MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Στης 25η Ιουνίου του 2011. στη Μάρτη-Μαρίνσκα οικογένεια της φιλανθρωπίας, πραγματοποιήθηκε συνέδριο των διευθυντών των κέντρων αποκατάστασης της ολόκληρης Ρωσίας, «Δημιουργία ενός εθνικού συστήματος της αποκατάστασης των τοξικομανών». Πώς να θεραπεύονται οι τοξικομανή; Μήπως πρέπει να επιβάλετε ποινική ευθύνη για τη χρήση των ναρκωτικών; Γιατί τα κέντρα αποκατάστασης της Εκκλησίας είναι πιο επιτυχημένα από τα παγκόσμια κέντρα;
 

Λίγα στατιστικά στοιχεία

Ο εθισμός στα ναρκωτικά στη Ρωσία, τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια, έχει την έκταση της εθνικής καταστροφής. Αριθμός των εγγεγραμμένων τοξικομανών στα εξωτερικά ιατρεία υποδοχής ναρκομανών, είναι περίπου 550 000 άτομα.

Θεωρείται, ότι πραγματικός αριθμός των ναρκομανών μπορεί και να ξεπερνάει εκατομμύριο. Οι ειδικοί μιλάνε για 2 έως 2,5 εκατομμύρια ανθρώπων. Σε βάση του αριθμού των ναρκομανών, η Ρωσία είναι στην τρίτη θέση, μετά το Ιράν και το Αφγανιστάν.
 
Κατά μέσο όρο, ηλικία των τοξικομανών στη Ρωσία είναι μεταξύ 13-17 ετών, αλλά τα τελευταία χρόνια, τοξικομανία έχει «ανανεωθεί», επειδή αυξήθηκε το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 9-12 ετών. Υπάρχουνε καταγραμμένες περιπτώσεις εξάχρονων και εφτάχρονων παιδιών – ναρκομανών, τους οποίους, κατά κανόνα, οι γονείς «έσυραν» στη χρίση των ναρκωτικών.

Οι τοξικομανείς άρχισαν να ζουν περισσότερο, επειδή έχουν φτιαχτεί «τελειοποιημένα», καθαρά ναρκωτικά, αλλά παρόλα αυτά, η χρήση των ναρκωτικών προκαλεί καταστροφικές, συχνά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία, όσο την ψυχική, τόσο και τη σωματική.
 


Η κατάχρηση των ναρκωτικών δεν είναι απλώς ένα ιατρικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό. Χωρίς τα χρήματα για τη δόση τους, η οποία, λόγω της σωματικής εξάρτησης και συνδρόμου στέρησης, έχει ζωτική σημασία γι’ αυτούς, και χάνοντας την ικανότητα να εργάζονται, οι ναρκομανείς απογίνονται ένα κοινωνικό παράσιτο: ξεπουλάνε προσωπική και οικογενειακή περιουσία, αρχίζουν να κλέβουν, μπαίνουν στην πορνεία.

Ο απλούστερος τρόπος για να κερδίσουν τα χρήματα και να εξασφαλίσουν τις  προμήθειές τους, για τους ναρκομανείς, είναι να συμμετέχουν και οι ίδιοι στη διάδοσή τους. Ένας ναρκομανής, μπορεί να παρασύρει στο εμπόριο ναρκωτικών, 13-15 ανθρώπους.

Με αυτό τον τρόπο, η επιχείρηση με τα ναρκωτικά, γίνεται η πιο κερδοσκοπική επιχείρηση των εγκληματιών.

 
Θεραπεία για τους ναρκομανούς: ιατρικές και νομικές πτυχές

Θεραπεία για τα άτομα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά, αποτελείται από διάφορα στάδια. Αντιμετώπιση του συνδρόμου στέρησης είναι σχετικά η πιο απλή εργασία. Περίοδος αποτοξίνωσης διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες. Αργότερα, ξεκινάει η πιο σύνθετη διαδικασία: ενίσχυση των κινήτρων για τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.

Ένα από τα προβλήματα στην αποκατάσταση, είναι αρχή της εθελοντικής θεραπείας. Σήμερα, η νομοθεσία, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική θεραπεία της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, δεν είναι τελειοποιημένη.

