MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ODLAZAK REVNOSNOG ARHIMANDRITA-MISIONARA



Arhimandrit Gavrilo Vučković i prezviter o.Oliver Subotić, Patrijaršija Srpska Beograd , 25.12.2014.



Bio je nesvakidašnja pojava: monah svetogorskog iskustva, a u propovedničkoj službi narodu; stari monah, a korisnik novih tehnologija; starac po godinama, a mladić po misionarskoj revnosti...

Dragog brata u Hristu Gospodu i satrudnika na polju misije Crkve, blaženopočivšeg arhimandrita Gavrila, igumana manastira Lepavina, poslednji put sam video prošle godine prilikom posete u beogradskom Kličničko-bolničkom centru. Tada smo, međutim, najmanje razgovarali o njegovom zdravlju, koje nam je nekako bila tek usputna tema. Najviše samo razgovarali o misiji Srpske Crkve jer je ta tema zapravo i bila život o. Gavrila - njegovo telo je samo nosilo misionarski zamah unutrašnjeg čoveka. Bili samo ubeđeni da je njegova bolest samo prolazna epizoda i da će brzo na noge i na misionarsko polje. Gospod je, međutim, imao drugačiji plan, po nama nedokučivim promisaonim putevima...

Arhimandrit Gavrilo Vučković čita Akatista na radio Blagovesti , 26.03.2012.


Arhimandrita Gavrila Vučkovića sam upoznao na zanimljiv način, kada je moja parohijanka Milica Gagić 2012. godine krenula za manastir Lepavinu i zatražila blagoslov za put. Tada sam je zamolio da pozdravi o. Gavrila, iako ga lično nisam poznavao ni ja, a ni ona. Kada je prenela taj pozdrav ocu, on se veoma obradovao i smesta ju je primio preko reda, pripremio razne darove i po-ručio mi preko nje nešto što mi se duboko urezalo u pamćenje: „Mi moramo udružiti snage!". Nedugo posle toga, našu parohiju je posetio njegov duhovni sin Nenad Badovinac i dogovorili smo se za viđenje - blaženopočivši otac Gavrilo je sa njim i još dva duhovna čada došao u Žarkovo 16. januara 2013. godine da se direktno upoznamo.

Arhimandrit Gavrilo Vučković i prezviter o.Oliver Subotić, Crkva Vaznesenja u Žarkovu-Beograd , 16.01.2013.

 

Nije tajna da smo imali različite stavove u pogledu društvenih mreža, no jedan drugog nismo osporavali u pogledu misionarskog rada, naprotiv - različitosti u misionarskom i pastirskom pristupu nas nisu sprečile da, po njegovim rečima, „udružimo snage" i podržimo se međusobno. I ne samo to - duboko nas je čudilo (i zabrinjavalo) zašto misionarski zadaci naše Crkve trpe u izvođenju, samo zato što se neki ljudi ne slažu, bilo da je to na ličnom ili stručnom planu.

Od o. Gavrila je čovek imao čemu da se nauči, ponajpre spoju monaškog smirenja i misionarske revnosti. Bio je zaista nesvakidašnja pojava: monah svetogorskog iskustva, a u propovedničkoj službi narodu; stari monah, a korisnik novih tehnologija; starac po godinama, a mladić po misionarskoj revnosti... Kao takav je obeležio misionarsku delatnost Srpske Pravoslavne Crkve sa početka 21. veka i ostao jedan od nezaboravnih trudbenika na tom polju u naše vreme.

U četvrtak, 25. decembra 2014. održan je prvi sastanak članova novoosnovanog Misionarskog odeljenja SPC

 

Kada je osnovano Misionarskog odeljenje pri Svetom Arhijerejskom Sinodu SPC, o. Gavrilo je postao stalni član i koordinator za polje misije u elektronskom prostoru, čime se inače bavio dugi niz godina i stekao veliko iskustvo. Nažalost, ceo projekat Misionarskog odeljenja je, posle velike početne energije i entuzijazma, iz nama neznanih razloga u jednom trenutku zastao, što je, između ostalog, bila i jedna od bolnih tema o kojoj smo razgovarali kada smo se poslednji put videli u Kliničko-bolničkom centru.

Volja Božija je bila da nas arhimandrit Gavrilo napusti ove godine i ode ka Gospodu kome je verno služio. Od njegovih duhovnih čada očekujemo ne samo da se molitveno sećaju svoga oca, već i da nastave njegovo delo, pa i da ga prošire. Nadamo se i verujemo da će se među njima naći dostojan naslednik.

Srpska Pravoslavna Crkva je ostala bez izuzetnog delatnika na polju misije i njegov odlazak će se tek osetiti. Neka ti je vječnaja pamjat, oče Gavrilo. Pomeni i nas grešne pred Gospodom kome si verno kao monah i misionar služio u ovozemaljskom životu.

vertrauenswürdige replica uhren

 



RADIO BLAGOVESTI - EMISIJA "GLAS ISTINE" , GOST O. OLIVER SUBOTIĆ

 

Prezviter Oliver Subotić



Tekst objavljen u “Pravoslavni misionar”, maj/jun, 2017.

Pročitano: 7389 puta