MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PRAZNIK USPENjA PRESVETE BOGORODICE U MANASTIRU LEPAVINA



U petak, 15/28. avgusta 2015, u svetovavedenjskoj obitelji manastira Lepavine svečano je proslavljen praznik Uspenja Presvete Bogorodice.
 
U Lepavinskom manastiru se na praznik Uspenja tradicionalno okuplja veliki broj vijernog naroda koji dolazi iz čitave Hrvatske, ali i iz Srbije, Republike Srpske kao i iz mnogih zemalja Zapadne Evrope, da liturgijski proslavi praznik Uspenja Presvete Bogorodice i da pred njenom čudotvornom ikonom uznese svoja blagodarenja i svoje molitve znajući da mnogo može molitva Maternja pred milosrđem Vladike. Na ovogodišnje praznovanje okupilo se nekoliko stotina vijernika da bi učestvovali u Božanstvenoj Liturgiji kojom je načalstvovao Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije uz sasluženje igumana manastira Lepavine, arhimandrita Gavrila, te časnih prezvitera, sveštenomonaha i đakona sveštene Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.
 
Po završetku Evharistijskog sabranja Viokopreosvešteni Mitropolit Porfirije je besjedio vijernom narodu o veličini i značaju praznika Uspenja Presvete Bogorodice rekavši da je ovaj praznik slavljenje Presvete Bogorodice bez koje se svijet ne bi udostojio spasenja, jer se bez nje ne bi rodio Sin Božji. Živi Bog ne bi postao čovjek sa ciljem da spase svakog čovjeka. „Slaveći Presvetu Bogorodicu, ugledajući se na nju, uzdajući se na nju i prizivajući njene molitve, znajmo braćo i sestre, da u svakom iskušenju i svakoj poteškoći nećemo biti sami. Jer nema nikoga ko se rodio i nikoga ko je stvoren, a da ima takvu slobodu pred Bogom kakvu ima Ona. Kao što majka pred detetom ima. I mi svi znamo kakav odnos prema majkama imamo. I odnos nežnosti, i osećanje sigurnosti, i saznanje da, ako nas svi ostave, tu je majka. Ali pored majke koja nas je rodila imamo još jednu Majku, a to je Presveta Bogorodica“. U svojoj besedi Mitropolit je čestitao praznik igumanu Gavrilu i njegovoj bratiji i pozdravio zastupnika srpske zajednice u hrvatskom Saboru gospodina Mila Horvata koji je učestvovao u Liturgiji.
 
Nakon Božanstvene Liturgije Mitropolit je predvodio litijski ophod oko manastirskog hrama te blagoslovio slavsko žito i kolač poslije čega su svi prisutni ugošćeni za prazničnom trpezom koji su pripremili Lepavinski monasi uz pomoć mnogih poklonika i prijatelja manastira.

 <<<  KLIKNI
BESEDA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODINA PORFIRIJA






































Izvor: http://www.mitropolija-zagrebacka.org/

Pročitano: 7315 puta