MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

OTAC GAVRILO ŠIRI VERU PREKO SKAJPA I FEJSBUKA



o.Gavrilo
Iako deluju kao nemoguć spoj čet (ćaskanje) i duhovni savet, fejsbuk i Pravoslavlje, internet i živa teologija, sve je to uspeo da spoji na dobrobit ljudi, otac Gavrilo (Vučković), iguman manastira Lepavina. I to radi svaki dan - neobičan, moderan, a zapravo iskreni skromni monah, hilandarac sa skoro 70 godina, koji misionari, širi veru i putem najrasprostranjenijeg medija interneta.

 
* * *
 
DUH - U razgovoru za “24 sata” otac Gavrilo kaže da je u svet informatike ušao po poslušanju i blagoslovu svog nadležnog vladike mitropolita Jovana koji je savetovao da manastir nabavi kompjuter. I tako je počelo od izdavanja duhovnih listića i manastirskog časopisa, preko sajta, pokrenuta je virtuelna duhovnu tribinu, a potom i direktna komunikacija sa sagovornicima putem skajpa. Od tih razgovora su kasnije nastale dve knjige „Duhovni razgovori“.
 
- Na kraju sam otvorio i profil na Fejsbuku, i još pokrenuo internet Radio Blagovesti, koji se emituje 24 časa - objašnjava otac.
 
On kaže da nemaju svi u našoj crkvi isto mišljenje o potrebi da duhovna lica budu prisutna na internetu, ima još sumnjičavosti i zaziranja od toga. Ali, on nema dilemu:
 
- Stanje u našem vernom narodu je takvo da je, uz misionarenje, neophodna i „unutrašnja misija“, rad na verskom prosvećivanju i podizanju crkvene svesti. A mogućnosti koje za to pruža internet su velike.
 
O raširenom stavu da internet otuđuje otac Gavilo kaže da je pitanje otuđenosti složenije i ono nije došlo s internetom.
 
- To je fenomen modernog vremena, i tu se u stvari radi o jednoj vrsti duhovne obolelosti. Internet je taj već postojeći problem samo izoštrio i produbio. Sve dok jedni u drugima ne budemo videli čovekovu suštinu, a to je obličje Božje, upravo lik Božji koji svako od nas nosi, bićemo otuđeni i međusobno i od samih sebe. Izgubili smo svest o istinskoj dimenziji čoveka i o njegovom visokom prizvanju, o sili ljubavi i dobrote, vernosti i milostivosti, a cilj crkvene misije, pa i na internetu, jeste da ponovo nađe i obnavlja tu izgubljenu svest - poručuje iguman Gavrilo.
 
Saveti povodom Božića 

RADOST - U naš ljudski svet, radi nas, dolazi Sin Božji kao tek rođeno detešce. Ako je u nama još ostalo nešto detinje, osetićemo radost zbog Božića. Čudesna tajna Roždestva Hristovog se može osetiti srcem - Bog je s nama, nije nas ostavio. Kroz radost će nam doći nada, kroz nadu dobra volja. A imajući nju, možemo se obnoviti i kao pojedinci i kao narod. Čitaocima Vašeg lista želim srećan Božić i mnogo radosti, nade i dobre volje u novoj godini”, kaže za “24 sata” iguman Gavrilo.


Autor: Ž.Jevtić 04.01.2013.


KOMENTARI SA FEJSBUK PROFILA OCA GAVRILA: 

