MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT

ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΟ Facebook (XCVI)

Ράντομιρ Βούτσιτς
Μορφωμένος άνθρωπος, ιεραπόστολος της Ορθοδοξίας και ανταποκριτής της τηλεόρασης

Πάτερ Γαβριήλ: Οι τακτικοί επισκέπτες της ιστοσελίδας του μοναστηριού μας γνωρίζουνε ότι ο αδελφός μας εν Χριστώ, Ράντομιρ Βούτσιτς, ως τακτικός συμμετέχον στο Πνευματικό φόρουμ μας (όσο ήταν ενεργό), ήταν πολύ συχνά ένας από τους ενεργούς συμμετέχοντες. Αφού έκλεισε το Πνευματικό φόρουμ, ο αδελφός Ράντομιρ έγγραψε πολλά άρθρα και ωραίες εκθέσεις, οι οποίες ήταν αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας, όπως και αυτή η τελευταία, με τίτλο «Τα κυριότερα σημεία και η δομή του Θωμά».

Ο αδελφός μας Ράντομιρ γεννήθηκε στο Σεράγεβο, και την παιδική του ηλικία και εφηβικά χρόνια, με τους γονείς του έζησε στο Βερολίνο, όπου απέκτησε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ανεξάρτητα από τη μακρά περίοδο παραμονής στη Δύση, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, δεν δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις δυσκολίες που υπάρχουνε στην πατρίδα του, επειδή με πίστη στο Θεό - θα τα ξεπεράσει σταδιακά.

Και στην περίπτωση του αδελφού Ράντομιρ, επιβεβαιώνετε ότι «άνθρωπος ονειρεύεται, αλλά ο Θεός καθορίζει». Πριν λιγότερο από έξι μήνες, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, πριν αποφασίσει οριστικά που θα ζει και που θα εργάζεται, θέλησε να επισκεφθεί το μοναστήρι μας και προσωπικά να γνωρίζει εμένα και την αδελφότητα, αλλά και κάποια από τα μοναστήρια μας. Ο αδελφός Ράντομιρ έμεινε στο μοναστήρι μας περίπου ένα μήνα. Μ’ αυτή την ευκαιρία, με πολύχρονη πνευματική εμπειρία που είχα και με την ευκαιρία να τον γνωρίζω καλύτερα, κατάλαβα πως «κάτι» θα απογίνει από εκείνον. Ευτυχισμένος και ευγνώμων στον Κύριο που ακόμη, ευτυχώς για μας, υπάρχουν νέοι, μορφωμένοι και στην Ορθόδοξη πίστη μας, άνθρωποι με προοπτική, όπως είναι ο αδελφός Ράντομιρ, ευχήθηκα ο νεαρός να πετύχει. Κατά τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε επανειλημμένα έρθει σε επαφή μέσω e-mail, και έτσι ήξερα τι συμβαίνει με τον αδελφό Ράντομιρ. Τα καλά νέα από τον αδελφό έφτασαν χθες – ο αδελφός Ράντομιρ έχει υπογράψει σύμβαση με τηλεοπτικό σταθμό της Μπάνια Λούκας ως τακτικός συνεργάτης σε διάφορα κοινωνικά θέματα από το Βελιγράδι, και με μια αποστολή για να συμμετάσχει στην προετοιμασία του υλικού για ένα ντοκιμαντέρ για το μοναστήρι μας και για μένα (για το οποίο τηλεοπτικός σταθμός ήδη έχει την ευλογία του Μητροπολίτη μας, Ιωάννη). Πιστεύω ότι ο αδελφός μας Ράντομιρ δεν θα μας απογοητεύσει και ότι θα ασκεί τα καθήκοντά του με ειλικρίνεια και με την επιτυχία, και θα τα ισορροπήσει με τις πνευματικές του ανάγκες, παραμένοντας όπως και μέχρι τώρα, ένας ενθουσιώδης ιεραπόστολος της Ορθόδοξης πίστης μας, σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας.

