MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

STARAC SIMEON – IGUMAN MANASTIRA GRIGORIJAT (+1905)



Starac Simeon Grigorijatski (+1905)

Čovek blagosloven od Boga, Spiridon Angelidis pre monaškog postriga, bio je rođen u Tripoliju na Peloponezu 1830 godine. 1852 godine stigao je u Manastir Svetog Pavla sa tri prijatelja. Na osnovu reči igumana Serafima koji se upokojio 1960 godine, on je odbacio sve svetovne brige i potpuno se posvetio poslušnosti svom igumanu. Nakon što je prošao period iskušeništva postao je monah i dobio ime Simeon. Kasnije je postao đakon i sekretar manastira. Takođe se školovao na Atoniadskoj Akademiji i služio kao sekretak celoj Svetoj Zajednici.
 
Upornim molitvama Otaca Manastira su ga dovele do pozicije igumana nakon što je bio rukopoložen u sveštenika. A u manastir ga je doveo njegov starac Sofronije Ajiopavlitis(+1882). U svom stilu starac Gavrilo piše da monasi treba da budu zadovoljni što su imali tako velike igumane u manastiru, a da je najveći među njima bio iguman Simeon. Iguman Simeon je obnovio konake manastira koji su sada potpuno novi i prelepi, a ne razlikuju se po izgledu od starih. Iako je bio nov u manastiru on je uspostavio autoritet svojim načinom života i time što je bio prijatelj sa svima. Voleo je trud i rad, a pogotovo na svim objektima oko manastira. Bio je najvrediniji radnik, pa je  nosio kamenje od svitanja do sumraka, ali u isto vreme nije zapostavljao duhovnu brigu o manastiru. 
 
U jednom periodu zalihe manastirskog ulja su se toliko smanjile da se nije znalo da li će izdržati te godine. Monah koji je bio zadužen za ulje je otišao kod igumana Simeona da ga pita da li da nastavi da služi ulje. A on mu je odgovorio da je ulje za sve monahe, i da koliko ga ima toliko će ga biti za sve nas podjednako. Tako da je monah nastavio da služi ulje, a ono nikada nije presušilo i uvek ga je bilo dovoljno, molitvama Igumana Simeona i poslušnošću monaha. 
 
Nakon upokojenja igumana Simeona njegeov najbolji učenik je bio Atanasije (+1953) koji je kasnije postao iguman. Zbog vrlina igumana Simeona i zbog njegove požrtvovanosti njegove kosti su miromirisale kada su ih iskopali.
 
Služio je kao iguman 46 godina i imao je mnoge duhovne darove. Bio je veoma inteligentan, snažan, i vredan. Svu svoju nadu je položio na Boga. Iza sebe je ostavio primer revnosti, mudrosti, i duhovnosti. 
 

Manastir Grigorijat, Sveta Gora (Atos)
 
Kada je A.Moraitidis posetio manastir, napisao je da je od Simeona Atonskog dobio specijalni blagoslov jer je starac Simeon bio uzvišeni jeromonah koji je sakupio mnogo poslušnih i poniznih sinova koji su služili kao monasi. Nakon uobičajene dobrodošlice dugo smo pričali o isihazmu koji je bio obnovljen u ovom manastiru. Iguman Simeon je hteo da osnuje divan manastir sa puno vrlih monaha. Kao rezultat ovaj manastir je manastir odabira mnogih koji žele spasenje danas. Manastir Grigorijat je poznat po detaljnom monaškom pravilu i danonoćnim poslušanjima, kako unutar manastira i konaka tako i oko manastira. Monasi dobijaju poslušanja u bašti, u obućarskim radionicama, i na njivama i voćnjacima koji daju mnogo roda. Zbog svega toga veliki deo manastirskog poseda je obnovljen, pa je Iguman Simeon nazvan i novim osnivačem Manastira. 
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
07.12.2016.
 
Izvor: http://pemptousia.com/2014/10/elder-symeon-abbot-of-grigoriou-monastery-1905/

Pročitano: 7291 puta