MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

HODOČASNIČKA POSETA IZ PRNJAVORA



U nedelju, 14. juna 2015. godine, na dan sv. mučenika Justina Filozofa i sv. Prep. Justina Ćelijskog, u manastir Lepavinu je na liturgijsko sabranje i poklonjenje čudotvornoj ikoni došlo stotinjak hodočasnika iz Prnjavora (Eparhija banjalučka). 
 
Svetu liturgiju su služili arhimandrit Gavrilo (Vučković), nastojatelj manastira, protojereji Radomir Maletić i Rade Savić iz Prnjavora, i jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat sv. obitelji lepavinske. 

 
Pripremivši se tokom prve sedmice Petrovskog posta, velik broj hodočasnika pristupio je da se pričesti Svetim Hristovim Tajnama. 
 
Po završetku Svete liturgije za sve vernike je pripremljeno posluženje, a potom je u manastirskoj porti moleban za zdravlje svih prisutnih i njihovih srodnika čitao o. Gavrilo. 
 
Posle osvećenja stvari i kropljenja svetom vodom svih koji su prisustvovali molitvi, o. Gavrilo je izgovorio i reči duhovne pouke. 
 
U Knjigu manastirskih gostiju protojerej Radomir Maletić je napisao: "Hvala Bogu, danas smo posjetili manastir Lepavinu sa dva autobusa. Otac Gavrilo je narod blagoslovio, narod se duhovno nahranio i zadovoljan se vraća u Prnjavor". 
 
Protojerej Rade Savić je napisao: "Prve nedelje Petrovdanskog posta ovu svetinju posjetila je grupa vjernika – dva autobusa – iz Prnjavora kod Banje Luke, predvođena parohom – protojerejem Radomirom Maletićem i protojerejem Radom Savićem, penzionisanim sveštenikom. 
 
Narod ovdje rado dolazi, gdje se duhovno napoji i dugo se sjeća ove naše svetinje, gdje je (vjernicima) najvažnije da ovdje uznesu svoje molitve Gospodu sa našim duhovnikom o. Gavrilom, koji pored molitvenog dijela uputi i duhovne pouke, pa uvijek o ovom našem duhovnom biseru radosno pričaju. 
 
Na srdačnom dočeku smo uvijek zahvalni našem duhovniku arhimandritu o. Gavrilu i njegovom bratstvu. 
 
Ostajemo im u molitvenom sjećanju."
 
 

Pročitano: 4998 puta