MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

GODINE 2010. ZAMIROTOČILA IKONA SVETOG SAVE SRPSKOG



u obnovljenom manastiru Svetog Save Osvećenog, na planini Čelter-Marmara na Krimu
 
Kako je namesnik manastira Svetog Save Osvećenog jeromonah Agaton (Sidorov), koji je u Eparhijsko namesništvo doneo mirotočivu ikonu, ispričao komisiji na čelu sa predsedavajućim arhijerejem Simferopoljske i Krimske eparhije Mitropolitom Lazarom, blagouhanje i tečenje svetog mira od ikone Svetog Save Srpskog sa česticom moštiju svetog Save Osvećenog, prvi put se pojavilo  uoči arhipastirske posete Krimu Njegove Svetosti Patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila u leto 2009. godine. Nedelju dana pre dolaska Njegove Svetosti na ikoni su se pojavile sitne kapljice mira od kojih se širio slatkast miris. Posle odlaska Njegove Svetosti točenje mira i blagouhanje je postalo slabije i postepeno je sasvim prestalo.
 
U nedelju, 11. aprila 2010. godine,  posle Svete Liturgije manastirsko bratstvo je osetilo blagouhanje, koje se širilo po celom oltaru. Prišavši ikoni Svetog Save Srpskog, primetili su na njoj sitne kapljice mira i osetili prijatan miris, koji se širio iz svete ikone. Ikona mirotoči i danas.


 
  «Prvo miro, kao i miris razlikovali su se od današnjeg», - dodaje otac Agaton. -  «Mirotočenje su videla sva braća i poklonici, koji su tih dana posećivali manastir. Hram otvaram i zatvaram lično ja zato i mogu da posvedočim da tu nema nikakve obmane».
20. aprila 2010. godine – na dan kada je namesnik manastira Svetog Save Osvećenog u Simferopolj doneo mirotočivu ikonu, osnovana je Eparhijska komisija, koja je sačinila akt o ispitivanju pojave mirotočenja ikone Svetog Save Srpskog na kojoj se nalazi čestica moštiju Svetog Save Osvećenog. 
Analizi su prisustvovali: Mitropolit Simferopoljski i Krimski Lazar, sekretar Eparhije protojerej Aleksandar Jakušečkin, protojerej Dmitrij Gockaljuk, protojerej Bogdan Severin, protojerej Nikolaj Sopiga, protojerej Maksim Kondakov, protojerej Jevgenije Nikolišin, protojerej Josif Farkovec, protojerej Dimitrije Krotkov, jerej Vasilije Pečevistij, namesnik manastira Svetog Save Osvećenog jeromonah Agaton (Sidorov), rektor Krimskog Državnog  medicinskog univerziteta «Sveti Georgije» profesor, doktor medicinskih nauka A. A. Babanin, zamenik Ministra za zaštitu zdravlja  O. I. Stebljij, profesor KGMU V. A. Beloglazov, lekar T. A. Ševčenko.
 

 
Saslušavši izveštaj jeromonaha Agatona o prvim pojavama mirotočenja, Mitropolit Simferopoljski i Krimski Lazar predložio je  da se namesniku u vezi sa mirotočenjem  ikone Svetog Save Srpskog postavljaju pitanja.
 
Protojerej Jevgenije Nikolišin je predložio da se kivot ikone otvori i da se ikona detaljno pregleda, što je i učinjeno.  
 
Rektor Krimskog Državnog medicinskog univerziteta  A. A. Babanjin detaljno je ispričao o pregledu mirotočive ikone Presvete Bogorodice u Kijevu i provedenoj preciznoj hemijskoj analizi, gde se ispostavilo da je sastav mira približan sastavu DNK čoveka i da sadrži 95% belančevina u uzorku mira koje se ispitalo.
 

 
Izveštaj Komisije glasi: «U toku detaljnog pregleda ikone od strane komisije primećeno je obilno mirotočenje u vidu prozirne uljaste materije žute boje, snažnog prijatnog mirisa, koja se slivala po mnogim mestima uglavnom na unutrašnjoj strani ikone. Ikona predstavlja litografiju, koja je fiksirana sa dva fragmenta (DVP). Na spoljašnjem fragmentu sa čeone strane jasno se vidi plesan  zelene boje, na donjem i gornjem delu DVP jasno se vide veće kapi mira. Dok plesan nema nikakav miris, oseća se jak blagouhani miris mira. Kivotić sa česticom moštiju Svetog Save Osvećenog potpuno je suv».
 
Činjenicu da ikona mirotoči potrvdili su svi članovi komisije. Mitropolit Simferopoljski i Krimski  Vladika Lazar blagoslovio je da se odsluži moleban Svemilostivom Bogu, divnom u svetima svojim, i Svetom Savi Srpskom.
 

 
Moleban je odslužen u bogoslovskom hramu Tri Svetitelja, gde je mirotočiva ikona nošena u litiji. Mirotočenje je trajalo sve vreme služenja molebana, a i posle. Vladika Lazar je miropomazao sve prisutne u hramu koji su se poklonili svetoj ikoni, koja je mirotočila miro.
 
Autor: Natalija Saganj, 20.4.2010
 
Prevod sa ruskog: Tankosava Damjanović, 6. 5. 2013.
 
Izvor: http://www.crimea.orthodoxy.su/Chronica/2010-04-20-Miro.html

Pročitano: 10348 puta