MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUDO U MANASTIRU SVETE MELANIJE RIMLJANKE



o.Dositej pored ostataka pokojne Hadži Petronije

U kripti manastira svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu, u zarđalom i raspadnutom sanduku pronađeno očuvano telo prve igumanije ovog manastira, koja je umrla pre pedeset godina..

ZRENJANIN
- U kripti manastira svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu, u zarđalom i raspadnutom sanduku pronađeno je netaknuto telo prve igumanije ovog manastira, koja je umrla pre pedeset godina! Igumanija Hadži Petronija Spakovski, koja je u svetovnom životu bila poznata zrenjaninska pesnikinja i učiteljica, i dalje na sebi ima monašku odoru i krst oko vrata, koji su i posle pola veka provedenih pod temeljima crkve ostali u savršenom stanju.

Pored tela pronađeno je i crveno uskršnje jaje koje je igumanija pre više od pola veka donela sa hadžiluka iz Jerusalima, jedinog mesta na kom se nalazi još jedan manastir posvećen svetoj Melaniji. Temelje kapele zrenjaninskog manastira, koja se pominje u spisima iz treće decenije 1. veka, postavio je Arsenije Treći Čarnojević, a osnivač manastira svete Melanije je nekadašnji episkop Georgije Letić.

Prilikom čestih rušenja i renoviranja prvobitnog manastira, kripta sa telima Letićevih roditelja i sestre Olge, kao i igumanije Petronije, poslednjih decenija je bila zazidana i nije joj se znala tačna lokacija. Pronađena je tek nakon što je, na inicijativu jednog Novosađanina, koji je želeo da ostane anoniman, otpočelo novo renoviranje i proširenje manastira.


Prilikom otvaranja kripte, široke nekoliko metara i visoke svega metar i po, pronađeno je pet kovčega koji su stajali potpuno ispreturani. Prvobitno iznenađenje prisutnih zbog grobnice koja je delovala oskrnavljeno smirilo se kada se sadašnja igumanija setila da je pre nekoliko godina manastir bio poplavljen, i da je verovatno podzemna voda ispomerala sanduke.


Nije bilo objašnjenja kako je pronađeno telo prve igumanije ostalo netaknuto. Iako je metalni kovčeg potpuno istrunuo i raspao se na sam pokušaj radnika da ga podignu, na podu kripte ostalo je Petronijino telo u savršenom stanju. Ispod monahinjine odore sevnuo je krst sa kojim je sahranjena, kao i brojanice koje je držala u ruci. Pored nje pronađeno je svega nekoliko kostiju, za koje se ispostavilo da su pripadale monahinji Emiliji, koja je preminula godinu dana nakon igumanijine smrti!


Nakon ovog neverovatnog otkrića obavljen je panahido - posebna vrsta parastosa, koji je obavio episkop banatski Nikanor, posle čega su ostaci igumanije i monahinje, uz posebne crkvene obrede, ponovo položeni u sređenu kriptu.


Čudotvorni izvor


Manastir svete Melanije Rimljanke, inače prve žene svetice, poznat je i po čudotvornom izvoru starom milionima godina. Prema mišljenju stručnjaka, voda sa ovog izvora dolazi čak iz alpskog sliva i savršenog je kvaliteta. Mada je izvor pre nekoliko godina presušio, vodena žila je ponovo proradila pre dve godine, upravo kada je u Vojvodini vladala strahovita suša.


A. Lalić

Izvor: Kurir, 11.10.2006.

Pročitano: 10827 puta