MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MITROPOLIT ANTONIJE (BLUM): SLUŽBA POGREBENJA GOSPODNJEG – VELIKI PETAK



 

Proroštvo koje smo danas slušali (Jezek. 37,1-14) slika je svega vidljivoga. Sva zemlja leži pred nama i sva zemlja je pokrivena kostima mrtvih. Te kosti su, iz pokolenja u pokolenje, bile polagane u tu zemlju… Iz pokolenja u pokolenje na zemlji je konačnu pobedu odnosila smrt.

 

I, evo, izvršen je još jedan pogreb i u tu zemlju je položeno, ovaj put, besmrtno, netruležno i prečisto Telo Isusovo. I zemlja je zadrhtala, i sve se promenilo u njoj, do dna samih njenih dubina! Kao zrno pšenično, položeno je Telo Isusovo u tu zemlju i, kao oganj Božanski, sišla je Njegova prečista duša u dubine ada i ad se potresao! I danas, dok stojimo pred Grobom Gospodnjim, u dubinama te misterije odbačenosti, koju nazivamo adom, savršilo se poslednje čudo: ad je ispražnjen, ada više nema zato što je u same njegove dubine sišao Gospod, sjedinivši sve sa Sobom! Kao zrno gorušičino bilo je položeno Telo Gospodnje u zemlju, i kao što zrno postepeno iščezava – sjedinjujući se sa zemljom u koju je položeno i istovremeno sabirajući u sebe svu silu života – da bi, potom, iznova oživelo ne više kao jedno i usamljeno zrno, već kao isklijali izdanak i, onda, kao mladica koja poraste u drvo veliko, tako je i Isus, pogruzivši se u tajnu smrti, izvadio iz nje sve što je sposobno da živi, svaku živu ljudsku dušu, i pripremio (opšte) vaskrsenje svakoga ljudskog tela.

 

Kosti mrtvih, kosti suhe su pred nama, i zemlja se već potresla, i svet je već preispunjen silnim dihanjem Vaskrsenja, i već je vaskrsao Gospod, i već je vaskrsla Majka Božija, i već je odnesena pobeda nad smrću, i mi već možemo da pevamo o Vaskrsenju Hristovom pred Grobom gde, danas, leži mnogostradalno Telo Hristovo.

 

Hristos je pobedio smrt i mi ćemo sada likujući pevati o toj pobedi, iščekujući trenutak kada će i do nas stići vest o Vaskrsenju Hristovom, kada će i u ovome hramu zagrmeti pobednička pesma o Vaskrsenju Hristovom. Amin.

 

 

Posteći telom, postimo i duhom, Očev dom, Beograd 2009.   

 

Smrtovnice Osmrtnice

Pročitano: 5304 puta