Το μέλλον είναι μπροστά του, κι έτσι εύχομαι στον αδελφό μας Ράντομιρ καλή υγεία και επιτυχία στις μελλοντικές προσπάθειές του, και επιθυμώ να γίνει παράδειγμα στους πολλούς νέους ανθρώπους, για να επιστρέψουν με τη μόρφωσή τους και να συμβάλλουν στην βελτίωση του λαού τους και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Βιογραφία του αδελφού Ράντομιρ Βούτσιτς

Ο αδελφός Ράντομιρ γεννήθηκε στο Σεράγεβο στης 27 Σεπτεμβρίου του 1974. Γιος του Σάββα, μακροπρόθεσμο συντάκτη του τρίτου πρόγραμμα για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό του Ραδιόφωνο Σεράγεβο (και ανταποκριτή από το Βερολίνο κατά τη πτώσης του Τοίχου), και της Ντανίτσας, που είναι οικονομικός.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ολοκλήρωσε στο Σεράγεβο και στο Βερολίνο, ενώ τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Βερολίνο. Το πρώτο εξάμηνο του 1994 -1995. μετά την αποφοίτησή του στο βερολινέζικο 3 « Γυμνάσιο Αϊνστάιν», παρακολουθούσε μια διάλεξη στη Σχολή Φιλολογίας του Βελιγραδίου, όπου ήταν εγγραμμένος στην ομάδα για τη σέρβικη γλώσσα και λογοτεχνία με την παγκόσμια λογοτεχνία.

Το 1995. έχει  δημοσιεύσει ένα βιβλίο με ποιήματα, «Μέσα από το δαχτυλίδι, το μήλο» από το εκδότη Τσιγκόγια και με τον κριτή Στέβαν Τόντιτς. Τα ποιήματα έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά, ήταν καλεσμένος για να παρουσιάσει το βιβλίο του σε διάφορες πόλεις στη Γερμανία και στις Λέσχες διασποράς.

Από το 1996. σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΙΙΙ Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και πολιτική, με βάση στα πολιτικά δόγματα. Το 1998. τελείωσε δοκιμή, πριν το πτυχιακό. 
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το σέρβικο θέατρο στο Βερολίνο, και είχε κύριο ρόλο στην παράσταση «Τζίδο», του Γιάνκο Βεσελίνοβιτς. 
Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και αργότερα, ασχολήθηκε με τις σέρβικες οργανώσεις της Διασποράς.
Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος για τους περιφερειακούς διαλέκτους και την σέρβικη, βοσνιακή και κροατική γλώσσα, όταν κάνανε σέρβο-γερμανικό και γερμανό-σερβικό ηλεκτρονικό λεξικό από τη Siemens, το Πανεπιστήμιο, κλπ. σε συνεργασία.

Σε πολλά έργα, συνεργάστηκε με το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, όπως και με τον καθηγητή Manfred Jenihenon, επικεφαλή του τμήματος για πολλά χρόνια, οποίος δημιούργησε την Ανθολογία της σερβικής ποίησης του 20ου αιώνα, που δημοσιεύθηκε στη Γερμανία και είναι μια σπάνια απόδειξη του σέρβικου πολιτισμού και της κουλτούρας.
Το 1999. στον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ, ήταν ιδρυτής του Σερβικού Συλλόγου Φοιτητών στο Βερολίνο και μια από τις δραστηριότητες ήταν οι συναντήσεις με διάφορα πολιτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, οργανώσεις και διάφορα υπεύθυνα άτομα, όχι μόνο της πατρίδας και της σέρβικης διασποράς, αλλά και της Γερμανίας, στην προσπάθεια για να ξεπερασθούν διαφωνίες και ενημερωθεί το γερμανικό κοινό για την αλήθεια.

Από το 2002 – 2004. ήταν ο αρχισυντάκτης της Δέλτα τηλεόρασης, μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που είχε και το πρόγραμμα για το καλωδιακό κανάλι-Spree στο Βερολίνο-Βραδεμβούργο για τους ανθρώπους από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Από το μοναστήρι Λεπαβίνα
Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ (Βούτσκοβιτς)


Πάτερ Γαβριήλ: (Σημείωση) Το κάθε σχόλιο που δεν θα έχει σχέση με τη φωτογραφία, θα διαγραφεί. Επίσης, θα σας παρακαλούσα να μην αντιγράψετε άλλα κείμενα και στη συνέχεια να τα βάζετε στα σχόλιά σας, αλλά με τα λόγια του - ο καθένας για τον εαυτό του, χωρίς συζήτηση με άλλους σχολιαστές και άσκηση της κριτικής των άλλων – να γράψει ένα σχόλιο. Και να μην βάζετε συνδέσμους σε διάφορα κλιπ από το YouTube. Σας παρακαλώ να σεβαστείτε αυτήν την ειδοποίηση.
Όποιος προσβάλλεται ή υποκινεί το μίσος με βάση τη θρησκεία ή την εθνικότητα θα απομακρυνθεί και θα απαγορευτεί.

