MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUDA SVETOG NIKOLE U NAŠEM VREMENU



Na današnji dan, na dan Slave Svetog Nikole Čudotvorca, Arhiepiskopa Mirlikijskog, sećamo se tri sveštenika koji su rektori crkve posvećene Svetom Nikoli u Rusiji, takođe se sećamo uticaja Svetog Nikole na njihove živote i živote njihovih parohijana.
 
Sveštenik Nikolaj Sokolov
Crkva Svetog Nikole u Moskvi
 
Dan Svetog Nikole je praznični dan, pogotovo za mene jer ja nosim njegovo ime i pod zaštitom sam njegovih molitava. Velika radost za mene je bio odlazak na hodočašće u zemlju gde je Sveti Nikola živeo, kao i na hodočašće u Bari gde se njegove svete mošti nalaze. Kasnije sam postao rektor u crkvi Svetog Nikole u Rusiji. U ovoj crkvi se nalazi i poznata ikona Presvete Bogorodice Vladimirske, ali i delić svetih moštiju Svetog Nikole. 
 
Na dan kada sam trebao da postanem rektor svetio sam vodicu u jednom stanu. Tu su mi poklonili ikonu Svetog Nikole, baš na dan kada sam postajao rektor, a ja to nisam znao jer sam kasnije tog dana bio postavjen za rektora crkve. Vesti sam dobio čim sam ušao u svoj dom, a u svojim rukama sam još uvek imao ikonu Svetog Nikole. Ikonu sam uneo u crkvu jer u crkvi tada nije bilo ni jedne ikone pošto je crkva bila u izgradnji.
  
Šta da vam kažem o Svetom Nikoli? Sve u našem životu se dešava po njegovim molitvama. Kada mu se neko obrati srdačno on uvek pomaže. On je uvek blizu ako smo iskreni i ako se ponašamo dostojanstveno. Sveti Nikola Čudotvorac pomaže u svim situacijama, pa i onim koje mi ne možemo ni da zamislimo.
 
Jedna od naših parohijanki nam je ispričala šta se dogodilo kada je jedna od poznatih slika bila vraćena iz Drezdena. Bilo je nemoguće ući u galeriju, ljudi su stajali na red danima. Onda je odjednom starac pozvao da ga prati. Vodio je kroz ljude i kroz prolaz gde nisu tražili ni kartu niti pozivnicu. Kada je stigla do slike okrenula se da mu zahvali ali on je nestao. Eto kako svetitelj pomaže kada se najmanje nadate.  

 
Sveštenik Georgije Bolgarski
Crkva Svetog Nikole u selu Družba, Mitičinski Distrikt
 
Za vreme velikog patriotskog rata (WWII), otac mog dobrog prijateja je upao u vodu kroz led, a bio je u punoj ratnoj opremi. Nikako nije mogao da izađe iz vode sam. Vojnicu trčali i prolazili pored njega, ali ga nisu primetili.  
 
Onda je počeo da se moli da mu Gospod pomogne, a da se Sveti Nikola moli Bogu za njega. Obećao je da će ako preživi, dati ime Nikola svom sinu. Odjednom dva vojnika ga primetiše i pomogoše mu da izađe iz hladne vode i leda. Ovaj čovek je preživeo i dao svom sinu ime Nikola. Taj sin, koji je sada stariji čovek, mi je ovo ispričao.
 
Postoji mnogo primera čuda koje je Sveti Nikola učinio u životima mnogih ljudi. Zbog toga se u narodu kaže da ako hoćeš da te Gospod čuje, samo se obrati Svetom Nikoli.
 
Kao rektor Crkve Svetog Nikole konstantno sam pod zaštitom Svetog Nikole i osećam Njegovu pomoć. Svetitelj je pomagao od dana kada smo počeli sa izgradnjom crkve, koja je sada devet godina stara. Otišli smo na mesto gde smo planirali da podignemo crkvu i održali smo moleban Svetom Nikoli. 
 
Čuda su se dešavala pred mojim očima dok se crkva gradila. Čak i kada je izgledalo da postoje mnogi problemi oni su se čudesno rešavali.
 
Rođenje mog sina, kome je sada 18 meseci, je još jedno čudo Svetog Nikole. Zbog toga sam dao ime svom sinu Nikola. 

 
 
Sveštenik Vladimir Vorobjov
Crkva Svetog Nikole u Kuznetsku Sloboda (Moskva)
 
Moj deda, koji je bio sveštenik u Moskvi, je služio u Crkvi Svetog Nikole. Svom sinu, mom ocu, je dao ime Nikola. Moj sin, kao i dva moja unuka, takođe se zovu Nikola. Svaka Crkva u kojoj sam služio je imala kapelu posvećenu Svetom Nikoli. Crkva u kojoj danas služim je takođe posvećena Svetom Nikoli.
 
Da li nas Sveti Nikola čuje? Naravno. Kada neko od parohijana ima problem mi se molimo Svetom Nikoli i On nam pomaže. Činjenica da parohijani svojoj deci daju ime Nikola to potvrđuje.
 
Naravno, u svom životu sam bio svedok mnogih čuda Svetog Nikole Čudotvorca. Na primer, jednom je jedan ateista došao da nas poseti. Ispričao nam je da je radio na građevinarstvu na velikoj visini. Jednom je pao i ostao je da visi na žicama. Odjednom mu se pojavio starac koji mu je rekao šta treba da uradi i čovek je bio spašen. Kasnije kada je ovaj čovek došao u našu Crkvu prepoznao je Svetog Nikolu Čudotvorca na Svetoj Ikoni.

 
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
14.12.2016.
 
Izvor: http://www.pravmir.com/the-intercession-of-st-nicholas-in-our-days/

Pročitano: 19917 puta