MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Ishrana koja ubrzava oporavak



Posle sezonskih oboljenja brže ćete se oporaviti ukoliko više pažnje posvetite ishrani. Nije svejedno šta ćete jesti ako ste preležali grip, običnu prehladu ili ste pili antibiotike

o.Gavrilo
Tokom hladnih jesenjih i zimskih dana vrlo lako možete „zakačiti“ grip, prehladu ili neku ozbiljniju infekciju. Posle takvih sezonskih oboljenja brže ćete se oporaviti ukoliko više pažnje posvetite pravilnoj ishrani.

* Posle gripa - crveno meso i vitamin C

Da bi se vaš organizam u potpunosti oporavio potrebni su mu proteini. Stoga celu nedelju posle gripa jedite po 100 g mesa za ručak i večeru i više nećete osećati malaksalost u mišićima. Crveno meso bogato je gvožđem, ali najbolje je da naizmenično jedete i piletinu, ribu i jaja. I bareno povrće, naravno, pre svega kupus i spanać. Takođe svako jutro, uz doručak popijte sok od sveže isceđene pomorandže ili limuna, a posle ručka se zasladite sa najviše četiri kockice čokolade koje će vam obezbediti 25 odsto neophodnog dnevnog unosa magnezijuma.

* Posle prehlade - koštunjavo voće i fermentisano mleko

Upravo ste preležali treću prehladu ove sezone! Da biste ojačali svoj imunološki sistem neophodni su vam cink, omega 6 masne kiseline, probiotici. Neka se na vašem jelovniku svakog dana nađe bar jedna namirnica bogata cinkom sir, jaja, meso. Šaka oraha, lešnika ili badema ili 2 kašike suncokretovih semenki obezbediće vašem organizmu dnevnu dozu omega 6 masnih kiselina. Ako desetak dana posle prehlade budete svakodnevno za doručak pili jogurt obogaćen probioticima i jeli po pet porcija voća i povrća, ove zime više ne morate strahovati od prehlade.

* Posle terapije antibioticima - pirinač, šargarepa i banana

Da biste što pre oporavili želudac nekoliko dana jedite namirnice čiji tranzit kroz creva je usporen, kao što su pirinač, šargarepa, banana i kompot ili sok od borovnica. Takođe, treba da pijete po dva do tri jogurta na dan da biste obnovili crevnu floru koju su antibiotici oštetili.
Maja Papic
Blagodarimo Oče Gavrilo!Hvala Vam na jučerašnjem Blagoslovu,molitvi i poklonjenju Presvetoj Bogorodici Lepavinskoj!Hvala vam na divnom dočeku i besedi Mitropolita Jovana!Hvala vam što smo slikanjem ispred Hrama ovekovečili naše pokloničko putovanje koje će mo ostaviti našim pokolenjima u amanet da oni idu stopama našim!Slava Gospodu i Majčici Bogorodici Lepavinskoj što nas prizva na molitvu,pričešće i Blagoslove naše Velike Srbske Svetinje!Nek je svima na zdravlje i spasenje!
Sanja Martić
Blagodarim oce,svako dobro Gospod vam dao
Adronika Orlovic
Pomaže Bog,blagoslovite, oče Gavrilo.Hvala vam,na lijepim savjetima.Ja sam autobus za viruse, pa ću ovo zapamtiti.
Saša Lazić
Već je počelo pomalo šmrcanje i lagane infekcije pa je savjet već potrebno provesti...
Vijoleta Neidhardt
Blagodarim oce Gavrilo..Svako dobro Gospod vam dao...
 
 
(ova tema ima 4734 posete)

Pročitano: 4418 puta