Μιριάνα Μποσάντσιτς: Χαίρομαι γι’ αυτό, άκουγα τις ραδιοφωνικές εκπομπές του στο Άγιο Όρο, καλή τύχη στην εργασία.



Πάτερ Γαβριήλ: Το άρθρο αυτό για τον αδελφό Ράντομιρ, γράφτηκε και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα μας, του μοναστηριού μας Λεπαβίνα στης 27 Φεβρουαρίου του 2009.
Πιστεύω ότι και ο αδελφός Ράντομιρ θα αφήσει το σχόλιο του, ως μια μαρτυρία για τους άλλους πώς συναντηθήκαμε και πως δημιουργήθηκε μια πνευματική σχέση ανάμεσά μας (εκείνος στο Βερολίνο κι εγώ στο μοναστήρι Λεπαβίνα). Είναι παράξενο πώς αυτή η τεχνολογία φέρνει κοντά τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε αυτός ο πλανήτης και η χώρα και ο κόσμος που ζει εδώ, έχει γίνει «ένα παγκόσμιο χωριό», και είτε μας αρέσει είτε όχι, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία κινείται προς τα εμπρός.

Σάσα Λάζιτς: Πραγματικά ανυπομονώ να ακούσω και γι’ αυτό τον τρόπο πρόνοιας του Θεού και σύνδεσης… έτσι που θα συναντούμε στο μοναστήρι, όλοι ήδη θα γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον!



Γιαντράνκα Μιλένκοβιτς: Δόξα τω Θεώ, Πάτερ Γαβριήλ, που υπάρχει αυτή η τεχνολογία, και που είναι μερικοί από εμάς που την χρησιμοποιούμε με το σωστό τρόπο στην  προσπάθεια να αναβαθμισθούμε πνευματικά. Αν δεν το είχαμε, ποιος ξέρει αν θα γνωρίζαμε Εσάς, και να ήμασταν ευτυχισμένοι όταν ακούμε τη φωνή Σας. Ο Θεός να Σας δώσει την υγεία για πολλά χρόνια, και να μας διδάξετε και να προσεύχεστε στο Θεό για τη σωτηρία μας. Προσευχόμαστε κι εμείς για Σας.


Ντράγιτσα Μάμιτς: Συγχαρητήρια στον αδελφό Ράντομιρ για τη σύμβαση που υπέγραψε με το τηλεοπτικό σταθμό της Μπάνια Λούκας. Πιστεύω ότι με το έργο του, ως νέος, μορφωμένος άνθρωπος θα συμβάλει στα μέσα ενημέρωσης, όπως είναι η τηλεόραση, να φέρει πιο κοντά στους θεατές τα ιερά μας, την πίστη μας και πραγματικές αξίες οι οποίες διατηρούνται και διαβιβάζονται στις νέες γενιές από των Πατέρων μας στα μοναστήρια, ναούς και στις εκκλησίες. Για πολλά χρόνια!


Ντίνκο Μπλαγκόγιεβιτς: Συγχαρητήρια στον αδελφό Ράντομιρ! Για να συνδεόμαστε, και να ήμαστε μαζί ιεραπόστολοι, και υπό τη διεύθυνση των πνευματικών μας,  γιορτάζουμε το Θεό μας συνεχώς.
Για πολλά χρόνια!


Βλαντιμίρ Σρμπλιακ: Ευχαριστώ τον αδελφό Ράντομιρ για πολύ χρήσιμες για την ψυχή, ιστορίες και άρθρα που έχουν τοποθετηθεί στην ιστοσελίδα του μοναστηριού Λεπαβίνα. Είχα μάθει πολλά διαβάζοντας τα κείμενα τα οποία προσφέρουν στο υψηλότερο επίπεδο σύνθεση μεταξύ δοκιμής και εμπειρίες Άγιων Πατέρων σε συμβίωση με την πραγματικότητα του σήμερα. Όλα τα καλύτερα σου ευχόμαστε στις  προσευχές στην Υπεραγίας Παναγίας της Λεπαβίνας.


Μιλκίτσα Στανάρεβιτς: Θαυμάζω τους νέους ανθρώπους, τους διανοούμενους, και ταυτόχρονα ορθόδοξους ιεραπόστολους! Νομίζω ότι το μέλλον μας είναι στα χέρια τους!



