MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

VLADIKA PORFIRIJE: NA DOBROM SMO PUTU



U vrevi koju smo sebi nametnuli proslavljajući početak nove kalendarske godine, nažalost zaboravljamo da su svi januarski praznici povezani sa sećanjem na najveće čudo u istoriji sveta, na rođenje Hristovo.

Ovim rečima Vladika jegarski Porfirije u razgovoru za Informer podseća na značaj Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

- Taj događaj je i najsilnija projava ljubavi, jer Bog je postao čovek da bi najsnažnije poručio čoveku da je uz njega u bilo kakvim teškoćama i iskušenjima, makar se činilo nesavladivim, kao što se nama kao narodu, ali i pojedinicima, to čini posednjih godina.

Znači, ipak ima nade...

- Osvrćući se na ono što nam se dogodilo u poslednje vreme ili planirajući budućnost, najbolje je da to činimo obasjani svetlošću Božića, sa punim uverenjem da je „s nama Bog“ i da uz Njegovu pomoć nema nesavladivih prepreka.

Da li smo konačno krenuli napred?

Obuzeti svakodnevnim brigama mi i ne primećujemo da smo ipak postigli mali, ali značajan napredak. Na primer, način na koji se obavljaju konsultacije o platformi o Kosovu i Metohiji najbolji su put da se postigne apsolutno neophodni konsesuz najvažnijih političkih i društvenih činilaca i, čini se, da smo na dobrom putu da se to i postigne. Zatim, oporavak privrede i ekonomije jednostavno je nemoguć bez pravne države.

Mislite na započetu borbu protiv korupcije?

Svakako da je borba protiv korupcije, oko koje je konsenzus već upostavljen, početni uslov koji će dovesti do ambijenta u kome će vladati pravna sigurnost. Pravna sigurnost je osnova za socijalnu pravdu, a socijalna pravda otvara mogućnost da mladi, uz pomoć onih koji ih vaspitavaju, lakše shvate da uspeh, profit i uživanje po svaku cenu nisu najvažniji, možda nisu uopšte važni, jer, po Hristovim rečima „ne živi čovek samo o hlebu, već o svakoj reči koja izlazi iz usta Božjih“. Moramo se vaspitavati u duhu ljubavi prema bližnjem.

Može li i kako Crkva da pomogne državi?

- Saradnja Crkve i države, po evropskom modelu kooperativne odvojenosti, može doneti puno dobra. Pri tom ne mislim samo na srpski narod, nego na sve žitelje naše Otadžbine.

Na šta mislite?

- Unapređenje međunacionalne i međukonfesionalne saradnje, zajednički je zadatak Crkve i države. Zatim, razni vidovi čovekoljubive, humanitarne delatnosti, pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama. Jedan od važnih, po meni zajedničkih, zadataka je i očuvanje i unapređenje jedinstvenog srpskog duhovnog i kulturnog prostora, u srpskim zemljama i krajevima, ali i među Srbima u rasejanju. Živimo u različitim državama, ali moramo očuvati jedinstvenu kulturu i vrednosti koje su nas sazdale i očuvale kroz istoriju.

Šta biste za Božić poručili čitaocima?

- Prizivajmo Boga u bilo kakvim okolnostima živeli, zato što je On uvek sa nama. Kada nas preplavi osećaj nemoći i iznemoglosti znajmo da postoji svetlost koja svetli u najgušćoj tami. Tu svetlost, svetlost Božića, doživećemo u Crkvi Njegovoj. Sve vas pozdravljam radosnim hrišćanskim pozdravom Mir Božji - Hristos se rodi!

8. Januar 2013

Izvor:  http://www.spc.rs/sr/vladika_porfirije_na_dobrom_smo_putu

 

Pročitano: 4531 puta