Το πρόβλημα περιπλέκεται, επειδή στους χρήστες των ναρκωτικών απουσιάζει το κίνητρο για τη θεραπεύσει μετά την απομάκρυνση της πιθανής κρίσης ή μετά την αποτοξίνωση, επειδή ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του πως έχει ήδη θεραπευτεί ή απλά δεν βλέπει το νόημα στο να σταματήσει με τη χρήση των ναρκωτικών.

Αυτό έγινε μεγάλο θέμα μετά τη διαδικασία εναντίον του Ιεγόρ Μπιτσκόφ. Οι τοξικομανείς, οι οποίοι ζήτησαν βοήθεια στο κέντρο του, κάμνανε αποτοξίνωση χωρίς αναισθησία, ήταν απομονωμένοι από το περιβάλλον, ακόμη και βίαια. Μετά ακολουθούσε η εργασιακή θεραπεία, έξοδος στη φύση, κλπ. Το ποσοστό των θεραπευμένων στο κέντρο του Ιεγόρ Μπίτσκοφ ήταν πολύ υψηλό. Τον Ιούνιο, είχαν αποσυρθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

 
Κράτος, κοινωνία και η Εκκλησία - μαζί κατά των ναρκωτικών

Για τη σημασία της κοινωνικής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της τοξικομανίας στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών, άρχισαν να ασχολούνται από παλιά. Αλλά, πριν από ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε και συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Ακόμα και τότε ήταν φανερό, ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να είναι ισοδύναμος εταίρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει το σχέδιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αποκατάσταση των τοξικομανών. Μετά από μισό χρόνο, κρατική επιτροπή για καταπολέμηση της τοξικομανίας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχαν υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας (το Δεκέμβριο του 2010.).


Στης 25η Ιουνίου του 2011. στη Μάρτη-Μαρίνσκα οικογένεια της φιλανθρωπίας, πραγματοποιήθηκε συνέδριο των διευθυντών των κέντρων αποκατάστασης της ολόκληρης Ρωσίας, «Δημιουργία ενός εθνικού συστήματος της αποκατάστασης των τοξικομανών».

Στις εργασίες του συνεδρίου, πήρανε μέρος περισσότερα από 120 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και τους εκπρόσωπους του Ορθόδοξου κλήρου, του κράτους, οι ηγέτες των μη κρατικών κέντρων αποκατάστασης, τους ειδικούς στον τομέα της αποκατάστασης των τοξικομανών, κοινωνικούς λειτουργούς, ηγέτες των κοινωνικών οργανώσεων, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις μητέρες και τους συγγενείς των τοξικομανών. Το συνέδριο κατά των ναρκωτικών έγινε με την πρωτοβουλία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Κυκλοφορίας των Ναρκωτικών (FSKN) και με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, τον Κύριλλο.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Επίσκοπος του Σμόλενσκ και Βιαζέμσκ, Παντελεήμων, πρόεδρος του Συνοδικού τμήματος για την εκκλησιαστική φιλανθρωπία και κοινωνική υπηρεσία, διάβαζε την αποστολή του Πατριάρχη Κύριλλο:

«Η στήριξη των ανθρώπων της Εκκλησίας γύρω μας, έχει συχνά αποφασιστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Σε κρατικό επίπεδο, έχουν γίνει προσπάθειες για τη μείωση του όγκου της διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα μας.

Για την επίλυση αυτών των εργασιών βοηθάει και ο κλάδος του στρατού που είναι στα σύνορα, όπως και οι τελωνειακοί, αλλά και οι εξειδικευμένες κλινικές για κατάχρηση ουσιών. Αλλά, δεν παύει να είναι σημαντική και η προσπάθεια των απλών ανθρώπων. Το θέμα της επιστροφής στην κανονική ζωή εκείνων που αγωνίζονται ή έχουν ήδη καταφέρει να κερδίσουν αυτό το καταστροφικό πάθος, έχει μεγάλη προσοχή. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι, αντί για την αναγκαία υποστήριξη και την ανθρώπινη συμπόνια, συχνά αντιμετωπίζουν από την κοινωνία μόνο δυσπιστία, αμέλεια και περιφρόνηση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Απρίλιο μήνα, είχε τονίσει τη σημασία της δημιουργίας ενός εθνικού συστήματος της αποκατάστασης των τοξικομανών. Η ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υποστηρίζει αυτή την απόφαση της ηγεσίας του κράτους και καλεί τους πιστούς να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές εργασίες. Η εκκλησία έχει ήδη ξεκινήσει με την οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος της αποκατάστασης.»
 