Σταμένκο Μιγιάτοβιτς:
Τα κείμενα του Ράντομιρ είναι για μένα το κάτι ιδιαίτερο και το απολάμβανα όταν τα διάβασα. Πάντα είναι διαφορετικό το στυλ της γραφής, μερικές φορές απευθείας, μερικές φορές απότομες ή είναι σοβαρές αλληλοσυνδεόμενες ιστορίες με παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά τα αγαπημένα μου είναι αναλυτικός προβληματισμός του σχετικά με τα γεγονότα μέσα και γύρω από την Εκκλησία, τα οποία νομίζω ότι γράφτηκαν μέσα από μια βαθιά προσευχή. Οι τίτλοι των άρθρων του, γραμμένοι πάντα ως κείμενο το οποίο μπορούμε να «κάνουμε» μόνη μας, εκεί που σκεφτόμαστε πως το έχει γράψει, περιμένοντας να το διαβάζουμε (π.χ. «Αλληγορική και ρεαλιστική απεικόνιση της Λεπαβίνας»).
Γράφοντας για την ιστοσελίδα του μοναστηριού Λεπαβίνα για σχεδόν δύο χρόνια, νομίζω ότι αδελφός Ράντομιρ απέκτησε τακτικούς αναγνώστες οι οποίοι με ιδιαίτερη προσοχή περιμένουν τα νέα άρθρα του. Του εύχομαι ό, τι καλύτερο από το Θεό στη ζωή του και το μέλλον του, και η Παναγιά να τον βοηθάει σε όλες τις δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες.

Ράντομιρ Βούτσιτς: Η «σύγχρονη τεχνολογία» που με σύνδεσε με τον Πάτερ Γαβριήλ ήταν πρώτα η προσευχή, και στη συνέχεια ήρθε το Internet, και ο καρπός αυτής της σχέσης έγινε ένα είδος από τα βοηθήματα επικοινωνίας.
Αρκετά χρόνια πριν, όταν ήμουν στη Γερμανία και παρακολουθούσα λειτουργίες τις Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βερολίνο, ένιωσα εσωτερική ανάγκη για πνευματικό, δηλαδή για ένα πνευματικό πατέρα, οποίος θα κατασκεύασε την κατάλληλη καθοδήγηση και την ερμηνεία πνευματική, νοητική, ψυχική και γενικότερα τις εμπειρίες της ζωής μου που έχουν προηγουμένως καθοριστεί από την επιτάχυνση της ζωής, σε ένα παγκόσμιο κέντρο όπως είναι το Βερολίνο όπου συνέβησαν διάφορες βαθιές αλλαγές. Έψαχνα τις απαντήσεις και για σύγχρονη κοινωνική αλλαγή έχοντας στο νου τη θέση του ανθρώπου σε ένα τέτοιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, ενός ανθρώπου που προέρχεται από ένα ορθόδοξο πολιτισμό και από το λαό, οποίος με δραματικό τρόπο ένιωσε τη δύναμη αυτών των αλλαγών... Αναρωτιόμουν, πού είναι ο Θεός σε όλα αυτά.

