MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETI STARAC PORFIRIJE KAVSOKALIVIT - 3.DEO



Besmrtnost
 
Pobeda nad smrću, osećaj i sugurnost besmrtnosti je iskustvo koje je zajedničko za sve svetitelje i Starca Porfirija koji je govorio da čovek koji pripada Hristu treba da voli Hrista, a kada voli Hrista onda će biti oslobođen od Đavola, od Pakla i Smrti. Ovo nisu reči teorije, već čoveka koji je sve to iskustveno saznao, iako je iz poniznosti govorio za sebe da još uvek nije dostigao to stanje.  
 
Šta više, to ga čini još verodostojnijim svedokom jer više nije neko ko umišlja da je nešto posebno. Zato on uvek govori da teži tom stanju ma gde god da se nalazi i u bilo kakvim okolnostima. Ipak, on nam otkriva da je dostigao jednom to stanje i da ga se priseća i da želi ponovo da ga dostigne i zato se trudi.  
 
Sveti Grigorije Niski nas uverava da moramo neprestano da tražimo Boga, ako želimo da ga nađemo. Starac Porfirije je pronašao Boga kroz najbrži i najsigurniji put koji se naziva ljubav.  Odnosno, tako do nas Bog najbrže dolazi i mi ulazimo u nerukotvorenu Crkvu još ovde na zemlji koja je sva ljubav, radost, mir i besmrtnost.   
 
Neka tako bude Gospode, molitvama Tvog sluge Porfirija. Amin.
 
Novembra 27, 2013, Vaseljenska Patrijaršija u Konstantinopolju je upisala jeromonaha Porfirija među Svetitelje Pravoslavne Crkve.
 
Duhovni Saveti i Molitve Svetog Porfirija:
 
Uvek se molim da moja duhovna deca vole Boga -koji je sve- da bi se udostojili da uđemo u nerukotvorenu Crkvu ovde na zemlji. Ovde na zemlji moramo da započnemo. Uvek sam se trudio da se molim, da čitam akatiste, Sveto Pismo, i žitija svetitelja. Molim se da to isto radite. Pokušao sam da se približim Bogu kroz Njegovu Blagodat i molim se da to isto radite.
 
Kada nađemo Hrista, makar i u pećini, plašimo se da napustimo to mesto da ne bi izgubili Hrista.
 
Onaj koji je predao svoje srce Hristu neće  patiti, ma koliko stradanja iskusio. On je zadovoljan i pun unutrašnje radosti. On je dinamičan. On je oprezan. On ne čini greške i ne povređuje druge. Njegov um, ruke i noge su usmerene na pravi put Božjom Blagodaću. Tako da ne može da bude glup.
 
Ovako treba da gledamo na Hrista. Kao na svog prijatelja, brata, na sve ono što je lepo i dobro. On je sve. Ali iznad svega On je naš prijatelj, zato nam i govori da smo mu prijatelji, da smo braća, i da ne koristi Pakao da bi nas uplašio. On kaže da ne želi da nas plaši, već kaže da nas voli.
 
Mi treba da posvetimo sebe Hristu i da se trudimo da postanemo svetitelji, da uđemo u Crkvu, i da postanemo jedno telo, to jest svi mi kojimo smo Pravoslavni Hrišćani. A kada ovo postignemo i kada uđemo u Crkvu, za nas više neće biti Smrti, Pakla, ili Satane...
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
26.03.2016.
 
Izvor: Saint Porphyrios of Kafsokalyvia (Part III)

Pročitano: 5346 puta