Ivana Blagojevic
OČE,Vi ste NAJDIVNIJI ! <3 <3
Mira Gosnjic
Na mnoga ljeta dragi oce!
Tatjana Trencevska Cvetkova
bitno e da ni se siri verata patot bog go odreduva
Sanja Smiljkovic
Odusevljavaju me ovakvi ljudi! Za svakku pohvalu.
Nenad Badovinac
Otac Gavrilo šireći veru, širi i naše poglede na svet, na naše bližnje, na Boga i suštinsku ljubav. Uništava naše predrasude i suzbija netrpeljivost među ljudima.
Irene Homberger
What language you write? Like for google translater F. Gavrilo?
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo!Hvala Vam što nas uvjek podjećate na to šta čovjeka čini čovjekom.Daj Gospode još više misionara poput oca Gavrila!
Milenković Petar
Na Slavu Gospodu, još mnoga leta O.Gavrilo.
Tankosava Damjanovic
Trebalo bi još jednom pročitati šta otac Gavrilo kaže o uzrocima te opake bolesti - OTUĐENOSTI, pa da shvatimo suštinu i šta se događa sa dušom čovekovom, koji živi bez Boga:"To je fenomen modernog vremena, i tu se, ustvari, radi o jednoj vrsti d u h o v n e obolelosti. Internet je taj, već postojeći problem, samo izoštrio i produbio. Sve dok jedni u drugima ne budemo videli čovekovu suštinu, a to je obličje Božje, upravo lik Božji koji svako od nas nosi, bićemo otuđeni i međusobno i od samih sebe. Izgubili smo svest o istinskoj dimenziji čoveka i o njegovom visokom prizvanju, o sili ljubavi i dobrote, vernosti i milostivosti, a cilj crkvene misije, pa i na internetu, jeste da ponovo nađe i obnavlja tu izgubljenu svest".
Sinisa Mitrovic
To je dobro, uz Boziju pomoc siriti duh pravoslavne vjere putem interneta, ne moze svako
Dragica Mamić
Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite! Vašim vizionarskim pogledom i revnošću hilandarskog monaha, a u spoju sa ovom savremenom tehnikom pomogli ste i pomažete stalno mnogima od nas da u bližnjem tražimo i prepoznajemo obličje Božije, učite nas da se borimo sami sa sobom,i svojim grijesima, a pomoć za to nađemo u Vjeri našoj. Velikim trudom i sa mnogo ljubavi otvarate duhovne vidike mnogima....Slava Bogu, a Vama hvala za sve i neka Vam Gospod podari dobro zdravlje i dug život, a Bogorodica Lepavinska neka Vas čuva i pomogne u spašavanju duša naših.
Ankica Cel
Naš dragi otac Gavrilo, uvek tu za nas i kada je iscrpljen i kada je bolestan, njegov molitveni glas ispunjava naše domove. Budi nas i strpljivo čeka da se trgnemo iz magle i besmisla i uputimo Hristovim putem. Pravi Hristov vojnik pun ljubavi i strpljenja. Slava Bogu što ga imamo!
Jovan Hrnjakovic
Da Bog pozivi oca Gavrila skromnog Hilandarskog monaha da nastavlja svoje misionarsko delo,( poslusanije). Ovo delo koje je dugogodisnji trud i plod molitve zajednice Manastira Lepavina, Preko listova stampanih na daleko poznatih do- interneta savremenih i modernih komunikacija siri se blagoslov Presvete Bogorodice vernima na spasenje i sirenje Pravoslavlja. Mnogaja ljeta i srecan praznik oce sa bratijom manastira . j+
Lana Vasovic
Bravo za o. Gavrila! Ne znam ko još može da ima dilemu po pitanju misionarenja putem novih tehnologija ako se uzme u obzir da je ovo era interneta i da je najmasovnija komunikacija upravo putem tih mreža. Može se to nama sviđati ili ne, ali je činjenica da crkva ne smije da ostane po strani, jer mladi ljudi (koji su u najvećem broju prisutni na društvenim mrežama), vape za duhovnom pomoći. Način na koji o. Gavrilo misionari, može samo natjerati na razmišljanje i to ne samo po pitanju religioznih tema, već mnogih moralnih i socijalnih dilema o kojima se nažalost ne priča mnogo. O. Gavrilo ni jednog trenutka ne postavlja internet misionarenje kao alternativu liturgijskom sabranju, i čini mi se da upravo na ovaj način inicira mnoge od nas na lične kontakte sa crkvenim ljudima i podizanju vlastite crkvene svijesti. Velika je vještina kojom o. Gavrilo sve to postiže.
Saša Lazić
Ovo bismo nekoliko puta trebali pročitati jer puno toga dušekorisnog je rečeno i mnoge nedoumice razjašnjene oko skepticizma vezanog za internet misionarenje...samo se trebamo pitat : može li se zamislit da sad to nemamo, zar se ne osjeća u cijeloj kući blagodat nakon akatista, nakon besjede oca...zar se ne osjeti utvrda kada stisnemo na favorit traci manastir Lepavinu ili profil oca ??!!
Milanka Pandurevic
Kazu da je sve Bozija promisao,da nam Bog pomaze i odredjue ko ce biti sta,a ko ce biti prvi i ko ce sta da radi...Tako je dragi Bog kroz svoju promisao poslao nam Hilanadarca duhovnika O.Gavrila da nas duhovno bodri, potpomaze i duhovno nahranjuje u ovim teskim danasnjim vremenima i to bas preko interneta da prenosi tu duhovnu blagodat koja se prenosi slusajuci Boziju rijec koju nam uputi O.Gavrilo da li to bio Skayp ili Facebook gde god bili na ovoj planeti stignen do nas i to pomocu ove nove tehnologije Interneta...
Bojana Srbljak
Neka bi očev život i delo zablistali kao Vitlajemska zvezda u ovim prazničnim danima, i bili podstrek i vodilja svima nama, da i mi pronađemo makar delić ovog «detinjeg» srca, kojeg smo nekada, negde, davno izgubili...
 

 

Pročitano: 9161 puta