 
Αιτίες της τοξικομανίας

Μητροπολίτης Παντελεήμων στην έκθεσή του, τόνισε τις τρεις αιτίες αύξησης της κατάχρησης ναρκωτικών, μαζί με το ανταγωνισμό στο επίπεδο της πολιτικής μεταξύ των διαφόρων ομάδων:

1ο Ηδονισμός, οποίος βρίσκεται στην καρδιά της σύγχρονης εκπαίδευσης της κοινωνίας. «Η βασική αιτία της χρήσης των ναρκωτικών είναι η τάση για απόλαυση. Και εδώ, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ως το πνευματικό θεμέλιο του έθνους μας. Και πρέπει όλοι εμείς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι έχει πραγματική αξία στη ζωή του καθενός.»
2ο Το πάθος για το κέρδος των εμπόρων των ναρκωτικών.
3ο Η ηθική κατάπτωση της κοινωνίας. 

 
Μητροπολίτης Παντελεήμων (Σατόφ)
 

Ορθόδοξα κέντρα αποκατάστασης - μέχρι 70% είναι θεραπευμένοι

Ο Βίκτωρας Πετρόβιτς Ιβανόφ, διευθυντής FSKN, στην έκθεσή του, έχει εκτιμήσει ότι μέχρι σήμερα, η χώρα έχει 50 με 100 μη κερδοσκοπικά κέντρα, τα οποία πραγματοποιούν κοινωνική αποκατάσταση, και 40 απ’ αυτούς είναι ορθόδοξοι.
 
  
Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Κυκλοφορίας των Ναρκωτικών,
Βίκτωρας Ιβανόφ


Ο διευθυντής FSKN της Ρωσία, στην ομιλία του, είπε:

«Η οργάνωσή σας και τα κέντρα αποκατάστασης έχουν γίνει το πιο σημαντικό μέρος της δημιουργίας ενός εθνικού συστήματος ιατρικό-κοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης των τοξικομανών. Στη βάση του εθνικού συστήματος πρέπει να βρίσκεται κρατικό-κοινωνική σχέση, η οποία ενώνει απ’ τη μια την κρατική ρύθμιση της κοινωνικής επανένταξης των τοξικομανών και ελέγχει την εκτέλεση αυτού του καταστατικού, και από την άλλη πλευρά, την δημιουργική πρωτοβουλία, την προσωπική δυνατότητα, πρωτότυπη εμπειρία στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών οργανώσεων φιλανθρωπίας. Σήμερα, το καθήκον του κράτους σχετίζεται με τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις στον τομέα της αποκατάστασης. Ένας από τους κύριους εταίρους μας σε αυτό τον τομέα είναι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, επειδή, σύμφωνα με την έρευνά μας, τα καλύτερα αποτελέσματα της αποκατάστασης των τοξικομανών δείχνουν ορθόδοξες και κοινωνικές οργανώσεις.»

Στην έκθεση έχει ακουστεί ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό καθήκον της κοινωνικής επανένταξης των τοξικομανών, γιατί χωρίς αυτήν, αποτοξίνωση δεν δίνει κανένα αποτέλεσμα. Ο ασθενής θα επιστρέψει στη χρήση των ναρκωτικών, κάτι που συμβαίνει μετά την αποτοξίνωση στα εξωτερικά ιατρεία υποδοχής ναρκομανών. Αυτό είναι ένας από τους λόγους γατί το κράτος θα βασιστεί στην εκκλησία και κοινοτικές οργανώσεις.

