MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

NOVI SVEŠTENOMUČENIK GEORGIJE NEAPOLISKI (+1797)



Sveti Georgije, Hristov novomučenik, živeo je u Neapolisu u Kapadokiji (danas Novi Šekir u Turskoj) u XVIII veku. Bio je sveštenik u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i služio je svojoj pastvi pravedno i sveto kao pravi sluga Boga Svevišnjega. Imao je darove ljubavi i blagosti, kao i trpljenja, poniznosti, i bratske ljubavi, pa je davao podršku i utehu Grčkim Pravoslavnim Hrišćanima koji su živeli pod Turskim jarmom. Kao Anđeo na zemlji Sveti Georgije je ugodio Bogu umnožavanjem svojih darova i pomaganjem svojim bližnjima.
 

1797 godine, bio je pozvan da ode u selo Malakopi, koje je bilo udaljeno 6 sati od Neapolisa, da bi tamo služio za vreme velikog Praznika. Sveštenik u Malakopi je bio bolestan ili se, kao što drugi misle, krio od Turaka. Otac Georgije je rado prihvatio poziv  i uopšte nije razmišljao o riziku i stradanjima. 
 
Putovao je na svom mršavom mageretu. Kada je bio blizu Malakopi, odjednom su ga napali besni Turski pastiri. Sve su mu ukrali i skinuli ga golog, a na kraju ga i ubili, odrubivši mu glavu. Njegovo telo su ostavili u obližnjem jarku, a Njegova duša je uzletela ka Gospodu da bi se ubrojala među Pravednike i Sveštenomučenike.
Svete Mošti Svetog Georgija Neapoliskog
 
Četiri dana je prošlo, a sveti sveštenik nije stigao u Malakopi, a nije se vratio ni u Neapolis. Zabrinuti građani Neapolisa su krenuli da ga traže. Pronašli su njegovo telo i glavu i plakali zbog njegove tako strašne smrti. Ali zbog straha od Turaka, brzo su ga zakopali i stavili kamen iznad groba na kome je samo pisalo Sveštenik Georgije.
 
Neko vreme je prošlo, a onda se Sveti Novomučenik Georgije javio jednoj pobožnoj udovici u snu i ispričao joj šta se dogodilo. Takođe joj je rekao da informiše gradonačelnika o tome da bi pronašli mesto gde je zakopan. Žena nije pridavala značaja tom snu sve dok je se ponovo javio. Uplašila se i uradila kako joj je svetitelj rekao. Bez oklevanja, građani Neapolisa na čelu sa sveštenikom Neofitom, sinom sveštenika Vasilija, otišli su da otkopaju Njegovo telo. O, čuda! Njegove Svete Mošti su neraspadljive i osećao se miris mira kada su ih iskopali! Nakon što su se poklonili svetim moštima pobožno i ushićeno, u drvenom kovčegu preneli su svete mošti u dom oca Neofita i čuvali ih u keliji, onako kako je svetitelj želeo.  
 
Mnogi su došli da se poklone svetim moštima svetitelja i da dobiju blagoslov. Čuda su počela da se događaju. Bolesni su bivali izlečeni, oni koji nisu mogli da imaju decu su dobijali decu, duhovne bolesti su bivale izlečene… Građani Neapolisa su odlazili kod svetitelja za vreme suše da traže pomoć i svetitelj je činio čuda i pomagao im.
 

Svete Mošti Svetog Georgija Neapoliskog. Crkva u Perisosu (Atika)
 
1924 godine, Grci iz Kapadokije su se preselili u Grčku, a sa sobom su odnosili ono što su smatrali bitnim. Onda je sveštenik Crkve Uspenja Presvete Majke Božije, Arhimandrit Ignjatije, smatrao da je njegova najveća dužnost da prebaci čudotvorne i neraspadljive mošti Svetog Novomučenika Georgija u Atiku. Tokom plovidbe more je bilo veoma uzburkano, ali je čudom Svetog Novomučenika Georgija bilo smireno.
 
U Atici, svete mošti su predate građanima Neapolisa, a oni su ih stavili u Crkvu u Novom Neapolisu, u Perisosu. Od tada, Sveti Novomučenik Georgije Neopoliski čini mnoga čuda onim ljudima koji prizivaju Njegovo ime sa verom. 
 
 
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
07.11.2016.
 
Izvor: http://pemptousia.com/2016/11/new-hieromartyr-george-of-neapolis-asia-minor-1797/

Pročitano: 5094 puta