Οι προσευχές μου μία ημέρα απαντήθηκαν – έγινε η επαφή με τον Πάτερ Γαβριήλ, μέσω του διαδικτύου. Εκείνες μέρες ήταν οι ημέρες των πνευματικών συζητήσεων, δηλαδή πνευματικών συνομιλιών, όπου υπήρχαν συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο που συζητούσαν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Την συζήτηση είχα βιώσει ως ένα είδος πνευματικής εκπαίδευσης. Μέσα από διάφορες επιχειρήσεις του Πάτερ Γαβριήλ, οι πνευματικές συζητήσεις, έπειτα η πρώτη internet-άμεση επικοινωνία με τον Πάτερ, μετά η επικοινωνία μέσω Skype, μέσο Ραδιοφώνου Ευαγγελισμός, μέσω της υπακοής, σε μορφή των μεταφράσεων των κειμένων ή προτάσεις για το που να πάω και ποιον να επισκέπτομαι, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται σαφέστερες πνευματικές  δομές μέσα μου, τουλάχιστον πως εγώ τα έχω βιώσει, και έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται πολλά πνευματικά μυστικά ανάλογα σε πιο βαθμό εγώ ο ίδιος, μπορούσα να προσαρμοστώ για διάφορους βαθμούς της πνευματικής εμπειρίας. Η πνευματική εμπειρία, που είναι μια σύνθεση από όλες τις άλλες εμπειρίες, ήταν αρχικά μια νέα αποκάλυψη μιας άγνωστης χώρας, και αργότερα άρχισε να αποκτά σαφή περιγράμματα τους και πεντακάθαρα συμπεράσματα - επιβλήθηκαν. Αλλά η πνευματική εμπειρία δεν ανέχεται να στέκεσαι σε ένα μέρος, δηλαδή συνέχεια χρειάζεται ανάπτυξη. Όπως που ο Πάτερ Γαβριήλ είναι πάντα παρών στην πνευματική εργασία του, είτε είναι στο μοναστήρι Λεπαβίνα, είτε στο κέντρο ανάρρωσης Μλετσανίτσα, είτε είναι υγιής ή ακόμη και άρρωστος, είναι πάντα εδώ και δουλεύει, γι’ αυτό κι εγώ ο ίδιος έβαλα έναν στόχο στον εαυτό μου, μιμούμενος στον Πάτερ, να κάνω όσο πιο πολύ μπορώ και να μην επιτρέψω στον εαυτό μου να σταθώ σε πνευματική αδράνεια, ειδικά όταν θα είμαι εκτεθειμένος σε διάφορες συγκεκριμένες επιπτώσεις της σύγχρονης εποχής και να ζω εκλαϊκευμένη ζωή. Παράλληλα με την μυστηριακή ζωή, νομίζω ότι η μάθηση για την προσευχή του  Ιησού στην ερμηνεία του Πάτερ Γαβριήλ ήταν το κρίσιμο ζήτημα για τη δική μου πνευματική επιβίωση. Βρήκα ότι, στο μέτρο του δυνατού, σε ένα πνευματικό ταξίδι, τα έργα και η πίστη πρέπει να είναι πανομοιότυπα, διαφορετικά, η πνευματική ζωή χωρίς αυτό θα είναι αυταπάτη και ψεύτικη... Αυτό είναι ένα μέρος της ιστορίας.

Καθώς είχα κάποιες εμπειρίες, είχα προσπαθήσει κάποιες από αυτές να μετατραπώ σε κείμενα για την ιστοσελίδα της Λεπαβίνας, στην κατανοητή γλώσσα. Μερικές από αυτές δεν ήμουν σε θέση να διαμορφώσω σε κείμενο, γιατί ακόμη και σήμερα δεν είμαι σίγουρος για τη φύση αυτών των εμπειριών. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Μετά από κάποια υπακοή στον Πάτερ Γαβριήλ, προσευχές και πηγαίνοντας λειτουργίες, συνέβαινε για μέρες μετά από αυτό να ήμουν σε θέση να μάθω γρήγορα μια ξένη γλώσσα ή να κατανοήσω διαφορετικούς μαθηματικούς τύπους και γεωμετρικά σχήματα. Αυτό για τα μαθηματικά μου ήταν παράξενο, γιατί το επάγγελμά μου και το σχολείο, σχετίζονται με τις κοινωνικές επιστήμες και με εντελώς άλλους τομείς. Αργότερα το έχασα, επειδή δεν είχα ποτέ χώρο για πρακτική εφαρμογή. Αλλά, αυτή εμπειρία, να ανακαλύψεις μέσα σου ένα παράθυρο μέσα από την πνευματική ζωή και να καταλαβαίνεις κάποιες άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της ζωής, θα σου μείνουν αξέχαστες. Μέσα από την ιστορία του Ευαγγελίου για τα θαμμένα ταλέντα, ερμήνευσα αυτή την εμπειρία, και πίστευα ότι στον Θεό όλα είναι πιθανά και ότι η προσευχή μπορεί να ανοίξει οποιαδήποτε πόρτα.
Τελευταίο καιρό, δεν έχω γράψει κάτι καινούριο, διότι μερικές δημόσιες εκδηλώσεις στη Σερβία τον τελευταίο καιρό, σαν να με είχαν μπλοκαριστεί, και σε κάποιο εσωτερικό επίπεδο, ο άνθρωπος λυπάται για ορισμένες περιπτώσεις της εκκλησίας. Ίσως όλα αντιγράφτηκαν και στην προσωπική πνευματική δραστηριότητα μου και σύγχυση. Ως ένας άνθρωπος να παίρνει χτυπήματα από τις πιο σκοτεινές γωνιές του σύμπαντος. Αντιθέτως, ένιωσα στον Πάτερ Γαβριήλ συνεχή πνευματική δραστηριότητα και την καινοτομία. Είναι σαν η ζωή να ανανεώνεται συνεχώς. Η συνεχή ανανέωση της ζωής και ζωντάνια, κρύβονται στη σιωπή της Θεϊκής παρέμβασης.