Ο Βίκτωρας Ιβανόφ, έχει επίσης τονίσει ότι τα εν λόγω κέντρα απαιτούνται για την υποστήριξη σημαντικό ποσό, περίπου 300 εκατομμύρια ρούβλια, όπως προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία. «Ο ρόλος των θρησκευτικών κέντρων αποκατάστασης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί…», είπε ο διευθυντής FSKN. «…επειδή η αποτελεσματικότητά τους, μετριέται με περισσότερο από το 70% των θεραπευμένων τοξικομανών.»

Ιβανόφ ανέφερε το παράδειγμα το κέντρο του Αρχιερέα Σέργιο Μπελιάκοφ στην επισκοπή της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο εδώ και 15 χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά. Γι’ αυτό το διάστημα, 500 άνδρες που υποβλήθηκαν σε αποκατάσταση στο κέντρο, έχουν σταματήσει με τη χρήση των ναρκωτικών.


 
Εθνικό πρότυπο για την απελευθέρωση από την εξάρτηση από τα ναρκωτικά

Ιβανόφ δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά του εθνικού συστήματος της αποκατάστασης και κοινωνικοποίησης, είναι οργανική σύνδεση τρεις στενά αλληλένδετα, βασικά στάδια:

1ο «Προσδιορισμός των τοξικομανών. Δεν σπεύδουν να εγγραφούν από μόνοι τους, αλλά η κοινωνία καθορίζει συχνά αντικοινωνική συμπεριφορά τους. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τους τιμωρούμε, αλλά να τους προσελκύσουμε στην αποκατάσταση. Με την ευκαιρία, καταχωρούνται κάθε χρόνο περίπου 150 000 περιπτώσεις της κατανάλωσης ναρκωτικών. Το πρόστιμο είναι 600 ρούβλια ($ 20) - η ποινή χρεώνεται, ο δράστης απελευθερώνετε, αντί να του δοθεί το κίνητρο να σταματήσει με τη χρήση των ναρκωτικών.»

2ο Το δεύτερο στάδιο - ενδονοσοκομειακή ή αποκατάσταση στα εξωτερικά ιατρεία. «Αν η κατάσταση είναι εντελώς παραμελημένη, φυσικά, απαιτεί μια μακροπρόθεσμη ενδονοσοκομειακή διαδικασία αποκατάστασης. Κάποιοι άλλοι πειραματίζουν, αλλά έχουν ήδη συμπεριληφθεί, και μπορεί να χρειάζονται μόνο βοήθεια στα εξωτερικά ιατρεία από τον ψυχίατρο, πνευματικό ή τον γονέα.»

3ο Τρίτο στάδιο - μετά την αποκατάσταση - παρακολούθηση και κοινωνικοποίηση. «Εδώ υπάρχει μια αναγκαία προσπάθεια της κυβέρνησης, των περιφερειακών αρχών και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, να απασχοληθούν αυτοί οι άνθρωποι, να μπορούν να λύσουν τα ερωτήματα της ζωής - με άλλα λόγια, να ξανά βρουν τον εαυτό τους. Εάν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κανονική ζωή, τότε είναι πολύ πιθανόν πως θα επιστρέψουν στον προηγούμενο τρόπο ζωής, για να ξεφύγουν από τις δυσκολίες.



Τι μπορεί να είναι το κίνητρο για τον ναρκομανή, για να  πάει σε αποτοξίνωση;

 
«Η κοινωνία δεν είναι σε θέση να εμποδίσει την εξάπλωση της κατάχρησης των ναρκωτικών, επειδή δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να παρακινήσει τους τοξικομανείς να θεραπευτούν.», πρόσθεσε Ιβανόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι  αναγκαίο να υπάρχουν νομικά μέτρα, επειδή δεν μπορεί να βασιστεί σε ελεύτερη θέληση των ναρκομανών.

Σήμερα, υπάρχει νόμος, οποίος ορίζει την μεγάλη ευθύνη όσων καταναλώνουν τα ναρκωτικά - πρώτα προειδοποίηση, και σε περίπτωση επαναχρησιμοποίησης – ποινική ευθύνη. «Αυτό δεν γίνεται για λόγους τιμωρίας, αλλά με σκοπό να προσφέρει μια εναλλακτική λύση - ή ποινική ευθύνη ή αποκατάσταση.», τόνισε ο Ιβανόφ.

