MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETI GEORGIJE, ZAŠTITINIK MANASTIRA ZOGRAFA I KSENOFONTA



Ikona Sv. Georgija u svetom manastiru Zografu na Sv. Gori
 
Godine 919. tri brata – Mojsije, Aron i Vasilije – otišli su na Sv. Goru kako bi se tamo zamonašili. Podigli su tri šatora u prostranoj kotlini pokraj reke. Takođe, sagradili su malu crkvu u blizini, ali nisu mogli da se odluče po kom svetitelju da imenuju crkvu. Pripremili su drvenu podlogu, na kojoj su trebali da oslikaju svetitelja, međutim nisu oslikali ikonu, jer nisu mogli da se odluče za pokrovitelja. Kada su sledećeg jutra otišli u crkvu, pronašli su ikonu Sv. Georgija oslikanu na dasci. Ikona je bila oslikana u starom stilu. Ovo čudo je pokazalo braći da Bog želi da se njihova crkva posveti Sv. Georgiju.
 
Monaško opštežiće, koje su braća osnovala nazvano je manastir Zograf, po čudesnom nastanku ove ikone.
 
 
Sledi istorijat ove ikone, pre nego što se ona pojavila u manastiru Zografu. Ova ikona je prvobitno bila u manastiru Fanoel, koji se nalazi u Lidanu. Od vremena kada je Evstratije bio iguman ovog manastira, ikona je tvorila mnoga čuda. Jednog dana u prisustvu monaha, ikona je sišla sa drvene ploče na kojoj je bila naslikana, i nestala iz njihovog vidokruga. Monasi su bili veoma tužni zbog ovog događaja, osećajući se kao da ih je Bog napustio.  Onda je iguman Evstratije  ugledao Sv. Georgija; svetitelj mu je rekao da ne plače za njim, jer je on na Sv. Gori. Iguman je ispričao bratiji svoje viđenje. Evstratije je nakon odlaska  u Jerusalim krenuo na putovanje na Sv. Goru. Nakon što je u mnogim manastirima tražio ikonu, konačno je došao do manastira Zografa. Kada je ušao u crkvu, ugledao je ikonu na zidu, bez podloge. Evstratije je ostao u manastiru sve dok i druga braća nisu došla da vide ovo čudo. 
 
Ova ikona je učinila sledeća čuda. Episkop Votenon je posetio manastir  i počeo da ispituje događaje bez vere. Pokazujući na ikonu, nasmejao se i rekao: ”Da li je ovo čudotvorna ikona?” Stavio je prst na ikonu i više nije bio u stanju da ga pomeri, prst je bio zaglavljen. Do ovih dana, posetioci manastira mogu videti prst koji je ostao na ikoni. 

 

































Čudotvorna ikona Sv. Gerogija koja je morem došla iz Arabije
 
Ova ikona je pronađena u luci manastira Vatopeda. Kasnije je otkriveno da je ikona došla iz Arabije. Igumani različitih manastira počeli su da se prepiru kome ikona pripada. Odlučili su da je polože na magarca. I magarac je ostavljen na raskrsnici puteva koji su vodili ka Sv. Gori i Solunu. Složili su se da u koji god manastir magarac da ode, to bratstvo s pravom može da zadrži ikonu.  Magarac je krenuo ka manastiru Zografu. Nakon što je stigao tamo, uginuo je. Ikona je postavljena na levi stub crkve, nasuprot druge čudotvorne ikone Sv. Georgija. 
 
Treća ikona Sv. Gerogija u manastiru Zografu
 
Na trećem stubu hrama Sv.  Georgija, koji pripada manastiru Zografu, nalazi se treća svetiteljeva ikona. Ova ikona pripadala je vladaru Rumunije, Stefanu. Kad god je kretao u bitku, Stefan bi nosio ovu ikonu sa sobom. Odlučio  je da se bori sa Turcima unutar zidina grada. Imao je viziju Sv. Georgija, koji mu je rekao da će mu pomoći da se proslavi. Nakon bitke, Stefan je poneo ikonu u manastir Zograf i dao veliki prilog za ulepšavanje i obnovu ovog svetog mesta.
 
Čudotvorna ikona Sv. Georgija u manastiru Ksenofontu na Sv. Gori.
 
Tokom ikonoboračkog perioda, nekoliko vojnika uzelo je u ruke ikonu Sv. Gerogija i bacilo u vatru zajedno sa ostalim ikonama. Kada se vatra ugasila, neki prolaznici su videli da ikona Sv. Gergija nije sagorela, već da je uništen samo njen mali deo. Jedan vojnik je mačem udario svetitelja po licu. I krv je potekla od ikone. Vojnik je bio toliko uplašen da je pobegao. Neki ikonoborci su bili svedeoci ovog čuda, pa su uzeli ikonu, da je zaštite od vojnika, ako se vrate. Oni su je odneli na obalu u ostavili je u vodi. Onda, pomolili su se svetitelju da svoju ikonu uputi na mesto gde će nastaviti da tvori čuda. Ikona je stigla do manastira Ksenofonta na Sv. Gori. Tragovi krvi i nagorela odeća svetiteljeva još uvek se mogu videti.
 
Prevela s engleskog Bojana Srbljak
24. 10. 2013.
 
Izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/2012/04/saint-george-protector-of-zographou-and.html

Pročitano: 9197 puta