Στη Σερβία σήμερα, όμως, αισθάνομαι ένα τεράστιο βάρος από άλυτα κοινωνικά ζητήματα (κοινωνική αδικία), την πνευματική αδράνεια, λήθαργο και ακαρπία συζητήσεων, με λίγες εξαιρέσεις. Είναι τραγικό το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που είναι απαραίτητο ο λαός να ενώσει τους πνευματικούς και άλλους πόρους για να κατευθύνει και να κατανοήσει αυτό το σύγχρονο φαινόμενο ερμηνεύοντάς τα υπό το φως του Ευαγγελίου, και χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης εποχής για την ανάπτυξη του Ορθόδοξου πολιτισμού του. Αλλά δεν...

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή που γεννήθηκε μέσα από την πνευματική σχέση με τον Πάτερ Γαβριήλ, και θα πρέπει να τονιστεί, και είναι ο σχηματισμός της πνευματικής κοινότητας των πιστών οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη σύγχρονη τεχνολογία του διαδικτύου, οι οποίοι πολλοί από αυτούς δεν έχουν συναντήσει ποτέ ζωντανά ένα πνευματικό, αλλά πνευματικές συνδέσεις υπάρχουν και αναπτύσσονται στη λεγόμενη εικονική συνάντηση. Έτσι κι εγώ, χάρη στον Πάτερ Γαβριήλ, απέκτησα πνευματική επαφή με πολλούς αδελφούς και αδελφές, μέσα σε αυτό το κοινωνικό πνευματικό δίκτυο.
Εκτός που ο Πάτερ Γαβριήλ τονίσει πάντα τη σημασία της εκκλησιαστικής ζωής στην τοπική κοινότητα της ενορίας τους, σήμερα και σε αυτό το «παγκόσμιο χωριό» υπάρχουν κι αυτοί οι τύποι των επικοινωνιών. Η πνευματοποίηση της εικονικής επικοινωνίας με την οποία ασχολείται ο Πάτερ Γαβριήλ, είναι μία από τις απαντήσεις στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και επιτρέπει ανάπτυξη και την επιβίωση του κώδικα του Ορθόδοξου κόσμου, σήμερα.

Γιοβάνα Τσόνιτς: Χωρίς τον Ράντομιρ δεν θα καταλάβαινα σωστά τα μηνύματα που μας  στέλνει ο Πάτερ.



Μίλαν Τρκούλια: ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ των χρηστών που συνομιλούν και που είναι οι φίλοι του Πάτερ Γαβριήλ και των ορθοδόξων ιστοσελίδων, και αυτό είναι η ιδέα μου, chat μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί στο MSN και στις άλλες παροχές για την συνομιλία και Netlog, δηλαδή το δίκτυο θα περιλάμβανε τα μέλη που έχουν ανάγκη για την αλληλογραφία και διάδοση της Ορθοδοξίας. Αυτό είναι μια από τις ιδέες μου, κι εσείς πείτε το στον Πάτερ για να δούμε αν συμφωνεί, γιατί μόνο μαζί του γίνετε επιβίωση. Χαιρετίσματα στους  αδελφούς και στις αδελφές πέρα από τον ποταμό Ντρίνα και ακόμη πιο πέρα. Και το ποταμό μπορούμε να διορθώσουμε ενωμένοι.
 
Νέναντ Μπαντοβίνατς: Δόξα τω Θεώ που μας βοήθησε να γνωρίσαμε τον αδελφό Ράντομιρ και να τον έχουμε μαζί μας. Τηλεοπτικός σταθμός Μπάνια Λούκα θα δει σύντομα τι μαργαριτάρι έχει στην δημοσιογραφική του ομάδα. Στον Πάτερ Γαβριήλ, σε σένα αδελφέ Ράντομιρ και σε όλους επισκέπτες εύχομαι χρόνια πολλά.


Λιλιάνα Λέτσιτς:
Καλή ιδέα σου αδελφέ Μίλαν, μ’ άρεσε.



