MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ATONSKA POSLUŠANJA



U Atonskim manastirima poslušanja se menjaju između prvog i sedmog dana u godini. Ona obično traju godinu dana ili duže. Ovaj običaj dolozai od Svetih Otaca, zato što je preneseno od Svetog Vasilija Velikog, koji je bio organizator monaškog života u Kapadokiji (U Asketskom Pravilu, Sveti Vasilije Veliki objašnjava kako treba da se ponaša pravi monah u manastiru). 
 
U manastiru, iguman je zadužen da zada poslušanja monasima, uvek po internim pravilima manastira. Oni koji su pozvani da služe u manastiru su postavljeni od strane starešina i duhovnih vođa i njima i Svetitelju, zaštitniku manastira, daju zavet da će izvršavati ono što im je zadato. Dok u kelijama starci odlučuju o poslušanjima.


 
U svakom slučaju, sposobnosti monaha se uzimaju u obzir, kao i starost i obrazovanje. Ali konačna odluka je na igumanu koji odlučuje koje će poslušanje biti na duhovnu korist monahu. Poznajem jednog monaha koji je bio uspešan gazda restorana u Londonu, a kome nije dozvoljeno ni da priđe kuhinji u manastiru. On se bavi povezom knjiga. Takođe znam za monaha koji ima oštru narav i kome je dato poslušanje da dočekuje goste u manastiru. Takođe se zna da je otac Jefrem Laš, koji je bio poznat akademik, imao poslušanje kuvanja kafe celog dana. Poslušanje koje se odnosi na administraciju je uvek dato najstarijem monahu koji može adekvatno da odgovori tom pozivu. Oni običnu ostaju duže na tom poslušanju zato što vremenom postaju efikasniji i imaju odgovarajuće obrazovanje i iskustvo. Novi monasi, koji su mlađi, običnu počnu sa fizičikim radom i poslušanjima.  
 
 
Mlađima se namerno daju mnoga poslušanja da bi se upoznali sa svime što je potrebno i da bi kasnije bili korisniji i produktivniji.
 
Svi zajedno, po svojim sposobnostima, se trude da održavanje manastira bude što bolje.
 
 
Iguman Dorotej je povezao monaška poslušanja sa telom i govorio da su monasi članovi jednog tela i da su delovi jedni drugih. Oni koji se bave administracijom su glava. Oni koji se brinu o stvarima su oči. Oni koji govore dušekorisne reči su usta. Poslušni su uši. Ruke se oni koji fizički rade. Noge su oni koji izvršavaju specijalna zaduženja. Ako si glava, onda rukovodi. Aki si oko onda brini šta se dešava. Ako si usta onda govori ono što je dušekorisno. Ako si uvo onda budi poslušan. Ako si ruka onda radi fizičke poslove. Ako si noga onda izvršavaj zadate dužnosti. Neka svako služi Telu po svojoj moći.
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
09.12.2016.
 
Izvor: http://pemptousia.com/2014/08/athonite-obediences/

Pročitano: 4673 puta