Διευθυντής FSKN τόνισε επίσης, ότι, μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, ο αριθμός εκείνων που θελήσουν να πάνε σε  αποτοξίνωση, θα πολλαπλασιαστεί.

Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, είναι απαραίτητο να θεραπεύεται πριν από την εμφάνισή της. Ιβανόφ τόνισε την αναγκαιότητα της προφυλακτικής (προληπτικής) χρήσης των ναρκωτικών. Αποκατάσταση είναι ένα από αυτά τα εργαλεία, που δίνει τη δυνατότητα να μειωθεί η ζήτηση: επειδή, εκείνος που είναι σε αποκατάσταση, δεν θα παρασύρει  σε χρήση των ναρκωτικών, τους συνομηλίκους του.
 
Για να μην είναι μάταιη η προσπάθεια των συγκεκριμένων κέντρων, οι επιτροπές για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, υπό την αιγίδα του κυβερνήτη, πρέπει να συντονίσει τις προσπάθειες των περιφερειακών κέντρων αποκατάστασης.


Ο ρόλος της ενορίας: η εμπειρία της επισκοπής της Σταυρούπολης

Στο συνέδριο, πείρε μέρος με το έργο του και  ο Επίσκοπος της Σταυρούπολης και του Νεβινόμισκ, Κύριλλος, ένας από τους πρωτεργάτες του συνεδρίου.
 

Επίσκοπος της Σταυρούπολης και του Νεβινόμισκ, Κύριλλος

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αποκατάσταση έχει πολύ σημαντικό ρόλο, ο ιερέας της ενορίας. Τα κέντρα (στην επισκοπή της Σταυρούπολης είναι 7), δημιουργήθηκαν μετά τις συνομιλίες με τους ιερείς, εκείνων που ήθελαν να θεραπευτούν. Αλλά, πρωτοβουλία της ενορίας όμως, δεν ήταν αρκετή. Σήμερα, οι κληρικοί, ιατροί, ψυχολόγοι και παιδαγωγοί συνεργάζονται.

Πρώτον, αποκαθιστάται επαφή με τοξικομανείς, μέσω τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας. Έπειτα, γίνεται προετοιμασία για την αποκατάσταση και τον ασθενή επισκέπτονται στο σπίτι. Είναι πολύ αποτελεσματική εκκλησιαστική αποκατάσταση, αλλά γίνεται σε καθαρά εθελοντική βάση.

«Ψυχολογική αποκατάσταση βασίζεται στην καταπολέμηση της άρνησης του εθισμού.», υπογραμμίζει ο Επίσκοπος. «Μετά την έναρξη της θεραπείας, ασθενής μπορεί είτε να φύγει από το κέντρο είτε να γίνει συνεργάτης. Η εργασία στο κέντρο, ενός πρώην ασθενή, βοηθάει στο να επιτευχθεί μεγάλη επιτυχία σε πρόληψη στη χρήση των ναρκωτικών.»

Επίσκοπος Κύριλλος είπε, ότι μετά την θεραπεία, είναι ιδιαίτερα σημαντική φάση της κοινωνικοποίησης. Επιστροφή στο περιβάλλον τους «επιβαρύνεται» και με το κίνδυνο επιστροφής στα ναρκωτικά, και γι’ αυτό συχνά αναζητούν καταφύγιο στην αλλαγή της ζωής και της απασχόλησης. Σε αυτό το σημείο, τα κέντρα ζητάνε τη βοήθεια από το κράτος.

Στο πλαίσιο του Συνοδικού Τμήματος για την εκκλησιαστική φιλανθρωπία και την κοινωνική υπηρεσία, ιδρύθηκε μια ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της τοξικομανίας.

