MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

BLAGOSLOV OCA GAVRILA



Zaključao sam stan i požurio danas kod oca Gavrila u posetu. Kada sam stigao tamo, naišao sam na zaključana vrata bolnice. Nije bilo vreme posete pa sam otišao na druga vrata, ali na ta vrata, tamo me portir nije pustio. Nije bilo vreme posete, a ovde su posete strogo ograničene. Portir me podsetio da su posete iskljucivo od 12:30 do 13 sati. Preostalo mi je da ga pozdravim i da dodjem nešto kasnije. Bilo je vreme ručka. Pumpica koja je ubrizgavala kiseonik pod pritiskom pomalo mu je smetala. Uz nadu da će se očevo zdravstveno stanje popraviti, pomislio sam da mu uskoro ta pumpica neće ni trebati.
 
Otac nam je pričao o važnosti misionarenja. Žao mu je što ljudi koji prolaze pored njega ne znaju da od njega zatraže blagoslov. Ocu je žao, jer zna da je veliko bogatstvo za čoveka da dobije blagoslov od njega. Blagoslov kojeg on daje narodu mu je podaren sa neba da ga daje narodu, ali isključivo kada čovek traži blagoslov.
 
Mnoge medicinske sestre svakodnevno prolaze pored oca. On za njih kaže da su kao manastirski poklonici. Svakodnevno idu do ikone da se pored nje poklone, ali one dođu pored njega i od njega uzmu blagoslov. Često puta je otac pričao o tome da medicinske sestre zaslužuju raj zbog svog podviga i truda oko bolesnih pacijenata. Pričao mi je kako medicinske sestre prolaze pored kreveta kao i da su sve različitih boja kose, jedne imaju žutu, plavu, crnu, smedju, a neke crvenu kosu. Tako me uputio na sestru sa naranđastom bojom kose, obratio sam joj i zamolio da nastavi da tako sa trudoljubljem brine za oca. Mahnuo sam ocu i pozdravio se sa njim, ali pre toga sam uzeo blagoslov koji je kao dar sa neba. Da bi čovek do njega došao, potrebno je da priđe k ocu i zatražiti od njega besplatan blagoslov. Upravo mogućnost blagoslova je i on dobio sa neba mogućnost da narodu omogući blagoslov Božiji.
 

 

Nenad Badovinac

Pročitano: 2366 puta