MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ZNAK U POHVISTNEVU



U crkvi posvećenoj ikoni Majke Božije “Tabinska” u gradu Pohvistnevo zamirotočile su ikone.



- Ispod severnih oltarskih dveri na kojima je naslikan Arhistratig Mihail, ugledao sam malu baru prozračne tečnosti – priča oltarnik Aleksej Krajnev. – Začudio sam se i odlučio da obrišem pod, ali kada sam otvorio dveri na pod je potekao potok uljane tečnosti…


Razmotrili smo to i videli da miro ističe iz rukohvata mača Arhistratiga i teče po njegovoj ivici. Kroz 45 minuta su zamirotočile ikone Arhangela Gavrila na južnim oltarskim dverima i Tabinska ikona Majke Božije. Po crkvi se proneo čudan miris koji se ne može ni sa čim uporediti. Sveštenici crkve su se uznemirili. Obavestili su sveštenika Pohvistnevskog okruga eparhije, nastojatelja te crkve jereja Nikolaja Petrova. Posavetovali su se i odlučili da neko vreme nikome ne govore o toj pojavi. Bilo je to 26 jula.


 





Sutradan uveče su u oltaru zamirotočili prestoni gvozdeni krst i prestona ikona. A 28 jula mirisna prozračna tečnost je prekrila veliko Raspeće. Za pevnicom su zamirotočile ikone Majke Božije i Gospoda Svedržitelja …Ukupno sedam ikona.


30 jula su zamirotočile još osam ikona. 31 jula su se mirisnom tečnošću prekrila dva metalna krsta i ikona Presvete Trojice. Na praznik obretenja moštiju Prepodobnog Serafima Sarovskog je zamirotočila Svetiteljeva ikona. A 2 avgusta na Iljindan je zablagouhala ikona Ilije Proroka.


Mirotočile su drvene ikone starinskog stila i savremene sofrinske ikone na juti i kartonu, bakarni i gvozdeni krstovi. Otac Nikolaj koji je bio uzbudjen maksimalno, je pre zvaničnog izveštaja za eparhiju pozvao svoga prijatelja u Moskvi, u prestonici poznatog protojereja Leonida Kalinina, i pitao ga kako da to shvati. On mu je odgovorio: “Gospod je vašoj eparhiji projavio veliku milost!”


 





…Kada smo prešli crkveni prag, odmah smo osetili prefinjeni miris. Sa čime se on može uporediti? Pomoćnik nastojatelja Olga Kašaeva je rekla: “Miris podseća na beli ljiljan, ali je nežniji”.


Zajedno sa ocem Nikolajem smo prišli mirotočivim ikonama. Ispod oltarskih dveri stoje veliki tanjiri, a druge ikone su obložene vatom ili peškirićima: na njih se slivaju tanki mlazevi mira – bezbojne uljane tečnosti. “Vlažne” peškiriće i vatu će potom izrezati na deliće, zapakovati u celofan i podeliti parohijanima. Ovde je važno objasniti sledeće. Postoji Hrišćanska Tajna miropomazanja i postoji čudotvorenje – mirotočenje ikona, svetih moštiju. Mirom sveštenik pomazuje onoga koji se krštava, stavljajući mu znak krsta na razne delove tela, i pritom izgovarajući reči: “Pečat dara Duha Svetoga”. To miro se priprema na poseban način. Pored maslinovog ulja i belog vinogradskog vina u njegov sastav ulaze još beli i crni tamjan, stiraksa, mastika, cvetovi ruže, bogorodske trave, lavandino ulje, fijalkov beli koren, balsam – ukupno 31 sastojak. U Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi miro se kuva svake četiri godine u Donskom manastiru, i to u toku Strasne Sedmice. Na Veliki Četvrtak se u Uspenjskoj crkvi na Kremlju vrši Čin osvećenja mira. Zatim se miro šalje po eparhijama. U crkvama se čuva u oltaru.


Što se tiče mirotočenja ikona i svetih moštiju, naziv te čudesne pojave je uslovan. U Sovjetskom Savezu su naučnici jednom istraživali tečnost koja se izdvojila prilikom čuda. Zaključak je glasio: “Tečnost sa nekim uljanim elementima, nepoznatog porekla, molekuli obični ..:”


Neki stariji stanovnici Pohvistneva i okolnih sela su uzbudjeni time što se dešava u crkvi. A omladina se više raduje. Ali svi odlaze kod oca Nikolaja sa pitanjima. Otac umiruje, bodri, i podseća na reči Patrijarha Moskovskog i cele Rusije Alekseja II: “Mirotočenje svetih ikona smatramo kao projavu Božije milosti prema nama u ovo teško vreme u kome živimo”. A milost se već projavljuje.


Stanovnicu Pohvistneva Mariju su posle operacije jako bolele oči. Kada je prislonila vaticu sa mirom – bol je prošla. Druga žena se izlečila od glavobolja.


- Ali važno je nešto drugo – mnogi su stali na put koji vodi ka crkvi. Na praznike je u crkvi i do tri stotine ljudi – kaže otac Nikolaj. – Ima više onih koji se kaju i pričasnika. Nedavno je došao muškarac na šatakama. Mlada žena je dugo plakala pored mirotočivog Raspeća…Čuvši o “ruskom čudu” u crkvu dolaze i muslimani. Oni dugo stoje zamišljeni pred ikonama “koje plaču”.


…Još nismo bili ni završili razgovor sa ocem Nikolajem, kada mu je pritrčao uzbudjeni oltarnik Aleksej i rekao “da samo što je” zamirotočila ikona Apostola Jakova. Sveštenik je predložio meni i pokloniku rezervnom potpukovniku Vladimiru Kolesovu da podjemo s njim u oltar. I ovde je Gospod nama grešnima projavio neobično čudo. Stara ikona je obilno zamirotočila. Miris je bio veoma jak. Priznajem da je bilo strašno gledati tu natprirodnu pojavu “uživo”. Ali za ta dva sata što smo bili u crkvi, desila se još jedna potresna pojava. Na staklu koje prekriva ikonu “Nerukotvorenog Spasitelja” kapljica mira je napravila potpuno pravilan šestougaoni Pravoslavni Krst. Posle toga je nabubrila i osušila se na desnom poprečnom delu Krsta.

- Radovaćemo se svim blagočestivim Hrišćanima, - rekao je otac Nikolaj na oproštaju. –Svakome ćemo dati kap mira. Pokazaćemo sve mirotočive ikone. Za one koji dolaze izdaleka imamo dobre konake …


preuzeto sa http://www.cofe.ru/blagovest/article.asp?heading=34&article=10849

prevod sa ruskog Dr Radmila Maksimovic

Pročitano: 4957 puta