. Prije par godina igrom slučaja sa nama je u manastir Lepavina krenula gospođa sa djetetom od pet godina, i dok smo putovali ispričala nam je kako joj je sin prije godinu dana na dan krsne slave, za vrijeme posta, posluživali masnu hranu i desilo se da je sinu na dan slave pozlilo, odveli ga u bolnicu, gdje mu je konstatovan Dijabetes....
Drazenko Aleksic
Još da dodam da imam djevojčicu 2000 god. kojoj je ustanovljena bolest zvana "galebov krik", bolest srca, pije tablete, a kasnije sam došao do informacije da dosta djece tog godišta boluje od pomenute bolesti, jer su primili vakcin dok su bili mali, od koja je prouzrokovala bolest....
Predrag Gavric
Groooznooo
Goran Nina Bugarinovic
eto zato nije isplativo da se u slavoniji sadi i sije jer bi mozda bilo prezdravo za cijelu regiju koja moze zivjeti od tolike neobradene zemlje ,bolje je uvesti sve spricano sa 5-6 razlicitih otrova koji odrzavaju proizvod toboze svjez do odredene zemlje,a doslovno nam uvoze bolest i sigurnu smrt od djece koja se razboljevaju od najranije mladosti sa diagnozama o kojima nikada prije nismo ni znali da postoje,istina je da strucnjaci tvrde da nas je previse na kugli zemaljkoj i da nas treba nekako unistiti a sve to ide u korist onima koji drze svjet u svojim rukama jer farmaceutske kompanije izmisljaju toboze lijekove sa kojima nas lijece a zapravo je to lanac nevolja koje su izmislili isti ti koji vladaju i sve zbog prokletog novca.
Biljana Petrovic
ne daj Boze !
 
 
(ova tema ima 2209 posete)

Pročitano: 4973 puta