MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

„OTVORENA VRATA MANASTIRA LEPAVINE“



 

U petak, 28. septembra 2018. godine, manastir Lepavinu je posjetilo dvadesetak stručnih lica zaposlenih u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, uglavnom u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH. 

 

Posjeta je organizirana u okviru manifestacije Dani europske baštine, koja je pokrenuta još 1985. godine. Ove godine je manifestacija održana pod zajedničkom temom Europska godina kulturne baštine: Umjetnost dijeljenja, kojoj je cilj da doprinese „povećanju dostupnosti znanja i informacija o kulturnoj baštini svim zainteresiranim pojedincima i skupinama…“ 

 

Organizatori posjete bili su Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, manastir Lepavina i Konzervatorski odjel u Bjelovaru, ispred kojeg je koordinator posjete bio Milan Pezelj. 

 

 

Goste iz Ministarstva je sa istorijom manastira upoznao jeromonah Vasilije (Srbljan), a do grobljanske kapele sv. Tihona Zadonskog i manastirskom okolinom proveo monah Teofan (Prosenica).

 

U publikaciji „Dani europske baštine 2018“ manastiru Lepavini je posvećena jedna stranica, a članak pod naslovom „Otvorena vrata manastira Lepavine“ završava konstatacijom da manastiru pripada „posebno mjesto u kontekstu sakralne baštine i duhovnosti kontinentalne Hrvatske“.   

 

 

Smrtovniceprodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

Pročitano: 12605 puta