Επικεφαλής του κέντρου για την καταπολέμηση ναρκομανίας του Συνοδικού Τμήματος, είναι ο Ηγούμενος Μεθόδιος (Κοντράτιεφ), οποίος είναι και κύριος συντάκτης της έννοιας της αποκατάστασης των τοξικομανών, από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
 

Επικεφαλής του κέντρου για την καταπολέμηση της ναρκομανίας του Συνοδικού Τμήματος για την εκκλησιαστική φιλανθρωπία και την κοινωνική υπηρεσία, Ηγούμενος Μεθόδιος (Κοντράτιεφ)

Ο Ηγούμενος Μεθόδιος παρουσίασε τις αρχές του Κέντρου και του συστήματος της εκκλησιαστικής αποκατάστασης. «Το κύριο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, είναι να συντονιστούν όλες τις δραστηριότητες της Εκκλησίας σε αυτό το έργο. Αυτό, όχι μόνο θα βοηθήσει στην υποστήριξη της ατομικής πρωτοβουλίας, αλλά και στη δημιουργία ισχυρού συστήματος εκκλησιαστικής βοήθειας, αλλά και να προετοιμαστεί το προσωπικό. Γι’ αυτό σε ‘μας υπάρχουν οι μέθοδοι της αποκατάστασης, έχουμε εμπειρία στην εργασία των κέντρων αποκατάστασης, έχουμε την επιθυμία να προσελκύσουμε σε αυτό το έργο όλες τις ενορίες. Τα τελευταία χρόνια, η εκκλησιαστική αποκατάσταση απέκτησε ποιοτικά υψηλότερο επίπεδο.», τόνισε Πάτερ Μεθόδιος.

Σε αυτή τη δράση συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό άνθρωποι από τις ρωσικές επαρχίες. Εκπρόσωποι του κάθε κέντρου αποκατάστασης αντάλλασσαν τις εμπειρίες τους, καθόρισαν τον κύκλο των προβλημάτων που απαιτούν λύση. Η Εκκλησία είναι χώρια από το κράτος, αλλά όχι και από την κοινωνία, και αυτή η εμπειρία που διαθέτει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δείχνει πολύ καλά αποτελέσματα. Και όλα τα καλά αποτελέσματα πρέπει να υποστηριχθούν και σε κρατικό επίπεδο. Στη συνέχεια, θα αυξηθεί και την αποτελεσματικότητα, περίπου δέκα φορές.
 
Κείμενο ετοίμασαν Ελένη Βερμπένινα και η Μαρία

Μετάφραση από τα ρωσικά Σ. Μ.
15 Φεβρουαρίου 2013.
 



Ήρθαν οι επίσημοι καλεσμένοι



Μητροπολίτης Παντελεήμων δείχνει τα λείψανα της Μάρτη-Μαρίνσκας οικογένειας φιλανθρωπίας στον πρόεδρο Ιβανόφ Β.Π.


 
Δίπλα στον τάφο με τα λείψανα του μάρτυρα, της πριγκίπισσας Ελισάβετ


 
Έναρξη του συνεδρίου, κοινή προσευχή


















Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Κυκλοφορίας των Ναρκωτικών


Επίσκοπος της Σταυρούπολης και του Νεβινόμισκ, Κύριλλος




  Μετάφραση στα ελληνικά,
Μπράνκιτσα Μπογκντάνοβιτς
 

Διαβάστηκε: 5551 φορές

ARCHIMANDRITE GAVRILO

Αγαπητοί επισκέπτες του δικτυακού τόπου του μοναστηριού Λεπαβίνα. Λόγω του υψηλού αριθμού επισκεπτών, λαμβάνω την τιμή να σας περιγράψω στην αγγλική γλώσσα διάφορες δραστηριότητες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του μοναστηριού Λεπαβίνα. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι θα συμπεριλάβουμε στην ιστοσελίδα μας κείμενα μεταφρασμένα στα Ελληνικά που θα αφορούν σε διάφορα θέματα από άλλες ορθόδοξες ιστοσελίδες. Εύχομαι και πιστεύω ότι ο Κύριός μας θα με βοηθήσει σε αυτό.

Με την ευλογία του Θεού, από το μοναστήρι Λεπαβίνα Αρχιμανδρίτης Γκαβρίλο.

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit G. Porfirije

Otac Gavrilo

BIOGRAFIJA OCA GAVRILA

Manastirski Casopis PDF

MANASTIRSKI
ČASOPIS - PDF