Πάτερ Γαβριήλ: Ο Θεός να ευλογεί, αδελφή Λιλιάνα. Θέλω να διευκρινίσω ότι αυτό είναι το προσωπικό μου προφίλ στο Facebook, και χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα, εντός της εκκλησίας, σε θρησκευτικό και εκπαιδευτικό μου έργο. Δεν πρόκειται για κάποια συγκεκριμένη ομάδα ή ένωση.

Εδώ μπορείτε να εισάγετε σχόλια και θεματικά και πνευματικά επικεντρωμένα σε μια συγκεκριμένη φωτογραφία ή το κείμενο που ακολουθεί μια φωτογραφία. Στα άλλα εγκόσμια φόρουμ, είναι πιθανή ευρύτερη συζήτηση που πηγαίνει πέρα από το δεδομένο πλαίσιο, αλλά εδώ, στο προφίλ μου, δεν είναι αυτό ο στόχος, επειδή το προφίλ μου είναι πιο πολύ μοναστική και πνευματικό-ασκητικής φύσεως, γιατί  προσπαθώ να μεταφέρω και να δείξω όσο το δυνατόν περισσότερο μπορώ τη ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους και ότι έχει σχέση με την αγιορείτικη μάθηση. Γι’ αυτό μερικές φορές βάζω τις προσωπικές  εξηγήσεις και τα σχόλιά μου.

Εγώ ήμουν μοναχός στο Περιβόλι της Παναγίας, δηλαδή στον Άγιον Όρος, όπου έμεινα από τον Μάρτιο 1971α έως το Μάρτιο του 1984. έτσι και ξέρω πολύ καλά τη θα πει μοναστική ζωή, καθώς μου είναι γνωστά και όλα τα μέρη του Άθως: μοναστήρια, Σκυθές, καλύβια και κελιά όπου έζησαν και ζουν ασκητές μοναχοί. Πνευματική και μοναστική μου ζωή, εκεί σχηματίστηκε και τα καλύτερα μου χρόνια πέρασα στον Άγιον Όρος. Έτσι σ’ εσάς που ζείτε στο σύγχρονο κόσμο, μεταδίδω την εμπειρία μου μέσο των φωτογραφιών και του γραπτού λόγου, όπως και με τις δυνατότητες αυτού του προφίλ και του κοινωνικού δικτύου του Facebook. Εύχομαι να τα δεχτείτε, να τα καταλάβετε και με το καλύτερο τρόπο να τους εφαρμόσετε σωστά στην πνευματική σας ανάπτυξή.

Η πνευματική μου δραστηριότητα στο διαδίκτυο είναι πιθανά, και κερδίζει στην ποιότητα, αν έχουμε κατά νου ότι είμαι άρρωστος, γιατί εκτός από την αδελφότητα στη Λεπαβίνα έχω και μια ομάδα συνεργατών και των πνευματικών παιδιών στο εξωτερικό, που με βοηθούν στο έργο μου, είτε σαν τεχνική υποστήριξη (μερικοί από αυτούς είναι διαθέσιμοι 24 ώρες την ημέρα), είτε με έντυπο υλικό, εκθέσεις, μεταφράσεις, κλπ. Θα αναφέρω μερικά ονόματα. Ο αδελφός Νέναντ Μπαντοβίνατς είναι για παράδειγμα, ο δάσκαλος μου για την πληροφορική. Η αδελφή Ραντμίλα Μαξίμοβιτς έχει μεταφραστεί αμέτρητα άρθρα για την μοναστική ιστοσελίδα. Ο αδελφός Σταμένκο Μιγιάτοβιτς είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή όταν πρόκειται για την τεχνική υποστήριξη ή να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της πνευματικής δουλειάς μου μέσω του Internet κλπ. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και που βάζω φωτογραφίες μερικών από τους συναδέλφους μου και των πνευματικών παιδιών στο προφίλ μου.

Μίλαν Τρκούλια: Όπως λέει ο Πάτερ Γαβριήλ, εκείνος μας καθοδηγεί και ελπίζουμε και του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση από την ασθένεια. Γι’ αυτό είναι πραγματικά έτσι όπως το είπε. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αποστολή της Ορθοδοξίας η οποία θα περιλαμβάνει πολλούς φίλους-πιστούς. Προσπαθώ να βοηθήσω τον Πάτερ με κάθε τρόπο, και να κάνετε κι εσείς, όλα τα μέλη έτσι, ώστε να είμαστε ενημερωμένοι και έτοιμοι για την υπακοή στο συντομότερο.


