MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

POST: "ISCELENjE TELA I DUŠE"



o.Gavrilo
Post može da zaštiti mozak od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti! Istraživanje u Americi je pokazalo da oni koji povremeno kratkotrajno poste pomažu mozgu da se zaštiti od degenerativnih bolesti. Istraživanja naučnika Nacionalnog gerontološkog instituta u Baltimoru su pokazala da strog post, kada se sprovodi jednom do dva puta nedeljno, štiti mozak od degenerativnih procesa ovih bolesti i niza drugih oboljenja. Prema rečima vođe projekta Marka Matsona, profesora neurologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins, da bi se postigli pozitini rezultati, ne treba konzumirati više od 500 kalorija dnevno. To znači da određenim danima u nedelji ishrana treba da se sastoji samo od zelja ili povrća i malo čaja.

Tokom poslednjih vremena, mnoga istraživanja su pokazalea da je pothranjenost jedna od osnovnih tajni zdravlja i dugovečnosti, pod uslovom da konzumirane kalorije potiču od zdravih namirnica. Zapravo, ranije studije su pokazale da zdrava niskokalorična ishrana štiti od moždanog udara i može povećati životni vek i za 40%! "Smanjenje broja kalorija u ishrani štiti mozak, ali bolje je da se ne sprovodi strog post svakodnevno", izjavio je profesor Mark Matson na godišnjem sastanku Američkog udruženja za unapređenje nauke. "Najbolje je postiti jednom do dva puta nedeljno, kada treba jesti veoma malo, a zatim se treba vratiti na normalnu ishranu. Drugim rečima, doslednost i istrajnost u vremenskom trajanju posta igraju važnu ulogu u ovom procesu". Takođe, prema rečima profesora Marka Matsona i njegovih saradnika, kada se unos kalorija naglo smanji, aktivira se određeni mehanizam koji povećava veličinu neurona u mozgu, suzbijajući posledice Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

List "Republika", 20/02/2012, Aleksandra Hidarioti

Prevod s grčkog Sanja Pavkov

LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite ,oče Gavrilo! Stara poslovica glasi: doručkuj kao kralj,ručaj kao princ ,večeraj kao siromah.Ko posti,dušu gosti!
Biljana Petrovic
hvala oce Gavrilo,sta da kazem-Slava Bogu!
Sasa Dobrijevic
velika istina moj VISION takodje radi na tom principu...hteo bih da podelim, ali ne mogu u grupi tako da cu kopirati posebno i nalepiti tamo...razumi...pozdrav
Vesna Aleksić
Ručak koji nam je Bog podario kod Vas u manastiru Lepavina, pamtiću celog života. Blagoslovite oče i pomenite me u molitvama. Želim Vam puno zdravlja, pozdrav.
Miriam Nazzour
Salam :) Oče sjetite se i mene :) Allah yemzi :)
Todora Jakovljevic
Hrana leci ali nije svaka hrana lek.
Liljana Katic
najvazna je dusa
Vladislava Vasic Thiel
Post je iscjeljuje dušu i tjelo.
Marija Sovilj
Sam smisao posta u pravoslavlju..ima vekike koristi pre svega duhovne, a samim tim i telesne..dal to Amerika moze naucno da razume... Bogu Hvala pravoslavci smo, mada mozda u potpunosti nismo toga ni svesni ! Samo malo vise da nas krene tim pravim putem..Blagoslovite Oce Gavrilo .
Mira Gosnjic
Kako tvrde savremeni nutricionisti, imaćemo bolje šanse da duže ostanemo zdravi ako je naše telo pH neutralno, ili blago bazno. Ali, ako naša telesna sredina počne da postaje kiselija, onda više rizikujemo da dobijemo osteoporozu, slabost mišića, srčana oboljenja, dijabetes, oboljenja bubrega i druge zdravstvene probleme. Preventiva je da se hranimo namirnicama koje su više alkalotvorne (bazne) nego kiselotvorne. A to su pre svega voće i povrće.
Saša Lazić
I uz sve navedeno, počinju planove za kombiniranje kemoterapije i posta jer je utvrđeno da zdrave stanice postom dolaze u stanje hibernacije dok kancerogene nemogu i tako bi mogli ići sa jakim dozama kemoterapije, a da pri tom ne naštete zdravim stanicama...na znanstvenim stranicama objavljeno nedavno.
Dusica Zivojinovic
Sve sto je Bog dao coveku i odredio preko Svete Pravoslavne Crkve, kako treba ciniti, sve nam je za spasenje duse i tela, daj nam Boze da sto pre to shvatimo i toga se drzimo!
Svetlana Milić
Bogu hvala! Hvala Gospodu, sto nam dade post, radi naseg duhovnog jacanja i prvenstveno dobro ocuvanja zdravlja.
Anka Mijatovic
Ah kako je to sve lepo slozeno


(ova tema ima 11164 posete)
 

Pročitano: 5733 puta