MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

CRKVENA VLAST – VLADIKA PORFIRIJE



Narod sebi odabire svetovnu vlast koja ga vodi, i koja vodi državu. Većinski odabir istomišljenika postavlja državnu vlast. Takav sistem implicira da manjina postaje nezadovoljna izborom većine. Međutim, u crkvenoj hijerarhiji, vlada suprotna teza, čijim odabirom ne postoji nezadovoljni narod. U crkvenoj hijerarhiji, pravo glasovanja imaju samo kompetentne ličnosti koje svojim autoritetom postavljaju vladike da služe svom narodu. Kod ovakvog tipa odabira hijerarhijske strukture crkvena vlast ima mnogo efikasniji sistem. Po takvom principu odabira, za Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, ovih dana je izabran Vladika Porfirije.
 

Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je Vladiku Porfirija za Mitropolita eparhije zagrebačko-ljubljanske. Međutim, već sledećeg dana se ispostavilo da i u ovom slučaju kao i kod izbora svetovne vlasti postoje oni koji su zadovoljni odabirom, ali i oni koji su nezadovoljni. Komentari naroda su bili podeljeni. Nezadovoljni narod je bilo ožalošćen ovom odlukom, jer im je bilo teško prihvatljivo saznanje da njihov voljeni vladika Porfirije odlazi od njih, bilo im je žao što ih napušta i odlazi u drugu eparhiju. Dok su vernici iz eparhije zagrebačko-ljubljanske bili oduševljeni tom odlukom i sada sa nestrpljenjem očekuju da se vladika Porfirije ustoliči i imenuje Mitropolitom njihove eparhije.
 
Pod jurisdikcijom Vladike Porfirija nalaziće se Manastir Lepavina u kojem iguman manastira, Arhiman. Gavrilo već dugi niz godina misionari savremenim internet tehnologijama. Vladika Porfirije kao predsedik Saveta Republičke Radiodifuzne Agencije, uspeće ubrzo da obuhvati i predoči sebi veličinu neprocenjivo velikog i važnog sistema Pravoslavnog internet misionarenja. Biće iznenađen brojem očeve virtuelne pastve, koja samo na društvenim mrežama broji oko 100.000 članova, a čiji broj i dalje neprestano raste.
 
Poštovanom Vladici Porfiriju želimo dobrodočlicu uz „mnogaja ljeta“.
 
Nenad Badovinac,
27.05.2014.
 
Izvor: http://zapisi-reportaze.com/crkvena-vlast-vladika-porfirije/

Pročitano: 6684 puta