Μπογιάνα Σρμπλιακ: Τον αδελφό Ράντομιρ γνώρισα στο μοναστήρι Λεπαβίνα πέρυσι. Πίσω από αυτό το σοβαρό χαρακτήρα και τον ίδιο σοβαρών των κειμένων, κρύβετε μια χαμογελαστή και χαρούμενη ψυχή, απλή, με αμεσότητα, ειλικρίνεια, και όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν οι «μεγάλοι άνδρες». Του εύχομαι καλή επιτυχία στην πνευματική και οποιαδήποτε άλλη εργασία του… και τα κείμενα του να εξακολουθούν να είναι μέσο μετάδοσης του λόγου του Θεού.


Τανκόσαβα Νταμιάνοβιτς: Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το πνευματικό μίγμα του Πάτερ και τον νέο αδελφό Ράντομιρ. Είναι και οι δύο τους πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, κι εδώ είναι σαφές πως το δάχτυλο του Θεού τους συνδέει και τους τύλιξε σφιχτά σε ένα πνευματικό κιλίμι, όπου τώρα τα πνευματικά σχέδια εκτείνονται μακριά, πολύ μακριά, στο απέραντο διάστημα. Πολύ συχνά, δάκρυζα από το γέλιο όταν ο Πάτερ Γαβριήλ με ρώταγε: «Αδελφή Τανκόσαβα, τι ν’ αυτό που έγραψε ο αδελφός Ράντομιρ; Πόνεσε το κεφάλι μου από το διάβασμα!» Ενώ ο αδελφός Ράντομιρ ξεχειλίζει από τις πληροφορίες, ξεχειλίζει από φαντασία, και με μια μεγάλη επιθυμία να ευχαριστήσει τον Πάτερ Γαβριήλ και όλους τους αναγνώστες, φρενάρει τον εαυτό του στην προσπάθεια να κάνει την πνευματική του γλώσσα κατανοητή σε πολλά εικονικά πνευματικά παιδιά του Πάτερ Γαβριήλ, αλλά και σε όλους άλλους.

Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε με τόσες πολλές πληροφορίες σε όλους τους τομείς του αδελφού Ράντομιρ εάν δεν είχε συναντηθεί με το μεγάλο πνευματικό, τον Πάτερ Γαβριήλ, ο οποίος κατάφερε να τα κατευθυνθεί.
Τώρα υπάρχει αγάπη του Θεού, για την οποία προφανώς, ο αδελφός Ράντομιρ κάθε μέρα ευχαριστεί και τόσο όμορφα εξηγεί για τη γένεση της πνευματικής ανάπτυξης μαζί με τον Πάτερ Γαβριήλ.
Δόξα τω Θεώ, επειδή ο Θεός δώρισε και σε μας από την αγάπη Του από τον Πάτερ Γαβριήλ και επέτρεψε να εμπλουτίσει η πνευματική κοινωνία με τον αδελφό μας Ράντομιρ.
Όλα τα καλύτερα από τον Κύριο! Αμήν!
 

Μετάφραση στα ελληνικά:
Μπράνκιτσα Μπογκντάνοβιτς

Διαβάστηκε: 4953 φορές

ARCHIMANDRITE GAVRILO

Αγαπητοί επισκέπτες του δικτυακού τόπου του μοναστηριού Λεπαβίνα. Λόγω του υψηλού αριθμού επισκεπτών, λαμβάνω την τιμή να σας περιγράψω στην αγγλική γλώσσα διάφορες δραστηριότητες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του μοναστηριού Λεπαβίνα. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι θα συμπεριλάβουμε στην ιστοσελίδα μας κείμενα μεταφρασμένα στα Ελληνικά που θα αφορούν σε διάφορα θέματα από άλλες ορθόδοξες ιστοσελίδες. Εύχομαι και πιστεύω ότι ο Κύριός μας θα με βοηθήσει σε αυτό.

Με την ευλογία του Θεού, από το μοναστήρι Λεπαβίνα Αρχιμανδρίτης Γκαβρίλο.

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit G. Porfirije

Otac Gavrilo

BIOGRAFIJA OCA GAVRILA

Manastirski Casopis PDF

MANASTIRSKI
ČASOPIS - PDF